Pronašli put do zlatne žice

D. Kecić | sport 2016-07-17 23:00:51 2016-07-17 23:00:51

Vaterpolo reprezentacija Srbije navikla je na razna iskušenja. Ali teško da su Filip Filipović, Andrija Prlainović i drugovi očekivali da će jednog dana popiti piće 440 metara pod zemljom!

promo

Baš to im se dogodilo u Boru, gradu koji je tokom poslednja tri dana bio domaćin najboljim evropskim vaterpolistima tokom održavanja pripremnog turnira za Olimpijske igre.

- Stvarno nisam očekivao da ispod površine zemlje postoji pravi život. Divan doživljaj i u ime cele reprezentacije zahvalio bih se svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji ovog turnira u Boru - otkrio je za „Alo!” kapiten srpskih „delfina“ Živko Gocić.

Vaterpolisti Srbije ne kriju da su oduševljeni gostoprimstvom Borana, a na listu sjajnih uspomena dodat je i silazak u jamu. Prostor kafića od 65 kvadrata opremljen je tako da turistima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima rade rudari na velikim dubinama.

- Pravo je zadovoljstvo što sam imao čast da posetim ovaj podzemni kafić, ali i da ukratko saznam deo istorije ovog velikog rudnika, upoznam ljude koji ovde rade i provode ovde veći deo dana. Ovo je bogato i lepo iskustvo - preneo je utiske mladi Dušan Mandić.

Baš kao i njegove kolege i Nemanja Ubović je bio oduševljen ovim nenadanim izletom.
- Prvi put sam u rudniku i ne znam da li bih ikada imao priliku da dođem na jedno ovakvo mesto da nismo došli na turnir. Iz ovog grada i rudnika odlazim prepun utisaka, jer sam stvarno oduševljen kako su nas ugostili, pre svega ljudi iz hotela „Jezero“. Sve vreme smo imali odlične uslove. Impresioniran sam - kaže Ubović.

Vaterpolisti su silaskom u kafić imali prilike da zavire duboko u utrobu zemlje i vide jamu u kojoj se već 100 godina iskopava ruda.

- Za dve godine, koliko dugo sam na čelu Vaterpolo saveza Srbije, uvek sam se trudio da donosim ispravne odulke i da se vaterpolo igra u svim gradovima gde za to postoje uslovi. U dogovoru sa generalnim direktorom RTB Blagojem Spaskovskim doneo sam odluku o tome da se ovaj turnir igra u Boru, i to za nekoliko minuta i sada sam siguran da je ona bila ispravna. Ekipe koje su ovde, svih osam reprezentacija, oduševljene su gostoprimstvom, smeštajem, ishranom i uslovima u tom sportskom objektu - otkrio je Milorad Krivokapić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije.

 

Spaskovski: „Čast je samo naša“

Za generalnog direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog dolazak veterpolista je, kako kaže, najveća radost. - Oni su zlatni momci Srbije, naši prvi i pravi ambasadori. Osvojiće zlato i na OI. U to sam siguran. Srećan sam što su posetili rudnik i videli uslove u kojima rudari dolaze do zlata i iz kamena stvaraju zelene dolare. Čast je i za državu i za grad što je vaterpolo-turnir sa osam najjačih svetskih reprezentacija održan upravo u Boru - istakao je Spaskovski.

Expand player
Pogledajte više