RAZGOVARALI MAKRON I PUTIN: Drugi put za četiri dana telefonom o mogućim rešenjima ukrajinske krize
Foto: Tanjug/AP

"Razmena mišljenja nastavljena je o situaciji oko Ukrajine i pitanja vezanih za davanje dugoročnih i pravno utemeljenih bezbednosnih garancija Rusiji", saopšteno je iz ruskog predsedništva.

Viktor Orban stiže u Rusiju - Alo.rs

Prema Kremlju, Putin je još jednom "detaljno izneo principijelne pristupe tim problemima".

Kako je naveo Kremlj dvojica lidera, koji su već razgovarali u petak, dogovorili su se da nastave kontakte telefonom, ali takođe da prouče mogućnost sastanka lično.

Francusko predsedništvo je navelo da je ovaj razgovor vođen u smislu deeskalacije i da je usledio posle razgovora Makrona sa ruskim i ukrajinskim kolegama u petak, 28. januara.

Prema Jelisejskoj palati dvojica predsednika pozdravili su pozitivne pomake u formatu Normandija, u kome se vode pregovori Rusije, Nemačke i Francuske radi rešavanja sukoba na istoku Ukrajine.

Ruski predstavnik napustio salu, ne želi da sluša Ukrajince - Alo.rs

Moskva se od kraja 2021. optužuje da je nagomilala do 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici i da namerava da napadne tu zemlju. Zbog toga su SAD i Velika Britanija zapretile novim sankcijama Moskvi.

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu, ali traži pisane garancije za svoju bezbednost, među kojima i odbijanje pristupa Ukrajine NATO-u i kraj vojnog jačanja Alijanse na istoku Evrope.

Taj ključni zahtev su ipak SAD odbacile u pismenom odgovoru Moskvi, a Kremlj je naveo da razmatra svoju reakciju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading