MIR TEK KADA RUSI UZMU DONBAS Žestoka dejstva na delu fronta koji je Moskvi sada najvažniji
Tanjug/Ap

Ukrajinski i zapadni izvori tvrde da Rusija premešta snage sa severnog na istočni deo fronta, nastojeći da opkoli i uništi ukrajinske snage u Donbasu, koje prema Moskvi mahom čine neonacisti iz Azovskog puka. Na tom delu ratišta s jedne strane su, kako se navodi, ruske oružane snage, milicije DNR i LNR i čečenska vojska, a uskoro se očekuje i dolazak plaćenika iz Sirije. Što se tiče pripadnika paravojne formacije Vagner, za koju Zapad tvrdi da je pod kontrolom Kremlja, jedni izvori navode da oni već učestvuju u borbama, a drugi da se njihov dolazak očekuje bukvalno svakog trenutka. S druge strane linije nalaze se ukrajinske snage, čiji glavni deo čine pripadnici Azovskog puka.

Prema jučerašnjim izveštajima s tog dela fronta, ruske snage su snažnim dejstvima terale ukrajinske na povlačenja, nakon kojih se, barem prema onome što javljaju proruski mediji, u narednom periodu može očekivati njihovo opkoljavanje i uništenje, a samim tim i kraj najvažnijeg dela rata u Ukrajini - oslobađanje Donbasa. Da je ovo najvažniji cilj, potvrdio je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dan ranije.

Konašenkov: Uništena dva skladišta naoružanja

Ruska vojska je raketnim sistemom „Iskander“ uništila dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. Takođe, visokopreciznim raketama uništena su velika skladišta goriva u rejonima Starokonstantinov i Hmeljnicki, odakle se gorivo isporučivalo za oklopna vozila ukrajinskih trupa u Donbasu. Ruske trupe su u sredu uništile 64 vojna objekta u Ukrajini, uključujući i štab snaga za specijalne operacije u Nikolajevskoj oblasti, istakao je Konašenkov.

Žestoke sukobe potvrdio je i Pavlo Kirilenko, guverner regiona Donjecka, koji je na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji rekao da ruske snage granatiraju gotovo sve gradove duž linije fronta koja razdvaja teritoriju pod kontrolom ukrajinske vlade i samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku. On je upozorio da bi situacija mogla da se pogorša, pošto su Rusi skoncentrisali snage na napade u ovom regionu.

Ukrajinski mediji javljaju i da je na taj deo ratišta stiglo 2.000 ruskih vojnika koji su premešteni iz vojnih baza u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a BBC da je sirijskim borcima ponuđeno 5.000 funti mesečno da se bore na strani Rusije.

Denis Pušilin, šef Donjecke Narodne Republike, izjavio je da je na tom delu fronta došlo do pomaka, te da su snage DNR uspele da oslobode oko 55 do 60 odsto teritorije.

- Operacija oslobađanja se ubrzava, ali je prerano govoriti o vremenu njenog završetka - rekao je Pušilin.

I u izveštaju britanskog ministarstva odbrane navodi se da je fokus Rusije na ofanzivu u Donbasu što je, kako tvrde, prećutno priznanje da ona ne može održati više od jedne ose napredovanja. Oni navode i da su ruske jedince prinuđene da se vrate u Belorusiju i Rusiju zbog velikih gubitaka, što je dodatan pritisak na rusku logistiku, kao i da će Rusija verovatno nastaviti masovne artiljerijske i raketne udare u Ukrajini.

Što se delova fronta oko Kijeva i Černihova tiče, ukrajinska strana tvrdi da ruska vojska nije ispoštovala obećanje da će tu prestati s ofanzivnim dejstvima. Guverner severne oblasti Černihov Vjačeslav Čaus izjavio je da ne uočava signale jenjavanja u ruskim napadima.

- Da li verujemo u to obećanje? Naravno da ne. Smanjenje aktivnosti u Černihovskoj oblasti je demonstrirano tako što je neprijatelj izveo napade na grad Nižin, uključujući i vazdušne udare, a tokom čitave noći gađali su grad Černihov - izjavio je Čaus.

Bilecki: Azov je kičma odbrane Mariupolja

Osnivač Azovskog puka i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine, Andrej Bilecki, priznao je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ da su mnogi borci te jedinice nacionalisti, te dodao da je Azov kičma odbrane Mariupolja.

- Mi igramo vodeću ulogu u najozbiljnijim bitkama - rekao je on i dodao da puk danas broji „desetine hiljada boraca“, od kojih je većina je deo odreda teritorijalne odbrane.

Kako javlja BBC, u glavnom gradu Ukrajine juče je dan počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgrađa. Navedeno je i da je došlo do povlačenja manjeg broja ruskih vojnika s tog dela fronta, ali ukrajinska vojska tvrdi da je u pitanju samo rotacija trupa s ciljem obmane.

I Pentagon je saopštio da Rusija zapravo samo prebacuje trupe na istočni deo fronta, gde se ovih dana mogu očekivati žestoka dejstva, ali da to ne znači da je smanjena pretnja po sam Kijev.

Najnovije vesti o ukrajinskom konfliktu čitajte u našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading