GRANATIRAĆE PRAVOSLAVNE CRKVE ZA USKRS Monstruozna provokacija se sprema iz Kijeva, tvrdi Moskva
AP Photo/Andrew Marienko

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Kijev, uz podršku Zapada, planira da granatira crkve usred pravoslavnih uskršnjih proslava u južnoj i istočnoj Ukrajini, a zatim da za to okrivi Moskvu.

"Nacionalistički bataljoni formiraće više od 70 mobilnih grupa opremljenih minobacačima sa ciljem da granatiraju pravoslavne crkve na Uskršnju nedelju", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Pravoslavni hrišćani proslaviće Vaskrs 24. aprila. Prema rečima Mizinceva, napadi su planirani u Zaporoškoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Plan je da se kasnije"„optuže ruske trupe za masovno ubistvo civila na ovaj sveti dan", naveo je on. Mizincev je dodao da „nekoliko zapadnih zemalja“ pomaže Kijevu u pripremi "sofisticiranih monstruoznih provokacija sa brojnim žrtvama".

Ministarstvo odbrane saopštilo je da ima dokaze za te tvrdnje. Pozvalo je UN, OEBS i Međunarodni komitet Crvenog krsta "da utiču na režim u Kijevu" kako bi sprečili navodne planirane napade.

Ukrajina nije komentarisala ove optužbe. I Kijev i Moskva su više puta poricali da su ubijali civile i često se međusobno optužuju za vođenje kampanje dezinformacija.

Kako je počeo sukob

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Sve najnovije vesti o Ukrajini pročitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading