REZIME DANA Jedna stvar drži Ukrajinu; "Treći svetski rat je vrlo blizu"; Zapad saterao sebe u zamku, tvrdi ruski predsednik (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

Ruska vojska je u ofanzivi na celoj liniji fronta u Donbasu. Potpuno je uništen 108. ukrajinski bataljon, a vojnici masovno napuštaju jedinice zbog gladi i nedostatka municije.

Obaveštajna služba ukrajinske vojske saopštila je da je u sredu obavljena razmena 144 zarobljenika, najveća od početka rata.

Ukrajinski predsednik Zelenski je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno oružje, ali i novac i to pet milijardi dolara mesečno za odbranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je drugog dana samita da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu, takođe i nemački kancelar je rekao da će nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem koliko god bude potrebno.

Sa druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da će, ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu, Rusija odgovoriti istom merom.

127.DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO

 

Samo jedna stvar drži Ukrajinu

22.33 - Kada Ukrajina shvati da Amerika neće da žrtvuje svoje ljude da bi joj pomogla, mislim da će narod preći na rusku stranu, izjavio je Kapetan Dragan.

Novi snimci Zmijskog ostrva

22.28 - Pojavili su se novi satelitski snimci ostrva Snejk nakon što su ruske snage napustile stratešku ispostavu u Crnom moru ranije ove nedelje.

 

 

"Treći svetski rat je vrlo blizu"

22.15 - Zapad rizikuje da isprovocira izbijanje Trećeg svetskog rata blokadom Kalinjingradske oblasti. Ovu tačku gledišta iznosi politikolog i publicista Leonid Krutakov.

Razmatra se snažan odgovor Bugarima

22.11 - Zvanična Moskva razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Bugarskom zbog skandala u koji je umešano 70 proteranih ruskih diplomata.

Zapad saterao sebe u zamku

21.06 - Kolektivni Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Oglasio se Medvedev

20.36 - Odluka o pokretanju ruske specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa bila je teška, ali dobro promišljena i iznuđena, izjavio je danas zamenik predsedavajućeg Savetu bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Francuska šalje vojnike u Rumuniju

19.59 - Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je ta zemlja spremna da pošalje još vojnika u Rumuniju, ako bude potrebno, u okviru misije NATO-a za jačanje snaga na njenom istočnom krilu posle početka rata u Ukrajini.

NATO ima dva cilja u situaciji sa Ukrajinom

19.57 -  Da pomogne Kijevu i spreči eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ruski PVO sistem u Ukrajini (VIDEO)

19.44 - U toku borbenih dejstava, protivavionski sistemi u zoni odgovornosti su na 24-časovnom borbenom dežurstvu.

Pregovori za novu razmenu

19.40 - U procesu razmene zarobljenika Ukrajini je predato 37 pripadnika različitih neonacističkih bataljona – onih koji nisu u mogućnosti da se bore i onih za koje nije bilo dokaza o njihovim zločinima, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Preimenovana ruska salata

19.25 - U NATO kantini u Madridu ruska salata preimenovana u tradicionalnu. Na meniju restorana za međunarodne zvaničnike i novinare koji učestvuju na NATO samitu u Madridu, našla se i "ruska salata" čije ime je promenjeno u "tradiconalna salata".

Zajedno kupuju PVO sisteme

19.05 - Estonija i Letonija dogovorile su zajedničku kupovinu sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa, saopštilo je danas estonsko Ministarstvo odbrane.

Saglasnost Rusije i EU

18.46 - Zvanična Moskva i EU saglasne su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih delova Ruske Federacije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Oglasio se bivši direktor tajne službe 

18.39 - Vojno-politički ekspert Jakov Kedmi je rekao šta bi mogao biti pravi razlog za zvaničnu objavu rata Rusije Ukrajini

Cene gasa u Evropi najviše od marta

18.37 - Cene prirodnog gasa u Evropi skočile su u četvrtak na najviši tromesečni maksimum zbog zabrinutosti oko ruskih snabdevanja i napora EU da popuni sva skladišta pre početka grejne sezone.

Razmena zarobljenika 

18.09 - Ombudsmen DNR Darja Morozova rekla je u okviru razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine oslobođeno 47 građana DNR.

Moskva upozorava na ozbiljne posledice

18.07 - Moskva traži od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata - upozorava na ozbiljne posledice.

Upozorenje slovenačkog premijera Zapadu

17.58 - Premijer Slovenije Robert Golob govorio je na samitu NATO-a u Madridu o rezultatima ovog zasedanja, ali i o uticaju koji Rusija vrši na području Balkana.

50 zemalja obećalo je Kijevu vojnu pomoć

17.48 - Nova vojna pomoć SAD Ukrajini obuhvatiće i sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Erdogan ponovo ucenio Švedsku i Finsku

17.27 - Ukoliko Švedska i Finska ne ispune obećanja koja su dale Turskoj u sporazumu kojim je ukinut veto na njihove kandidature za članstvo u NATO, turski parlament neće ratifikovati taj dokument.

Švajcarske, zaboga!

17.25 - Američki predsednik Džožef Bajden je ponovo je napravio lapsus kada je predstavljao novu buduću članicu NATO-a. Umesto Švedske, američki lider je najavio Švajcarsku. Nakon toga se ispravio.

Spušta se nova gvozdena zavesa

17.16 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se između Rusije i Zapada spušta nova "gvozdena zavesa".

NATO ulaže milijardu evra u vojna tehnološka istraživanja

17.04 - NATO će pokrenuti fond za inovacije čiji će budžet biti milijardu evra, kako bi podstakao tehnološka istraživanja u vojne svrhe, izjavio je danas generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg na samitu u Madridu.

Bajden upozorio Putina

16.57 - Američki predsednik Džo Bajden održao je danas konferenciju za novinare na samitu NATO-a u Madridu. Američki predsednik je pomenuo i ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Steže se obruč oko grada

16.39 - Narodna milicija DNR je saopštilaa da uspešno steže obruč oko grada.

 

 

Britanija ulaže više sredstava za odbranu

16.36 - Britanska potrošnja na odbranu dostići će 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ove decenije, izjavio je danas premijer Boris Džonson, obećavajući da će ojačati budžete za odbranu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prekid diplomatskih odnosa sa Sirijom

15.34 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je prekid diplomatskih odnosa sa Sirijom, kao odgovor na priznanje DNR i LNR.

Medvedev: Povelja UN sprečila treći svetski rat

14:45 - Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svet uspeo da izbegne treći svetski rat.

 

Kadirov pokazao novu tehniku: Počela specijalna operacija oslobođenja Lisičanska

14:30 -

 

 

 

Džonson: NATO odlučniji više nego ikad da podrži Ukrajinu

14:00 - Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u Madridu da je NATO odlučniji više nego ikad da podrži Ukrajinu.

- Praktično su se svi na samitu NATO usaglasili da pruže veću pomoć Ukrajini - poručio je Džonson.

Britanski premijer je ocenio samit NATO kao "veoma uspešan".

 

LNR:U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

13:45 - U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi, ali naše snage rade u ovom pravcu, evakuišući ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije", poručio je Vedmedenko za agenciju TAS S. Kako navodi ruska agencija, nije rekao kada će ljudi biti oslobođeni, preusmerivši pitanje na vojsku.
 

Podolak se ruga ruskom povlačenju sa Zmijskog ostrva

13:30 - "Sve im ide po planu? Povlačenje je znak dobre volje pa zato ruske trupe beže s ostrva. Prema tome, da bi Moskva pokazala dobru volju, moramo je konstantno napadati. Ukratko - s više oružja pre ćemo doći do mira bez nacističkog slova Z", napisao je Podoljak uz printkrin stranice za prevođenje koja je "uništeni od strane ukrajinske vojske" "prevela" u "povlačenje kao znak dobre volje".

 

 

 

Donji dom ruskog parlamenta izglasao zakon o zabrani stranih medija

13:00 - Ruski državni tužilac biće ovlašćen da zatvora medije iz zemalja koje zabranjuju ili ograničavaju ruske novinske organizacije prema zakonu koji je u četvrtak usvojio Donji dom parlamenta.

Prema zakonu, takvi mediji će izgubiti akreditaciju i biće im zabranjeno da rade u Rusiji ili da tamo distribuiraju svoj sadržaj. Ove mere bi bile ukinute tek kada dotična zemlja dozvoli ruskim medijima da rade bez ograničenja.

Rusija: Imamo više od 6 000 zarobljenika

12:30 -

 

 

 

Putin odgovara Džonsonu na komentar o mačizmu: Margaret Tačer je bila žena pa je krenula u rat

REZIME DANA Jedna stvar drži Ukrajinu;

Foto: AP/Alexei Druzhinin

 

 

12:15 - Govoreći na konferenciji za novinare tokom posete Turkmenistanu, Putin je podsetio na odluku nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer od pre 40 godina da pošalje trupe na Foklandska ostrva kako bi pobio Džonsonovu teoriju.

"Želim da se podsetim na događaj iz novije istorije, kada je Margaret Tačer odlučila da pokrene vojnu operaciju protiv Argentine za Foklandska ostrva. Dakle, jedna žena je donela odluku da pokrene vojnu akciju. Stoga nije sasvim tačna referenca britanskog premijera na ono što se danas dešava, naveo je Putin.

 

Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini od 49 miliona dolara

11:45 - Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane. Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

 

Snimak raketnih udara na bazu punu stranih plaćenika u Nikolajevu

11:20 -

 

 

Rusi se povukli sa Zmijskog ostrva

11:05 - Ruska vojska je, kao korak dobre volje, završila zadatke na Zmijskom ostrvu i povukla garnizon koji je tamo bio stacioniran, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Ovim smo pokazali međunarodnoj zajednici da Rusija ne ometa napore UN u organizaciji humanitarnog koridora za eksport poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine", navodi se u saopštenju. Ova odluka onemogućava Kijev da spekuliše na temu prehrambene krize, pozivajući se na nemogućnost da izveze pšenicu zbog ruske totalne kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora. "Sada je lopta na ukrajinskoj strani, koja još uvek nije očistila svoju obalu Crnog mora od mina, kao i vode u lukama", dodaje se u tekstu.

 

Britanci javljaju: Rusi zauzeli Lisičansk, Ukrajincima naređeno povlačenje

11:00 - 

 

 

 

Ukrajinski ratni bilans za danas

10:45 - 

 

 

 

Stokholm: Slaćemo Ukrajini više protivtenkovskog oružja

10:30 - Švedsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Stokholm slati Ukrajini više protivtenkovskog oružja i automatskih pušaka.

 

Vojnici NM LNR pozivaju nacionaliste u Lisičansku da polože oružje

10:00 - 

 


 

Prvi snimak iz oslobođene rafinerije nafte u Lisičanku

09:25 - 

 

 

 

Prvi brod sa žitom krenuo iz Ukrajine

09:00 - Prvi za nekoliko meseci brod sa žitom isplovio je iz luke Berdjansk, saopštio je šef vojno-civilne administracije Zaporožja Evgenije Balicki.

- Sedam hiljada tona žita krenulo je u prijateljske zemlje - napisao je Balicki na telegramu.

Zelenski priznao da su u teškoj situaciji

08:45 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji u Donbasu, u području Lisičanska, Avdejevke, Bahmuta (Artjomovska).

REZIME DANA Jedna stvar drži Ukrajinu;

Foto: AP Ludovic Marin

 

 

Ukrajinski lider je na svom telegram kanalu saopštio da rukovodstvo zemlje radi sve kako bi dobili savremene artiljerijske sisteme. Oni, navodno, mogu na odgovarajući način da odgovore na ofanzivu DNR i LNR, uz podršku ruske vojske.

Više stotina ukrajinskih vojnika završilo obuku u Britaniji

08:35 - Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući i onu na višecevnim sistemima za lansiranje raketa (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije, prenosi Rojters.

Narodni front je predao neophodnu opremu jedinicama veze NM LNR

08:15 - 

 


 

 

SAD:Putin želi celu Ukrajinu i rat bi mogao da potraje

08:00 -  Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći deo Ukrajine, i ovaj sukob bi najverovatnije mogao da traje dugo, smatraju američke obaveštajne agencije, kako prenosi BBC.

Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

"To znači da bi rat mogao da traje dugo", saopštila je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke borbenog rada sistema bacača plamena TOS-1A Solncepek

 

 

LNR:Svi putevi,rafinerija u Lisičansku pod ruskom kontrolom

07:35 - Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas ambasador LNR u Moskvi Rođon Mirošnik.

Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

07:20 -  Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Objasnio je da Rusija "nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom“ i da ne postoji ništa što bi moglo da brine Moskvu u pogledu članstva te dve skandinavske zemlje u NATO.

Britanija:Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini

07:00 -  Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zabava

30.06.2022 10:21

Vidim BRITANCI UZIVAJU DOK UKRAJINCI GINU. Sto vise pogine to bolje . ALI ako Bog preokrene situaciju ?!?!!?