AMERIČKA VOJSKA NIJE OBUČENA I SPOSOBNA DA RATUJE PROTIV RUSIJE Biće to poraz bez presedana i samoubistvo
Foto: Shutterstock

Napomenuo je da će zapadna vojna alijansa, kada Ukrajina uđe u NATO, biti prinuđena da deluje na ukrajinskoj strani u slučaju rata sa Rusijom. Da će morati da tu postsovjetsku republiku uzme pod svoj „kišobran“: da tamo rasporedi snage protivvazdušne odbrane, borbene grupe i avijaciju.

PUTINOVO "NJET" ZAPADU Kremlj eskalirao situaciju i povukao ovaj potez

 „Kada taj kišobran bude postavljen, Ukrajina će se okuražiti – upozorio je - da započne hibridni sukob protiv onoga što naziva ruskom okupacijom Krima“.

Bivši obaveštajac je naglasio da bi rat sa Rusijom bio drugačiji od svega sa čime se američka vojska ikada suočila.

Po njegovim rečima, američka vojska nije organizovana, obučena i opremljena za borbu protiv Rusije.

Osim toga, istakao je Riter, američka doktrina ne uključuje učešće u oružanom sukobu velikih razmera.

SVE MIRIŠE NA VELIKI RAT Rusija i NATO daleko od dogovora, ali blizu sukobu

„Konvencionalni rat sa Rusijom dovešće američku vojsku do poraza bez presedana. Ukratko, to će biti razgrom. Naše ratno vazduhoplovstvo je naviklo na lako dostižnu vazdušnu prevlast u Iraku i Avganistanu. Toga neće biti u sukobu sa Rusijom, s obzirom na njene PVO snage i borbenu avijaciju... Kopnene snage SAD bi u tom sukobu ostale bez vazdušne podrške“.

Riter je citirao studiju američke vojske iz 2017. godine, čiji je glavni zaključak bio - da je 20-godišnja vojna kampanja protiv Avganistana, Sirije i Iraka Oružane snage SAD dovela dotle da ne mogu da pobede ravnopravnog neprijatelja.

Ukazao je da se u toj studiji nalazi i priznanje da je američka vojska preterano zavisna od satelitskih komunikacija, što bi, u suočavanju sa ruskim elektronskim ratovanjem, dovelo do uništenja američke vojske.

„Čak i da američka vojska može da se suprotstavi ruskom protivniku (što ne može), ona jednostavno nema dovoljnu brojnost da preživi bilo koju kontinuiranu veću bitku ili vojnu kampanju“, nastavio je Riter.

U RATU RUSIJA ĆE DA BACI AMERIKU U AMBIS Glavni krivac je slabost jedne NATO zemlje, ali tu je još jedan problem

On tvrdi da su vojne kampanje na Bliskom istoku razmazile američku vojsku i navikle je da šalje helikoptere lete u pomoć ranjenicima, da bolnice postavlja u blizini ratišta. A u slučaju sukoba velikih razmera, svega toga neće biti.

Osim toga, opominje Riter, američko ratno vazduhoplovstvo je naviklo na lako dostižnu vazdušnu prevlast u Iraku i Avganistanu. Toga neće biti u sukobu sa Rusijom, s obzirom na njene PVO snage i borbenu avijaciju.

Stvari tako stoje da će kopnene snage SAD ostati bez vazdušne podrške, upozorava Riter.

„U svakom ratu sa Rusijom, američke trupe će pretrpeti velike gubitke“. Riter na jednom primeru ukazuje i zašto.

NATO GENERALI U ČUDU Totalno zbunjeni zbog ovakvog raspoređivanja ruskih trupa

„Tokom 1980-ih, američka vojska je bila spremana da nastavi borbu čak i pri gubitku 30–40 odsto svog sastava. U ratu sa SSSR, Amerikanci su još mogli nadvladati zahvaljujući brojnoj nadmoći, ali sada je to nemoguće: ruska artiljerija jednostavno neće dozvoliti neprijatelju da se približi njihovim pozicijama. A čak i ako dobijemo bitku protiv ruske pešadije, nećemo imati čime da se suprotstavimo ruskim tenkovskim formacijama. Sve u svemu, ako SAD i NATO naume da brane Ukrajinu, biće to - samoubistvo!“

I direktor Ukrajinskog instituta za spoljnopolitičke studije Grigorij Perepelica upozorio je 2. februara na superiornost ruskih oružanih snaga nad svim drugim svetskim armijama.

Krajem decembra je i Oleg Vološin, poslanik Vrhovne rade (parlamenta Ukrajine), ukazao na višestruku prednost ruskog vazduhoplovstva nad ukrajinski.

NATO U PANIČNOM STRAHU Ako počne rat u Ukrajini Rusija neće stati do Lamanša

Prema njegovim rečima, sa sadašnjim nivoom visokotehnološke opreme, Oružane snage RF mogle bi da unište ukrajinsku vojsku za nekoliko minuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading