TURSKA BI DA UCENJUJE MAKEDONIJU Daćemo vam Vanjinog ubicu, ako nam izručite teroriste

Nemanja Gavrilov | Svet 14.12.2023 06:00

Ankara će izvesno tražiti trampu da bi isporučila Ljupča Palevskog, tačnije isporuku članova FETO-a (terorističke organizacije) koji su ovde u Makedoniji, rekao je predsednik te države Stevo Pendarovski

Foto: Alo/Printscreen/Телма ТВ / Telma TV

Turci bi da ucenjuju i trguju! Ljupčo Palevski Palčo, osumnjičen za ubistvo makedonske devojčice Vanje Đorčevske (14), uhapšen je u Turskoj, a možda se duži period neće vraćati kući! Turci, navodno, da bi izručili Palča traže da Severna Makedonija njima najpre izruči 80 pripadnika terorističke organizacije FETO!

Ljupčo Palevski Palčo uhapšen je u gradu Balikesir u Turskoj, dok se kretao peške na jednom auto-putu. Palčo je posle zločina pobegao u Beograd, a zatim iz Srbije preko Bugarske u Tursku. 

Saučesnici ubice Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski uhapšeni su pre njega nakon što je 3. decembra u selu Brazda pronađeno telo nestale Vanje, i oni su odmah priznali umešanost u otmicu i ubistvo devojčice iz Skoplja, kao i frizera Panča Žežovskog (74), koji je, navodno, bio kolateralna šteta, a služio im je da im preda svoj automobil za otmicu devojčice, koja je kidnapovana 27. novembra.

Takođe, Vanjin otac Aleksandar Đorčevski zadržan je u pritvoru zbog sumnje da je osumnjičenoj grupi delio informacije o kretanju svoje ćerke, kao i da je naručio otmicu zbog koristoljublja, odnosno kako bi svojoj supruzi Zorici iznudio novac od prodaje stana.

Krvav pokušaj puča u Turskoj

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za pokušaj puča u noći 15. jula 2016. u Turskoj, posle čega je veliki broj pripadnika te grupe pobegao van te države. Hapšenja njihovih članova dešavala su se u brojnim evropskim državama, a inače, tu organizaciju predvodi Fetulah Gulen, koji je nastanjen u SAD. Turska je njegovo izručenje i zvanično tražila od SAD. Turski zvaničnici upozoravaju da je reč o opasnoj organizaciji koja predstavlja opasnost na globalnom nivou, a kako navode, u vreme pokušaja puča nastradala je 251 osoba, a više od 2.000 njih je ranjeno.

 

Posle hapšenja u Turskoj, Palevskom je određen ekstradicioni pritvor od 40 dana. Inače, tužilaštvo Severne Makedonije je uputilo zahtev za njegovo izručenje, međutim, naš južni sused bi mogao da se nađe u problemu. Kako navode lokalni mediji, postoji bojazan da bi ceo ovaj slučaj mogao da dobije političku konotaciju i da bi ovu situaciju mogla da iskoristi Turska.

Foto: Alo/Printscreen/Телма ТВ / Telma TV

Instagram

 

- Predsednik Makedonije Stevo Pendarovski je potvrdio u intervjuu za državnu televiziju da će Turska izvesno tražiti trampu da bi isporučila Palevskog, tačnije isporuku članova FETO-a (terorističke organizacije) koji su ovde u Makedoniji. Ono što jeste tačna informacija je da od 2016. do danas broj pripadnika FETO-a sa 10 porastao na 80 ljudi, za koje Turska traži da budu isporučeni. Tokom procesa zvanični državni organi saopštili su da je procedura u toku. Prema svim zvaničnim rokovima ta isporuka najbrže bi mogla da se desi u roku od tri meseca, a po svim pesimističnim scenarijima mogla bi da traje i više od godinu dana - rekla je Ivona Talevska, predstavnica Asocijacije novinara Makedonije za medije.

Inače, ministar policije Makedonije je rekao da neće tokom istrage iznositi nikakve zvanične informacije.

BONUS VIDEO

Expand player
Pogledajte više