PAO IZJUM, DONBAS USKORO U OBRUČU? Izuzetno važna tačka na istočnom delu fronta u ruskim rukama
Foto: Youtube/Printscreen/Sky News

Vest o padu Izjuma saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koji je rekao i da je ruska operativno-taktička avijacija pogodila 60 vojnih objekata, među kojima su dva komandna centra, dva višecevna raketna bacača, četiri skladišta s municijom, 47 mesta gde je bila nagomilana ukrajinska vojna tehnika. On je istakao da je od početka rata uništeno 257 ukrajinskih dronova, 202 protivvazdušna raketna kompleksa i oko 1.600 tenkova i druge oklopne tehnike.

Borelj: Rat gotov za 15 dana

- Ukrajinski otpor je izuzetan. Ruska vojska ne uspeva da se probije više od 200 kilometara od svojih logističkih baza i izgubila je mnogo vojnika i tenkova, što možemo da vidimo preko satelita i aviona - rekao je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, koji je pozvao 27 zemalja EU da nastave s naoružavanjem ukrajinske vojske. Upitan da li treće zemlje treba da nastave da šalju oružje ukrajinskoj vojsci kako bi se nastavio njen navodni uspeh, Borelj je odgovorio:

- To je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u narednih 15 dana.

Ukrajinska strana je pak saopštila da je pod napadima bio i Berdjansk u oblasti Zaporožje, koji se nalazi oko 75 kilometara od Mariupolja, a koji je od 27. februara pod ruskom kontrolom. U luci u Berdjansku, kako su saopštili ukrajinski mediji, pogođeni su ruski vojni brodovi, kao i skladište raketnog i artiljerijskog oružja koje su osvojil Rusi, a navodno je uništen ruski amfibijski brod.

Ukrajinci bombardovali rusku teritoriju!

U eksploziji granate u sredu u ruskom selu Žuravljevka u Belgorodskoj oblasti, koje se nalazi u blizini ukrajinske granice, ranjeno je troje civila, saopštio je na Telegram kanalu gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov. On je dodao da je u Žuravljevki zabeleženo nekoliko eksplozija, ali da nije bilo mrtvih.

Rusija je, javlja ukrajinska strana, pojačala vazdušne napade, s više od 250 letova zabeleženih u sredu, što je za 60 više od utorka. Glavni ciljevi su bila područja u i oko Kijeva, Černihova i Harkova. Ukrajinska vojska tvrdi da je pogođeno 11 neprijateljskih vazdušnih meta, uključujući sedam aviona, helikopter, dron i dve krstareće rakete.

Rusija mobiliše rezerviste

Britansko ministarstvo odbrane u redovnom izveštaju navodi da Rusija želi da mobiliše rezerviste i regrute kako bi smanjila gubitke. U izveštaju se dodaje da su ruske snage „gotovo sigurno pretrpele hiljade žrtava“.

S druge strane, Rusi tvrde da su njihovi borbeni avioni SU-34 uništili skladišta oružja i vojne opreme ukrajinskih snaga, ne precizirajući mesto gde je izvršen napad, kao i da su korišćeni projektili velike preciznosti. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo i da je ruska vojska isporučila pomoć stanovnicima predgrađa Černihova, kao i da su evakuisani oni koji su želeli da odu.

I ukrajinske snage su saopštile da su uništile veću količinu ruske vojne tehnike, prikazavši i snimke napadnute kolone kod Černihova, uz tvrdnju da su i juče naneli znatne gubitke ruskoj strani.

Unicef: Raseljeno 4,3 miliona dece

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da je od početka rata u Ukrajini stradalo najmanje 1.035 ljudi, a da je 1.650 povređeno. Među poginulima je 90 dece. UN dodaju da se veruje da su prave brojke znatno veće zbog kašnjenja u izveštavanju iz oblasti s intenzivnim ratnim dejstvima, uključujući i Mariupolj.

U odvojenom saopštenju Unicef je naveo da je 4,3 miliona dece, što je više od polovine od 7,5 koliko je mlađih od 18 godina u Ukrajini, raseljeno, uključujući više od 1,8 miliona, koliko je izbeglo iz te zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading