ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa "Grad" pogodilo Jasinovataju  (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Nastavlja se ruska specijalna operacija u Ukrajini. Nakon što pripadnici „Azova“ i strani plaćenici nisu iskoristili ponudu da polože oružje, ruska avijacija i artiljerija nastavljaju sa intenzivnim napadima na njihove položaje, tj, na fabriku „Azovstalj“.

Ukrajina je popunila upitnik koji predstavlja polaznu osnovu za odlučivanje Evropske unije o njenom članstvu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uručio je šefu delegacije EU u Kijevu popunjen upitnik, što je korak da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelju i Masikasu na brzom radu na dostavljanju upitnika.


U kratkim crtama:

  • Ruske snage su započele bitku za Donbas, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video obraćanju u ponedeljak 
  • Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage završile pregrupisavanje trupa za pokretanje ofanzive na istoku 
  • Civili u Lugansku su pozvani da se evakuišu nakon što su ukrajinske snage izgubile kontrolu nad gradom Kreminom tokom teških borbi 
  • Rusija je u ponedeljak bombardovala gradove širom Ukrajine, pri čemu su prijavljena najmanje četiri raketna udara u zapadnom gradu Lavovu i najmanje sedam ljudi je poginulo 
  • U međuvremenu, ukrajinske snage nastavljaju da se odupiru ruskim napadima u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju nakon što su odbacile rok za predaju

Čečeni objavili novi snimak iz Mariupolja


22:45 - Borci čečenske jedinice, uz podršku oklopnog vozila BTR-82A, bore se u Mariupolju.
 

 

 

Dvojake poruke Olafa Šolca

22:31 - Zapadne zemlje nameravaju da pružaju Ukrajini dalju finansijsku i vojnu podršku, ali nastavljaju da se drže stava da NATO ne treba da postane strana u sukobu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Raketirana Jasinovataja

22:20 - Ukrajinske trupe raketirale su Jasinovataju u DNR u 22.40, ispalile 15 raketa iz BM-21 "Grad" - predstavništvo DNR u ZCCC.

ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa

Printskrin Telegram

 

Rusi najavili prekid vatre u Azovstalu

22:14 - Prekid vatre biće na snazi u sredu u oblasti oko kompleksa železare "Azovstal" u gradu Mariupolju na jugu zemlje, javila je državna novinska agencija RIA.

Agencija je citirala rusko Ministarstvo odbrane koje je potvrdilo taj potez. Oblast Azovstal je postala ključno bojište na jugu Ukrajine, a veruje se da su sve ostale ukrajinske snage u gradu u toj oblasti.

4 mrtva u granatiranju Harkova

21:58 - Rusi granatirali Harkov iz moskovskog okruga. U napadu je korišćen "Uragan": 4 su osobe poginule, 14 je povređeno, saopštilo je tužilaštvo Ukrajine.

 

 

Erdogan sa Putinom i Zelenskim

21:40 - Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u utorak da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekuje telefonske razgovore sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

Konašenkov: Likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika

21:25 - Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske oružane snage ubile oko 180 ukrajinskih vojnika, uništile 15 oklopnih vozila ukrajinske vojske i jedan raketni lanser za sistem Buk-M1.


Konašenkov je rekao da su ruske snage uništile dva uporišta ukrajinske vojske u oblasti Kalinovo-Popasnoje, kao i da su onesbosobile šest oblasti gde je bilo stacionirano ljudstvo i vozila ukrajinske vojske nedaleko od Mirnoja, Slavjanska i Popasnoja, prenosi TAS.

''Do 180 vojnika i 15 vozila je eliminisano, kao i jedna Buk-M1 nedaleko od naselja Barvenkovo'', rekao je Konašenkov.

Gutereš traži humanitarnu pauzu za Uskrs

21:19 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je danas rusku ofanzivu na istoku Ukrajine i pozvao obe strane da četvorodnevnu "humanitarnu pauzu" za pravoslavni Uskrs.

 

 

"Tražim četvorodnevnu humanitarnu pauzu tokom svete nedelje", od četvrtka do nedelje, rekao je Gutereš.

Poginuo Grk iz bataljona "Azov"

20:59 - "Grk Mihail" iz bataljona "Azov" koji je govorio pred grčkim parlamentom zajedno s Zelenskim, ubijen u Mariupolju, javio je TV kanal "Skaj".

Prema informacijama, militant iz Azova je poginuo u borbama u Mariupolju“, preneo je TV kanal.

Fotografije uništene ukrajinske vojne tehnike

20:43 - Slike prikazuju vojnu tehniku OSU koja je stradala nakon današnjih okršaja u Mariupolju.

 

 

Mapa oštećenih ili uništenih zgrada u Mariupolju

20:29 - "Ukrajina 24" objavila je mapu na kojoj se vide sva ratna dejstva u ukrajinskoj luci Mariupolj.

 

 

Još artiljerije za UKR

20:20 - Američki predsednik Džo Bajden rekao je da planira da pošalje još artiljerije u Ukrajinu.

Po dolasku u Portsmut u Nju Hempširu, Bajdena su novinari na pisti pitali da li planira da isporuči Ukrajinu još artiljerije, na šta je on odgovorio sa "da" pre nego što je ušao u svoju kolonu, navodi CNN.

Rusi imaju rok za bitku za Donbas

20:05 - Na Zapadu smatraju da će nastavak borbi posle 9. maja, ruskog Dana pobede, biti poraz za Putina. 

Pojedini analitičari smatraju da pobeda do tada nije realna zbog umora ruskih trupa koje su se povukle sa severa Ukrajine.

Drugi opet računaju da Rusija ima dovoljno snage za ofanzivu u Donbasu i da su ratni ciljevi sada optimalni u odnosu na početak sukoba kad su jedinice bile rasute i bez podrške.

Kod Izjuma zarobljeno 12 Ukrajinaca

19:49 - Nova partija zarobljenih ukrajinskih vojnika posle bikte na pravcu Izjuma, gde Rusi napreduju. Danas su ruske snage zarobile 12 "branilaca" iz 95. brigade.

Među njima ima i tetoviranih sa nacističkim simbolima.

 

 

Oboren ukrajinski MiG-29

19:30 - Ruska PVO oborila ukrajinski lovac MiG-29 u vazduhu kod sela Malinovka, u Donjeckoj oblasti. Takođe presretnute su dve ukrajinske rakete „Točka-U“ u oblastima naselja Petropilja i Mala Kamiševaka.

Oborena su i četiri ukrajinske bespilotne letelice u oblastima naselja Mariinka, Kamenka, Semjonovka i Siničino.

Zabrana javnog isticanja slova "Z"

19:25 - Parlament Litvanije izglasao je danas zabranu javnog isticanja slova "Z", crne i narandžaste trake Svetog Ðorda (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Raketni napad na Kramatorsk

19.01 - U raketnom napadu na Kramatorsk jedna osoba je poginula, tri ranjene, rekao je šef Donjecke Pavel Kirilenko.

 

 

BRITANIJA ŠALJE MAJKU SVIH ORUŽJA

18.39 - Britanski premijer Boris Džonson je pre nekoliko dana posetio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i obećao mu pomoć u vidu najmoćnijih oklopnih vozila koje britanska vojska trenutno poseduje.

Nova grupa dobrovoljaca otišla je iz Groznog u Donbas

18.35 - Nova grupa dobrovoljaca otišla je iz Groznog u Donbas.

Naloženo je da zaštite jedni druge i zaštite civilno stanovništvo Donjecke i Luganske republike.

 

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost u 4 oblasti 

18.16 - U ove četiri oblasti čuju se sirene za vazdušnu opasnost: Vinica, Čerkasi, Kirovgradskaja i Lugansk.

 

 

Pao još jedan ukrajinski grad

17.56 - Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad gradom Kreminom na istoku Ukrajine, rekao je za medije u utorak Serhi Haidai, načelnik Luganske regionalne vojne uprave.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šojgu: Vašington i zapadne zemlje spremne da ratuju do poslednjeg Ukrajinca

17.46 - Vašington i zapadne države koje oni kontrolišu spremni su da ratuju do "poslednjeg Ukrajinca", izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku s vojnim vrhom zemlje.

 

 

Kanada uvodi sankcije Putinovim ćerkama

17.31 - Kanada se pridružila Velikoj Britaniji, EU i SAD u uvođenju sankcija dvema odraslim ćerkama Vladimira Putina.

Katerina Vladimirovna Tihonova i Marija Vladimirovna Voroncova, za koje se veruje da skrivaju bogatstvo svog oca, bile su među 14 osoba ruskog režima koje su nedavno bile na meti kanadskih mera.

Lavrov o promeni režima i upotrebi nuklearnog oružja

17.29 - Rusija ne teži promeni režima u Ukrajini, Ukrajinci treba sami da odluče kako će živeti, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i istakao da neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

GUTEREŠ TRAŽI ČETVORODNEVNU HUMANITARNU PAUZU 

17.26 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na četvorodnevnu humanitarnu pauzu u Ukrajini kako bi se omogućilo otvaranje koridora pomoći od 21. do 24. aprila, što se poklapa sa pravoslavnom Strasnom nedeljom.

 

ŠOJGU: SAD NASTOJE DA OPERACIJA TRAJE ŠTO JE DUŽE MOGUĆE


17.15 - Šef ruske odbrane: - SAD nastoje da operacija traje što je duže moguće... demonstriraju svoju nameru da se bore do poslednjeg Ukrajinca.

 


 

 

Ukrajina odbacila optužbe za bombardovanje ruskog sela

16.53 - Ukrajina je danas odbacila optužbe guvernera Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslava Gladkova da su njene snage napale rusko selo blizu granice između ove dve zemlje. Broj osoba ranjenih u ukrajinskom bombardovanju sela Golovčina u Belgorodskoj oblasti porastao je na tri, rekao je ranije danas Gladkov i dodao da je oštećeno više od 30 kuća.

KONAČNI OBRAČUN! Sve strane priznale da je u toku najveća i najvažnija bitka

16.46 - Ruske snage počele su bitku za Donbas, izjavili su predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Generalštab ukrajinskih oružanih snaga, Pentagon i Kremlj.

ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa

Printscreen

 

 

Kako se snalaze civili u Mariupolju

15:42 - Snimak prikazuje običlne ljude, stanovnike Mariupolja, kako žive usred ratne drame. Kako je navedeno, nestašica goriva tera civile da se služe biciiklima u svakodnevnom saobraćaju.

 

 

Mađarska opet rekla ne

15.38 - Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini, jer želi da izbegne incidente u blizini svojih granica slične onim u blizini Lavova, kada su ruske trupe uništile kontigent stranog naoružanja poslatog ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Najvažnija stvar za nas je bezbednost Mađarske i mi ćemo učiniti sve što je moguće da sprečimo uvlačenje naše zemlje u rat“, saopštio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, prenosi TAS S.

Ruski general zahteva prolaz za civile

15.31 - Rusija zahteva da civilima bude omogućeno da izađu iz fabrike Azovstalj u Marijupolju ukoliko ih tamo ima, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev, koji veruje da je u pitanju još jedno "informativno spinovanje" ukrajinskih vlasti.

On je podsetio da je u protekla 24 sata u ukrajinskim medijima zabeleženo više izjava zvaničnih predstavnika Kijeva da se u Azovstalju navodno nalazi veliki broj civila.

Sudar snajperista u Mariupolju

15.20 - Bataljon "Azov "i vojska Ukrajine aktivno koriste snajpere u borbi za industrijsku zonu u Mariupolju. Kao odgovor na ovo, i sama Narodna milicija DNR je u borbu uključila svoje snajperiste.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama se vidi jedan od snajperskih duela, Borac 1. bataljona specijalnih snaga DNR koristi snajpersku pušku ASVK, kalibra 12,7 mm. 

 

Režim potpune tišine

15.17 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je ruska vojska prekinula vatru i otvorila humanitarni koridor kojim ukrajinski borci koji su dobrovoljno položili oružje mogu da napuste fabriku Azovstalj u Mariupolju.

U tu svrhu uveden je u 14 sati "režim potpune tišine".

Rusija proteruje diplomate

15.10 - Moskva proteruje 15 holandskih diplomata nakon što je Holandija prošlog meseca to isto učninila sa 18 ruskih diplomata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija je kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Belgije proglasila za persone non grata zaposlene u belgijskoj ambasadi u Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Razgovarali Rute i Zelenski

15.00 - Holandski premijer Mark Rute i ministar odbrane te zemlje razgovarali su telefonski sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Tom priliko izražena je podrška Ukrajini i najavljeno slanje teškog naoružanja i oklopnih vozila Kijevu.

Poreska služba Velike Britanije ukinula status moskovskoj berzi

14.50 - Poreska služba Velike Britanije odlučila je da moskovskoj berzi ukine status priznate berze.

Kijev: Opsada Marijupolja dodatno zakomplikovala pregovore

14.30 - Ruska opsada grada Marijupolja dodatno je zakomplikovala pregovarački proces i teško je reći kada bi direktni pregovori mogli da se nastave, rekao je za Rojters ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

On je u pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa rekao da veruje da Rusija računa na jačanje svojih pozicija kroz novu ofanzivu koju je pokrenula na istoku Ukrajine.

"Očigledno u pozadini tragedije u Marijupolju proces pregovora je postao još komplikovaniji", rekao je Podoljak.

ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa

Profimedia

 

Ranije danas je rusko Ministarstvo odbrane ponudilo ukrajinskim snagama koje su blokirane u metalurškom kombinatu "Azovstalj" u Marijupolju da se dobrovoljno predaju, ali su oni to odbili. Rusija tvrdi da su u "Azovstalju" pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici.

Ukrajina: Ruska operacija će propasti!

14.15 - Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič ocenio je danas da će nova ruska faza operacije na istoku zemlje propasti jer moskovskim trupama nedostaje snage da probiju ukrajinsku odbranu.

"Bitka za Donbas koja je najavljena i očigledno počela juče u toku je i odvija se veoma oprezno", rekao je Arestovič, prenosi Bi-Bi-Si.

Dodao je da bitka neće ići u koristi Rusije.

ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa

Foto: mil.ru

 


Ranije danas je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio početak sledeće faze ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa.

Lavrov je za Indija Tudej podsetio da je ruska specijalna operacija, kako Moskva naziva vojnu intervenciju u Ukrajini, usmerena na potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske republike, prenose Izvestija.

Rusi osvojili Kreminu, grad na istoku Ukrajine

13.30 - Ruske snage osvojile su grad Kremin na istoku Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner. Kremina, grad od oko 18.000 ljudi koji se nalazi oko 100 kilometara jugoistočno od Kijeva, čini se da je prvi grad koji je pao u ruske ruke u novoj ofanzivi na istoku Ukrajine.

"Kremina je pod kontrolom orka. Oni su ušli u grad“, rekao je Sergej Hajdai, guverner Luganske oblasti, misleći na rusku vojsku sa već uobičajenim imenom preuzetim od J.R.R. Tolkienov Gospodar prstenova.

 

 

Rusija:Oboren ukrajinski MIG-29 i dve rakete Točka-U
 

13.05 - Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski lovac MiG-29 i presrele dve rakete Točka-U u Donbasu, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u blizini naselja Malinovka u Donjeckoj oblasti. Dve ukrajinske taktičke rakete Točka-U presretnute su u blizini naselja Petropolje i Malaja Komišuvaha“, saopštio je ruski zvaničnik, prenosi TAS S.

Kako je naveo, ruske snage su takođe uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice u blizini naselja Marinka, Kamenka, Semjonovka i Siničino.

"Ruske trupe potisnule su preciznim raketama iz vazduha 13 uporišta ukrajinske vojske sa ljudstvom i vojnom opremom u blizini naselja Slavjansk, Barvenkovo i Popasnaja ," izjavio je Konašenkov, navodi TAS S.

Gori Donbas

12.40 - Rusko ministarstvo odbrane na svom TV kanalu objavilo je snimke borbene misije ruskog bombardera Su-34 koji je bio opremljen sa raketama vazduh-zemlja sa kojima su gađani ciljevi u Ukrajini.

Pretpostavlja se čeličana Azovstal u Marijupolju i pozicije ukrajinske vojske u novoj ofanzivi koja je započela u Donbasu u ponedeljak uveče sanžnom artiljerijskom pripremom.

 

 

Šojgu: Zapad hoće da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

12.20 - Vašington i zapadne države koje oni kontrolišu rade sve kako bi razvukli rusku specijalnu vojnu operaciju i spremni su da ratuju do "poslednjeg Ukrajinca", izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa vojnim vrhom.

"SAD i zapadne države koje se nalaze pod njihovom kontrolom, rade sve kako bi se maksimalno razvukla specijalna vojna operacija. Intenziviranje isporuka stranog naoružanja pokazuje njihovu nameru da kijevski režim podstaknu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca", izjavio je Šojgu.

 

 

Kadirov objavio dalji plan ratovanja

12.15 - Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da će ruske trupe danas ili sutra "potpuno zauzeti“ Azovstalj i Mariupolj.

 

 

Mađarska neće podržati sankcije

11:55 - Mađarska neće podržati sankcije protiv ruske nafte i gasa. Ovo je saopštio šef republičkog Ministarstva spoljnih poslova.

Počinje sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini

11.30 - „Operacija na istoku Ukrajine, kao što je već rečeno, ima za cilj potpuno oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Operacija će se nastaviti, sada počinje sledeća faza specijalne operacije. Siguran sam da će to biti veoma važan trenutak cele specijalne operacije“, rekao je Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju „Indija tudej“.

 

 

U bici kod Borove zarobljen i visoki oficir ukrajinske vojske

11.15 - U toku je 55. dan rusko-ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti, gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

Kako prenose ruske društvene mreže, došlo je do kratkog sukoba ruskih i ukrajinskih specijalnih jedinica.

"Odvojena četa MTR-a bačena je u teško područje za Oružane snage Ukrajine u blizini Izjuma – elitna jedinica iz rezerve štaba Zelenskog. Prema planu, specijalci je trebalo da se probiju u pozadinu ruskih trupa koje su napredovale ka Slavjansku.

Ukrajinski političar traži azil u Rusiji

11.00 - Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta iz stranke "Opoziciona platforma - Za život" Ilja Kiva saopštio je da namerava da zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji, prenosi TASS.

„Zvanično izjavljujem da danas u Ukrajini vlast masovno iskorenjuje ukrajinski narod, krši sve zakonske, moralne i norme zdravog razuma, vrši terorističke akte nad civilima, fizički uklanja one nepoželjne, gurajući hiljade ljudi koji su podvrgnuti torturi i egzekuciji u podrume Službe bezbednosti Ukrajine bez optužnice i suđenja, otvoreno teroriše stanovništvo, pušta kriminalce iz zatvora da počine ratne zločine", saopštio je na Telegramu bivši poslanik Vrhovne rade.

On je još napisao da u takvom razvoju situacije mora da saopšti da namerava da "zvanično zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji“, navodi TASS.

 

 

Bajden ne planira put u Kijev

10.40 - Portparolka Bele kuće saopštila je da nema planova da predsednik SAD Džozef Bajden poseti Kijev uprkos pritiscima iz Ukrajine da američki lider to učini.

-Nema planova da predsednik tamo ide. Želim to još jednom da istaknem", poručila je Psaki novinarima u ponedeljak, prenosi RSE.

Hit snimak se širi internetom, Bajden se uplašio od Uskršnjeg zeca

 

 

Rusi zovu plaćenike da se predaju

10.10 - Oružane snage Rusije predložile su ukrajinskim militantima i stranim plaćenicima koji se nalaze u "Azovstalju" u Marijupolju da se predaju u 12 časova, saopštio je načelnik centra za upravljanje odbranom Rusije general pukovnik Mihail Mizincev.

Kreće najveća ruska ofanziva od Drugog svetkog rata!

09.40 - Rusija je na istoku Ukrajine pokrenula napad dužinom širokog fronta dugog preko 480 kilometara i započela novu i potencijalno ključnu fazu rata, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

 

Ukrajinci napali selo uz granicu

09.20 - Ukrajinske snage izvele su napad na rusko selo Golovčino na granici Ukrajine i Rusije, tvrdi guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov.

Jedna osoba je ranjena, kaže Gladkov.

Nije jasno o kakvom se napadu radi.

 

 

Počeo napad na "Azovstalj" u Marijupolju


09.00 - U "Azovstalju" se ne nalaze civili - to je ukrajinski fejk, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

On je dodao da su specijalne grupe počele napad na teritoriju "Azovstalja" u Marijupolju gde se nalazi još oko 3.000 pripadnika ekstremističkog bataljona "Azov".
 

Rusija neće tražiti u UN pokretanje međunarodne istrage događaja u Buči

08.45 - Rusija neće tražiti u UN pokretanje međunarodne istrage događaja u Ukrajini, između ostalog u Buči, jer sumnja u nepristrasnost istrage, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kadirov odgovorio komandantu Azova

08.30 - Čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući na svom telegram-kanalu reči komandira "Azova" da se u "Azovstalju" nalaze civili, istakao je da je Rusija uvek bila za organizaciju humanitarnih koridora, dok "azovski fašisti" koriste stanovništvo kao živi štit.

ČEČENI PRAVE HAOS PO MARIUPOLJU 15 raketa

Foto: Printscreen Telegram/Кадиров_95

 

„Pogledajte to podlo licemerje i laži azovskih zločinaca koji su zaseli u zgradama "Azovstalja". Ruska strana je bila ta koja se uvek zalagala za organizovanje humanitarnih koridora za civile, pružala im zaštitu, sklonište, hranu, medicinsku negu, dok su ih azovski fašisti koristili kao živi štit", napisao je Kadirov na telegramu.

 

 

Oglasio se komandant Azova 

07.45 - Komandant Azova: Rusija bombama pokušava da urušiti podrume čeličane

Rusija je na čeličanu u Mariupolju počela da baca bombe namenjene uništavanju bunkera, tvrdi komandant Nacionalne garde Azov Denis Prokopenko. 

Prokopenko je u videoporuci rekao da bombe padaju "iako se civili skrivaju u tunelima fabrike".

Rusija je procenila da je u tunelima i podrumima čeličane 2.500 ukrajinskih vojnika i oko 400 stranih plaćenika. Šef gradske patrolne policije Mihail Veršinjin rekao da se u fabrici skrivaju mnogi civili, uključujući djecu. Ukrajina procjenjuje da je u Mariupolju ubijeno 21.000 ljudi.

 

 

POČELA BITKA ZA DONBAS


07.05 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u Donbasu počela aktivna faza borbenih dejstava između Oružanih snaga Rusije i Ukrajine, navodi se na telegram-kanalu ukrajinskog predsednika.

U svom obraćanju Zelenski je izjavio da je na teritoriji Donbasa grupisan značajan broj ruskih snaga spremnih za ofanzivu.

On je saopštio da su ukrajinske snage spremne da se bore i brane.


BAJDEN SA SAVEZNICIMA

07.00 - Američki predsednik Džozef Bajden održaće danas sastanak putem video veze sa saveznicima, na kome će se razgovarati o ukrajinskoj krizi, kao i o načinima koordinacije napora da se Rusija pozove na odgovornost, saopštila je Bela kuća.

„Predsednik će održati bezbedan video poziv sa saveznicima i partnerima kako bi razmotrili našu kontinuiranu podršku Ukrajini i napore da se Rusija proglasi odgovornom u okviru naše bliske koordinacije“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je sinoć, kako je naveo, "kontinuirane neselektivne napade ruskih oružanih snaga na civile i civilne infrastrukture u Ukrajini".

Borelj je na Tviteru poručio da je u kontaktu sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karimom Kanom, ističući da ratni zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

19.04.2022 21:40

Evropska unija pravila bez pravila koje to uslove ispunila Ukrains a Srbija nije ima desničae ali nema neonacista to je izgleda glavno pravilo