Novak u pohodu na US Open
Foto: AP/AP Photo/Matt Rourke, File

Vreme je za poslednji grend slem u sezoni, US Open, turnir na kom Novak Đoković nije imao pravo učešća prošle godine, pa će stoga imati motiv više.

Ubedljivo najveći favoriti su Đoković i Karlos Alkaraz, a posle žreba, reklo bi se da je Srbin za nijansu bliži tituli. Da je Novak sam sebi birao rivale, teško da bi bolje izabrao.

Đokovićeva osveta 2. deo 

Novak je prošle godine propustio Australijan open, kao i grend slem u Njujorku. U Melburn se vratio i pokorio ga po deseti put. Uprkos povredi, srpski teniser nije ni pomišljao da odustane, "zgazio" je sve rivale i vratio otetu titulu.

Silno motivisanog Đokovića treba očekivati i na US Openu. Posle brojnih peripetija ipak mu nisu dopustili da uđe u Sjedinjene Američke Države prošle sezone. 

Novak Đoković

EPA

 

 

Ono što je lepo videti, Novak je sjajno dočekan po dolasku u Njujork. Na njegovom treningu je bilo više ljudi nego na mnogim mečevima, a i sam Đoković se sjajno zabavljao. Ali, kada krene turnir, teško da će Srbin moći da računa na veliku podršku sa tribina. Ne bi trebalo da ga to poremeti, naprotiv, daće mu dodatnu snagu.

Već poslednjih nekoliko godina najbolji teniser svih vremena ističe kako formu tempira za grend slemove. Čak i kada ima lošu uvertiru (setimo se Rolan Garosa ove godine), Novak se na najvažnijem turniru pretvara u zver.

Bolju pripremu za US Open nije mogao da ima. Osvojio je Sinsinati i to tako što je u finalu pobedio Alkaraza posle meča za pamćenje koji je trajao skoro četiri sata. Prepun je samopouzdanja i u sjajnom raspoloženju je došao u Njujork, gde je poslednji meč igrao 2021. godine kada ga u finalu na putu do kalendarskog slema zaustavio Danil Medvedev.

Auto-put do finala

Žreb na grend slemovima igra ogromnu ulogu, iako to naravno teško da će koji teniser priznati.

Izbegao je Novak gotovo sve "mine" na putu do finala i ako bude sve kako treba, očekuje se da bez većih problema stigne do završnice.

Đoković pohod na US Open započinje protiv Francuza Aleksandrea Mulea. Mule. Mule je 85. na svetu i u užasnoj je rormi, pošto je izgubio poslednjih šest mečeva u nizu.

 

 

Rival u drugom kolu verovatno će mu biti Španac Bernabe Zapata Miraljes koji se ne snalazi baš najbolje na betonu.

U trećem kolu bismo mogli da gledamo srpski derbi, pošto je projektovani rival Laslo Đere.

Potencijalni protivnik u četvrtoj rundi je Feliks Ože-Alijasim. Kanađani ne može da se sastavi u poslednje vreme. Fizička pripremljenost je ponovo engima kod njega i veliko je pitanje da li je u ovakvoj formi u stanju da dobije tri meča na grend slemu.

U četvrtfinalu Novaka čekaju redovne mušterije, Tejlor Fric ili Stefanos Cicipas. Amerikanca je počistio sa terena u četvrtfinalu Sinsinatija (6:0, 6:4), dok je Grk daleko od prave forme, iako je nedavno osvojio Los Kabos, a i nije tajna da se "plaši" srpskog tenisera.

Novakov projetkovani rival u polufinalu je pobednik meč Kasper Rud - Holger Rune. I jedan i drugi se nalaze u katastrofalnoj formi. Danac ima pozitivan skor protiv Novaka (vodi 2:1), ali je Đoković dobio jedini put kada su se sastali na grend slemu. Sa druge strane, protiv Norvežanina vodi sa 5:0 u pobedama.

U drugoj polovini žreba su Janik Siner, Aleksander Zverev, Danil Medvedev, Andrej Rubljov...

Priprema je bila sjajna, žreb idealan, svi preduslovi za Novakov 24. grend slem su tu. Ali, polako, treba ići korak po korak.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading