PUTINOVO BITI ILI NE BITI! Dve bitke koje odlučuju o ishodu sukoba
EPA

Situacija kod Kijeva i Harkova nikako ne ide pod ruku ruskim snagama. Kod prestonice su Rusi na nekim mestima ukopani, a na drugim su ih ukrajinske jedinice, i pored više pokušaja napada, potisnule desetinama kilometara, dok je kod Harkova i dalje u toku granatiranje, ali bez izgleda da bi u skorije vreme moglo doći do pada drugog grada po veličini u toj zemlji.

POLJACI ŽELE TREĆI SVETSKI RAT Protestanti u Varšavi isporučili četiri šokantna zahteva NATO liderima

Kako je saopštila ukrajinska strana, a potvrdili britanski vojni izvori, snage Kijeva su kod prestonice povratile položaje na oko 35 kilometara od grada. Rusima su problem napravili napadi na njihove linije za snabdevanje, zbog čega će ukrajinska strana sigurno nastaviti s pritiskom na delu fronta severozapadno od grada, ka Aerodromu „Gostomelj“.

Ukrajinska strana je priznala da na tom delu ratišta ima problem sa Černihovom, za koji su saopštili da je pod ruskom opsadom, odnosno odsečen od ostatka zemlje. Ruske snage, tvrde Ukrajinci, otvorile artiljerijsku vatru na Višgorod, grad u blizini Kijeva.

Rat mora da bude gotov do 9. maja?

Iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine tvrde da je ruskim vojnicima rečeno da rat mora biti okončan do 9. maja, kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom.

„Prema dostupnim informacijama, u toku je propagandna kampanja među pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije koja nastoji nametnuti ideju da se rat mora završiti do 9. maja 2022“, navodi se u saopštenju, te se dodaje da je taj datum kulturološki veoma značajan u Rusiji, pošto se svake godine obeležava vojnom paradom, koja postaje sve impozantnija i veličanstvenija.

S druge strane, ruska strana navodi da je u raketnom napadu uništila glavno skladište goriva u blizini Kijeva. Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su korišćene krstareće rakete „kalibar“, te da je skladište korišćeno za snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga u centralnom delu zemlje. Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo i snimak lansiranja taktičkih balističkih raketnih sistema „iskander“ koji su, kako se tvrdi, uništili bazu za obuku stranih plaćenika u Ukrajini.

VUČIĆ O NEUVOĐENJU SANKCIJA RUSIJI "Mi smo na evropskom putu, ali imamo i svoje tradicionalne prijatelje - bićemo pod velikim pritiskom"

Upravo zbog situacije na tim delovima fronta, ruske trupe su se bacile na okončanje dve najbitnije operacije u ovom trenutku, koje bi po njima mogle da im obezbede pobedu - opkoljavanje i osiguravanje Donbasa i odsecanje Odese i pristupa Crnom moru Ukrajini. Ukoliko bi uspeli u tome, veruje se da bi Rusija imala mnogo bolju poziciju u pregovorima s Kijevom.

S tim u vezi, juče su ruske trupe nastavile s pokušajima obilaženja Mikolajeva ne bi li ubrzale put ka Odesi, ali su naišle na pojačani ukrajinski otpor.

Ono što i Zapad vidi kao gotovu stvar je pad Mariupolja, pošto se procenjuje da do ovog opkoljenog  grada ukrajinske trupe ne mogu da se probiju i oslobode ga pritiska, kao i da su Rusi ostvarili napredak u uličnim borbama. Mariupolj se smatra strateški najvažnijim gradom na tom delu fronta, a ukrajinska strana je juče saopštila da su Rusi uspeli da pored njega naprave koridor kojim su Krim spojili sa Donbasom.

DRAGI DRUGOVI IDITE KUĆI Putin se obratio ukrajinskim vojnicima: Ne slušajte zločinačka naređenja Kijeva

Oko Izjuma, koji su Rusi dan ranije osvojili, okupljaju se dodatne snage, pošto bi odatle trebalo da usledi žestoka ofanziva ka delu Donbasa koji je pod kontrolom Azovskog puka. U tim oblastima juče je, navode zapadni izvori, ostvaren manji napredak.

Rusija: Stradao 1.351 vojnik,
prva faza rata završena

U vojnoj specijalnoj operaciji u Ukrajini poginuo je 1.351 ruski vojnik, a 3.825 je povređeno, izjavio je juče prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Sergej Rudskoj.

Ovo je drugi put da ruska vojna komanda izveštava o žrtvama u ovom ratu. Prvi put je 2. marta portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da je tokom operacije poginulo 498 vojnika, a 1.597 je povređeno.

Komentarišući izveštaje o gubicima, Rudskoj je juče rekao: „Država će doneti sve odluke za podršku porodicama, podizanje dece do visokog obrazovanja, punu otplatu kredita, rešavanje stambenog pitanja“.

Dodao je i da su ruske snage „uopšteno gledano, završile glavne zadatke prve faze operacije“.

- Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen. To omogućava da se glavni napori usredsrede na postizanje glavnog cilja - oslobođenje Donbasa - rekao je on, i dodao da je „do sada oslobođeno 93 odsto teritorije Luganske Narodne Republike i 54 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading