POLITIČKI POTRES Incko poslao Bajdenu predlog ko iz BiH treba na "crnu listu"
EPA

 

Visoki predstavnik Valentin Incko zatražio je da se sankcionišu osobe koje su se protivile njegovom zahtevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima.

Visoki predstavnik Valentin Incko zatražio je da se sankcionišu osobe koje su se protivile njegovom zahtevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima. 

Kako saznaje portal Politicki.ba, na spisku osoba koje bi trebale biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić...

Lista koju je Incko sastavio, ima najmanje 10 imena. 

Kako je potvrđeno, visoki predstavnik (u odlasku) spisak je poslao i na adresu administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena.

POLITIČKI POTRES Incko poslao Bajdenu predlog ko iz BiH treba na

Foto: EPA/SAUL MARTINEZ

 

 

Informacija o tome da lista postoji i da je distribuirana, potvrđena je i u Uredu visokog predstavnika. 

Budući da se razmatra, komentar, kao ni detalje, nije bilo moguće dobiti. 

Prema tvrdnjama sagovornika portala Politicki.ba, iz Vašingtona je zatraženo da i visoki predstavnik dostavi svoj predlog osoba koje bi se trebale naći na američkoj "crnoj listi", u skladu s izvršnom naredbom Džoa Bajdena od 8. juna ove godine.

U javnosti se već uveliko spekuliše o tome ko bi se mogao naći na listi. 

"Ne mogu da prognoziram koliko će sveobuhvatna biti nova izvršna naredba, ali sam siguran da će biti jako puno ljudi, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, čije aktivnosti potpadaju pod kriterijume za stavljanje na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država", rekao je u intervjuu za Politicki.ba ambasador Roderik Mur.

Prema tvrdnjama istog sagovornika, osim niza političkih prvaka bosanskih Srba, na listi se nalazi i Dragan Čović te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice, kao i nekoliko potpredsjednika Stranke demokratske akcije. 

Američka administracija je u proteklih nekoliko godina na "crnu listu" stavila Milorada Dodika, Nikolu Špirića iz SNSD-a i Amira Zukića iz SDA zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i umešanosti u ozbiljnu korupciju. 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoki

24.06.2021 18:39

A sta je sa Hrvatskim ratnim zločincima kojima su vracena i olikovanja,i zvanja ? Znaci samo su Srbi ratni zločinc.Sramota