GRADONAČELNIK SPASAO GRAD OD KATAKLIZME U TURSKOJ! Svaka čast!
Foto: Printscreen/Printscreen

Erzin ima 42.000 stanovnika i nalazi se u provinciji Hataj, koja je bila epicentar zemljotresa koji je u prošli ponedeljak pogodio Tursku i Siriju. Ali, za razliku od okolnih gradova koji su sravnjeni sa zemljom i u kojima se mrtvi broje hiljadama, u Erzinu niti je iko nastradao, niti je pala i jedna jedina zgrada. Oštećenih kuća ima, ali ne i žrtava.

Dok svet kliče spasiocima koji svakodnevno, iako su probijeni svi rokovi, uspevaju da iz ruševina izvuku preživele, u Erzinu ne slave njih, nego svog gradonačelnika.

Okeš Elmasoglu, gradonačelnik Erzina, objasnio je da je razlog za to veoma jednostavan - tokom mandata nikome nije gledao kroz prste po pitanju gradnje. Upitan šta bi to građani trebalo da nauče iz ove tragedije, odgovorio je da treba da se nauči kako da se gradi kvalitetno.

Pokušao sam da radim kako treba

- Pokušao sam za mog mandata da neke stvari uradim kako treba. Imamo oštećenih zgrada, sa pukotinama, ali nemamo nijednu da se urušila, da je sravnjena sa zemljom. Ovde govorimo o dva stravična zemljotresa. I ja sam ih preživeo, bili su snažni, i trajali su, kao da nikad neće prestati - rekao je Elmasoglu.

- Da naučimo da gradimo objekte koji neće biti oštećeni, čak i kad su mali. Kao društvo, kao država, moramo da promenimo način razmišljanja. Znate, kada sam preuzeo funkciju, jednom svom rođaku sam zapečatio kuću posle tri meseca. Pitao me je da li sam ja jedini pravičan u Turskoj. Naše društvo tako na to gleda. Političari očekuju privilegije od opština. Dokle god smo društvo koje živi bez pravila, ovo će nam se događati. Mi moramo da budemo država koja će da gradi zgrade po standardima u slučaju zemljotresa - rekao je on.

Elmasoglu je rekao da je svestan da se događa intenzivna gradnja u okrugu, pa je zato izneo i svoja mišljenja o onima koji su nesavesno gradili.

- Gradili su bespravno očekujući amnestiju. Trebalo bi da postoji shvatanje da „ako napravim bespravnu zgradu, država će mi je srušiti, ona se više neće graditi“. Treba nam promena načina mišljenja - zaključio je gradonačelnik Erzina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading