VAŠINGTON NE ŠTEDI NA POMOĆI KIJEVU Bivši šef američke obaveštajne službe razotkrio ulogu SAD u Ukrajini
EPA/ARKADY BUDNITSKY

Svrha američkog učešća u ukrajinskom sukobu je da osigura svoju poziciju „vodeće svetske supersile“, rekao je bivši šef CIA-e general Dejvid Petreus u intervjuu za "Foks njuz".

Prema rečima bivšeg šefa obaveštajne službe, želja Sjedinjenih Država da zauzmu vodeću poziciju u svetu posebno je aktuelna u agendi ukrajinskog sukoba.

On je takođe dodao da su SAD već pružile Ukrajini "zapanjujuću količinu“ podrške – više od 19 milijardi dolara u ekvivalentima oružja i 13 milijardi dolara ekonomske podrške tokom prošle godine.

Govoreći na bezbednosnom forumu u Aspenu u Vašingtonu , posvećenom raspravi o Zakonu o nacionalnoj odbrani (NDAA), bivši šef obaveštajne službe je ukazao da su, pored jačanja podrške Kijevu , prioriteti SAD jačanje  "glavne snage" američke vojske i rešavanje sukoba sa Кinom .

U pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini , Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO- a podržavaju Kijev isporukom oružja, programi koštaju desetine milijardi dolara.

SADA PUTIN SHVATA Da li je ova provokacija imala za cilj direktno uvlačenje NATO-a u rat?

Moskva je, sa svoje strane, više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading