UKRAJINI JE PONUĐENO DIPLOMATSKO REŠENJE Putin ima tri ključna zahteva za okončanje krize
Foto: EPA

Ukrajinskom kolegi i imenjaku Zelenskom predložio je da prizna da je Krim ruska teritorija, da odustane od traženja ulaska u NATO i da izvrši demilitarizaciju Ukrajine.

Ova tri Putinova zahteva Ukrajinci su nazvali ultimatumom. NJihov premijer Denis Šmigalj je odgovorio da ne nameravaju da priznaju pripajanje Krima Rusiji, a takođe i da ne odustaju od ulaska u NATO. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da u Kijevu imaju dva plana oko rešenja sadašnje situacije. Plan A podrazumeva da se Rusija zaustavi diplomatskim putem. Po planu B ukrajinska armija i narod boriće se za svako selo, za svaku kuću. Kuleba je nazvao priznavanje Donjecke i Luganske oblasti "apsurdom".

POGINUO VOJNIK LUGANSKA Nastradao u Donbasu usled napada ukrajinskih snaga bezbednosti

I dok se tenzije u Donbasu približavaju tački ključanja, diplomatska zima između SAD i Rusije već je počela tako što je definitivno otkazan dogovoreni susret američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Bilo je planirano da oni razgovaraju u Ženevi i između ostalog pripreme samit dva svoja predsednika, ali posle odluke ruskog rukovodstva da prizna Donjecku i Lugansku narodnu republiku, izvesno je da će duže vreme vladati ćutnja među liderima dve najmoćnije države.

Sada se može očekivati intenziviranje medijskog propagandnog rata i međusobno optuživanje. Već su objavljene sankcije SAD prema ruskim političarima i biznismenima. Uz to, prvi put uvode se sankcije jednom broju ruskih novinara, pa je na toj listi i glavna urednica "Rusije danas" Margarita Simonjan. Pod sankcijama je i Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova. Svima će biti blokirani računi u zapadnim bankama, ako ih imaju, kao i nekretnine, a biće im zabranjen i ulaz u zemlje zapadne Evrope kao i SAD.

NOVE SUBVENCIJE ZA GRAĐANE SRBIJE Za one sa srednjom školom 22.000, sa višom 24.000, sa fakultetom 27.000 dinara

Kijev je u sredu pozvao Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji koje će biti usmerene na ekonomiju i uži krug ruskog predsednika Putina, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će Moskva ponuditi snažan odgovor na američke sankcije.

- Ne treba da postoji sumnja, sankcije će naići na snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali odmeren i osetljiv po američku stranu - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading