POSLE DOLASKA U UKRAJINU Makron saopštio sve detalje sastanka sa Putinom
Foto: EPA

Rusija neće izvršiti invaziju na Ukrajinu, poruka je koju je predsednik Francuske Emanuel Makron doneo u Ukrajinu pošto se prethodno u Moskvi sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.


"Stekao sam uverenje da neće doći do produbljivanja krize, niti do eskalacije", izjavio je Makron uoči susreta sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, u okviru ovonedeljne diplomatske turneje, tokom koje pokušava da pronađe rešenje za krizu u Ukrajini.

"Komšićev odlazak na Kosovo i Metohiju je direktan udar na Vučića" - Alo.rs

Međutim, dodao je Makron, "nema garancija" da će zaista doći do smirivanja napetosti, a ocenio je i da će naredni dani biti ključni za deeskalaciju.

Ukrajinski predsednik je rekao da je od Makrona dobio obećanje o pomoći od 1,2 milijardi evra što će, kako je ocenio, biti snažan korak ka privrednoj stabilnosti u Ukrajini.

Zapad i dalje strahuje od mogućeg napada Rusije na Ukrajinu dok pojedini američki izvori tvrde da je Rusija na granici okupila 70 odsto vojnih snaga potrebnih za invaziju u punom obimu, dok Kremlj to poriče.

Sve više povratnika, naročito mladih iz Kanade, SAD, Australije.... - Alo.rs

Ruski predsednik je nagovestio da je postignut napredak tokom prvog susreta u Moskvi sa nekim liderom sa Zapada otkako su ruske trupe stacionirane na granici sa Ukrajinom.

Napetosti između Rusije, Ukrajine i Zapada traju skoro osam godina, od kada je Rusija anektirala poluostrvo Krim i podržala pobunjenike u Donbasu.

Zapadne zemlje su već odbile mnoge zahteve Moskve, a jedan od glavnih je da Ukrajinu ne postane članica NATO i da vojna alijansa smanji prisustvo u istočnoj Evropi.

Umesto toga, oni su predložili druge oblasti pregovora, na primer razgovore o smanjenju nuklearnog oružja.

Moskva optužuje ukrajinsku vladu da nije sprovela Minski sporazum - međunarodni dogovor o ponovnom uspostavljanju mira na istoku Ukrajine, gde pobunjenici koje podržava Rusija kontrolišu delove teritorije i gde je od 2014. godine ubijeno najmanje 14.000 ljudi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading