Braća Sabanov
Printscreen
Braća Sabanov

Printscreen

Braća Sabanov, Foto: Printscreen

Bez ikakve dileme najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg izdanja Serbia opena su braća Sabanov, Matej i Ivan, koji su osvojili titulu u dublu. Mnogi za njih nikada nisu ni čuli, a oni su u Beogradu stigli do prvog ATP trofeja u karijeri i to bez izgubljenog seta. U finalu su bili bolji od para Arijel Behar (Urugvaj) i Gonzala Eskobara (Ekvador) sa rezultatom 2:0, po setovima 6:3, 7:6 (5). Nisu bili u mogućnosti da igraju sa svojim reketima, već su im ih pozajmili srpski teniseri, što njihov rezultat čini još značajnijim.

O ovom neverovatnom uspehu, kao i odnosu sa Novakom Đokovićem, ali i o tome kako to da igraju pod zastavom Hrvatske iako su rođeni i završili Fakultet u Subotici, govorio je Matej Sabanov u intervjuu za Alo.rs.

Da li ste verovali da možete da osvojite titulu na Serbia openu?

- Već duže vreme igramo na visokom nivou i osećali smo da možemo da igramo ravnopravno sa svima ali ipak nismo očekivali da ćemo osvojiti turnir bez izgubljenog seta - započinje razgovor Matej Sabanov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Matej Sabanov ? (@sabanovmat)

Trofej u Beogradu bi mogao da vam bude odskočna daska za nastavak karijere.

- Ova titula nam znači puno za dalji nastavak karijere pre svega jer je ona nagrada za veliki trud, rad i odricanja ali i kao velika motivacija za dalji naporan rad jer želimo postići još dosta toga u tenisu. Planovi za ovu sezonu su nam da odigramo prvi Grend slem turnir i da do kraja godine uđemo u top 80 na ATP listi.

Rekli ste da nikada nigde niste dočekani kao u Beogradu. Na šta se to tačno odnosilo, kako ste to dočekani?

- Novak Đoković nas je još prošle godine pozvao da dođemo u njegov klub u Beogradu i da tamo odradimo pripreme za sledeću sezonu. Ponudio nam je najbolje uslove za trening a to je ono što nam je bilo preko-potrebno. Nakon tih priprema nam je ponudio da ostanemo u njegovom klubu i da tamo treniramo kad god nismo na turnirima. Zbog svega toga osećali smo se kao da igramo u svom rodnom klubu - kaže 28-godišnji teniser.

Veruje da će i Hrvatska uzvratiti srpskim teniserima istom merom.

- S obzirom da će se u Hrvatskoj ove godine igrati ATP turnir u Umagu, bilo bi lepo da se tamo isto tako ugoste igrači iz Srbije.

Novak je vaš veliki navijač. Koliko vam znači što imate podršku najboljeg tenisera sveta?

- Podrška Novaka Đokovića je nešto što se rečima ne može opisati. On nam je bio idol kroz čitavu karijeru i njegova potpora za nas znači jako puno. Svaki njegov savet je izuzetno vredan i za nas je velika čast što imamo priliku učiti od njega.

U kakvim ste odnosima sa ostalim srpskim teniserima?

- Mi smo inače rođeni i živeli smo do 15-te godine u Srbiji tako da su ostali srpski igrači naši drugari sa kojima smo odrastali. Filip Krajinović, Duci Lajović, Nikola Ćaćić i Laslo Đere, to su sve igrači iz naše generacije koje jako dobro poznajemo i sa kojima se druzimo od juniorskih dana - kaže Sabanov za naš sajt.

U prilog tome govori i podatak da ste igrali sa reketima Filipa Krajinovića i Lasla Đerea.

- S obzirom da do sada nismo imali sponzorske ugovore za rekete, oni su nam dali njihove korištene rekete da sa njima igramo.

Vaše mečeve je posmatrao i legendarni Goran Ivanišević. Da li vam je možda dao neki savet pred finale?

- Ivanisević je bio svako jutro sa nama na doručku i redovno nam je davao savete, to nam je jako puno značilo jer je on uz Novaka jedan od naših najvećih idola.

Hoćete li doći na turniru u Beogradu koji se igra nedelju dana pred Rolan Garos?

- Da, igraćemo ponovo u Beogradu za nekoliko nedelja! - otkirva Matej.

Rođeni ste u Subotici, tamo ste i završili Ekonomski fakultet. Kako je došlo do toga da igrate pod zastavom Hrvatske?

- Rođeni smo u Subotici i živeli smo tamo do svoje 15-te godine, onda smo prešli u Osijek gde nam je mama radila kao profesorka u Gimnaziji. Inače, otac je Hrvat, a majka nam je srpkinja. U Osijeku smo u to vreme imali bolje uslove za trening i napredak i iz tog razloga smo se preselili tamo. Sada kad nam je majka u penziji, ponovo živimo u Subotici, tačnije na Paliću - objašnjava Sabanov.

Na početku karijere ste se suočavali sa brojnim problemima. Koliko vam je sve to pomoglo da se razvijete kao ličnost, a onda i da postanete bolji teniseri?

- Mislim da nas je taj teški put kojim smo prolazili gradio i kao ljude. Bilo je jako teških situacija u kojima smo morali biti uporni i hrabri. To sve nas danas čini onakvima kakvi jesmo.

Često ste igrali na manjim turnirima, pa ste imali i susrete sa "nezvanim gostima".

- Da, na čelendžeru u Brazilu su nam majmuni krali loptice jer su se tereni nalazili u blizini neke šume koja je bila prepuna majmuna.

Na egzibiciji u Kini ste imali priliku da igrate sa neprikosnovenom braćom Brajan. Da li su sa vama podelili svoja iskustva i jeste li u kontaktu sa njima?

- Sa braćom Brajan smo stupili u kontakt prošle godine i imali smo priliku provesti nedelju dana sa Majkom u Slovačkoj. Pozvao nas je da tamo treniramo i mi smo odjurili ne razmišljajući ni sekunde. Dao nam je puno vrednih saveta i ukazao na neke stvari. Takođe je rekao da veruje da imamo dosta toga da pokazemo i da će naše vreme uskoro doći. I danas se često čujemo sa njima i nastavljaju da nas savetuju.

Jedan od idola vam je i najbolji srpski dubl igrač Nenad Zimonjić.

- Nenad Zimonjić jeste naš idol i neko kome se divimo ali nažalost nismo imali prilike da ga upoznamo - navodi Sabanov.

Nadamo se da će se situacija sa koronavirusom u Srbiji potpuno stabilizovati i da će beogradska publika imati prilike da uživo gleda braću Sabanov, kao i ostale svetske tenisere.

Komentari (2)

Bole

01.05.2021 08:18

Znaci ista verzija smao zamenuto kuciste hahahahaha.

Andreja

01.05.2021 12:33

Navijam za sport.