UKRAJINCI U ŠOKU Rusi prave kolače sa slovom "Z" za Uskrs (FOTO)
Foto: Shutterstock

Takvi uskršnji kolači (Rusi ovaj obredni hleb zovu kolačima) pojavili su se u supermarketu "Galeb", po ceni od 45 rublji. Uskršnji kolači inače koštaju 190 rubalja (oko 2 evra) po komadu, što je jedan i po do dva puta jeftinije od uskršnjih kolača sa zečevima ili jajima.

Vlasnik supermarketa "Čajka" Anatolij Pedošenko rekao je za "RIA Novosti" da su kolači napravljeni ne radi profita, već zato što kompanija "podržava naše momke“ u Ukrajini.

Tvrdi da su se još za vreme Prvog svetskog rata na Uskrs, u cilju podrške vojnicima, "na uskršnjim kolačima i jajima pojavljivale priče vezane za ovaj rat i razni vojnički atributi“.

Ruska pravoslavna crkva smatra da se uskršnji kolači sa slovom 'Z' ne mogu smatrati Uskrsom, jer "tradicionalno uskršnji kolači nemaju nikakve dodatne simbole“.

Za radio stanicu "Govorit Moskva" govorio je Vahtang Kipšidze, zamenik šefa sinodskog odeljenja za odnose crkve i javnosti i masovne medije. On je napomenuo da nije predviđeno osvećenje "prazničnih proizvoda“ slovom 'Z'.

U početku specijalne vojne operacije su se slova 'Z' i 'V' pojavljivala na ruskoj vojnoj opremi koja je učestvovala u ratu protiv Ukrajine.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading