Aja Sofija
Profimedia
Aja Sofija

Profimedia

Aja Sofija, Foto: Profimedia

Baziliku Sveta Sofija u Carigradu je sagradio vizantijski car u šestom veku. Pretvorena je u džamiju (Aja Sofija) 1453. godine, a od 1934. je muzej i jedno od najposećenijih mesta u Istanbulu.

Molitvu ispred Aja Sofije danas je vodio imam iz Meke, posle čega su vernici zatražili da to zdanje ponovo bude džamija. ;

"U ime stotina hiljada braće, tražimo da nam se omogući da se molimo u džamiji Sveta Sofija”, izjavio je predsednik Udruženja mladih Anadolije, Salih Turhan.

Molitva ispred Aja Sofije održana je povodom godišnjice turskog osvajanja Konstantinopolja (Carigrada) 1453, posle duge opsade.

Od dolaska na vlast Partije za pravdu i razvoj sadašnjeg turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pristalice laičke turske države više puta su izrazile zabrinutost da bi Sveta Sofija ponovo mogla da postane džamija.

Komentari (7)

XXL

28.05.2016 12:01

Kakva bre džamija to turci treba da vrate nameni zbog koje je i izgrađena.

Niko

28.05.2016 12:45

@XXL - To su gradili Masoni za potrebe raskola crkve i da bude tu Novi rim posle tog raskola e eto kako je završilo...

Vera

28.05.2016 12:03

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati. I tako je još od prvog naslednika Sv.Petra u Rimu, Pape Siricija još 385g do dana današnjeg.A oni masonski Vizant i Konstantinopolj koji su se proglasili Novim rimom da otmu upravljanje Crkvom Papi i Rimu su nestali brzo nakon šta su podelili tu Isusovu Crkvu i od njih je ostalo samo upozorenje na to kako Bog kažnjava svoje neprijatelje u Aji Sofiji koja je nadvladana sa 4 minareta...

Ateista

28.05.2016 12:06

Ako mene pitate sve krivoslavno treba da se ispravi što sa minaretima ko ta Aja ili sa poplavama ili sa vatrom i da se dobro izurinira...samo da se ne krivoslavi i vredja Boga i zdrav razum...bez uvrede ali šta jest, jest!

Veritas

28.05.2016 12:07

ISTINA ČOVEKA OSLOBADJA ko i onih 30 000 srba koji su posle priznanja da julijanski kalendar nije tačan prešli u katolike samo šteta šta ni ne sme da se kaže koliko ih je prešlo u muslimane…ako nekome ceo život ispireš mozak pa nije lud da ti to dozvoli da mu radiš i do kraja života!?

Marko

28.05.2016 16:30

Zaista ne mogu da shvatim da objavljujete komentar poput ovog koji Je napisala osoba pod pseudonimom "Ateista". Zar nisu zabranjeni govor mrznje, uvrede Na religijskoj osnovi? Do Kada cete Na ovaj nacin dozvoljavati da pojedinci ponizavaju ceo jedan narod?!!!

bosa

28.05.2016 20:22

OVO NE MIRIŠE NA DOBRO! POLITIKA INPERIJALIZMA NA VERSKOJ OSNOVI SE BUDI, ZA SADA RAZUMA NIGDE. ALO BRE SHVATITE DA SMO SVI SAMO PROLAZNICI I SMRTNICI NA OVOM SVETU. BILO KOJE VERE DA SU.