DOK RAT BUKTI U UKRAJINI Glavna bitka se vodi na drugom kraju sveta
Foto: Printscreen/Youtube

Rat u Ukrajini potpuno je razotkrio duboku globalnu podelu i pokazao kako se uticaj Sjedinjenih Američkih Država na svetski poredak ubrzano menja, piše „Vašington post" navodeći brojne primere koji dokazuju da je pokušaj izolacije Rusije propao.

Indija je prošle nedelje saopštila da je od početka ukrajinske krize trgovinska razmena sa Rusijom povećana za 400 odsto. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u prethodnih nekoliko nedelja obišao je devet država Afrike i Bliskog istoka, uključujući Južnoafričku Republiku, čija je šefica diplomatije Naledi Pandor istakla da je sastanak bio „predivan”, a JAR i Rusiju je nazvala prijateljima.

Američki zvaničnici ističu da je velika većina (141 od 193) članica Ujedinjenih nacija glasala za osudu Rusije zbog napada na Ukrajinu, međutim, „Vašington post" podseća da su samo 33 države uvele sankcije Rusiji, kao i da sličan broj zemalja Ukrajini šalje oružje.

Dve trećine svetske populacije žive u zemljama koje su se uzdržale od osude Rusije, navodi američki list pozivajući se na istraživanje agencije „Ekonomist intelidžens junit".

„Ovde nije reč o bici između slobode i diktature, kao što to Bajden često sugeriše", kaže Vilijam Gumede iz johanerzburške Fondacije „Demokrasi vorks" i podseća da su JAR, Indija i Brazil odbili da se priključe Bajdenovoj "globalnoj koaliciji".

Kako se Zapad povlačio tako su Rusija i Kina zakoračile u taj vakuum, agresivno se udvarajući državama u razvoju i kapitalizujući njihovo razočaranje u SAD i Evropu. Tako su Bliski istok i Afrika, a u manjoj meri Azija i Južna Amerika,  postali ključna bojna polja u „borbi za srca i umove", piše „Vašington post”.

Bliski istok je region u kojem je Rusija uspela da pridobije prijatelje i ostvari uticaj, kaže Fejsal, penzionisani konsultant za organizovani kriminal iz Egipta, koji je tražio da se ne objavi njegovo puno ime.

„Naravno da podržavam Putina. Pre mnogo vremena, izgubili smo poverenje u Zapad. Svi Arapi na ovoj strani sveta podržavaju Putina i srećni smo kad čujemo da osvaja teritorije u Ukrajini", tvrdi Fejsal i napominje da je Zapad propustio da u prethodnih 15 godina vidi bes širom sveta koji Rusija sada koristi.

Uprkos naporima Zapada da za globalnu inflaciju okrivi Rusiju, većina zemalja širom sveta krivi Zapad zbog uvođenja sankcija, ocenjuje Kanval Sibal, bivši ministar spoljnih poslova Indije.

Sibal kaže da se ove zemlje ne slažu sa zapadnim narativom da je suprotstavljanje Rusiji moralni imperativ za sve koji žele da podrže princip demokratije, teritorijalnog integriteta i svetski poredak zasnovan na pravilima.

DOK RAT BUKTI U UKRAJINI Glavna bitka se vodi na drugom kraju sveta

EPA/STR

 

„To nije argument koji ozbiljni ljudi prihvataju", smatra Sibal, ukazujući na NATO bombardovanje Srbije, napad na Irak, američku podršku diktatorima tokom Hladnog rata, čime su SAD prekršile upravo te principe o kojima sada govore.

Ostatak sveta ovo vidi kao evropski rat, rekao je on i naveo da svet oseća posledice poput inflacije, ali da je do toga došlo zbog zapadnih sankcija uperenih protiv Rusije.

Indija odbijanjem da naruši odnose sa Rusijom razmišlja o sopstvenim interesima. Ta zemlja je zavisna od Moskve kada je reč o vojnim proizvodima, a inflaciju uspeva da zadrži kupovinom ruske nafte po nižim cenama.

S druge strane, Indija je potrebna Sjedinjenim Državama kao protivteža Kini, tako da su nakon prvobitnih pokušaja da se izvrši pritisak na Nju Delhi, izgleda prihvatile stav Indije, izjavio je bivši indijski šef diplomatije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading