Američke rakete AGM-88 HARM oborene iznad Rusije; Zelenski traži još 5 milijardi dolara - evo i za šta (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju, a širom zemlje su bezbednosne snage na oprezu zbog vazdušnih napada prethodnih dana.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da se radi na obnavljanju infrastrukture koja je oštećena tokom vazdušnih napada Rusije prethodnih dana.

Lideri G7 u zajedničkom saopštenju naveli da su posvećeni obezbeđivanju pomoći Ukrajini koliko god je potrebno.

 

 

Generalštab VSU: Ruska vojska napada i udara na kritične infrastrukturne objekte

23.43 - Ruska vojska napreduje u oblastima naselja Novosadovo, Bahmutskoje, Ivangrad, Artemovsk, Soledar, Kontroverzni, Majorsk i Krasnogorovka. Oružane snage RF koncentrišu svoje napore na držanje okupirane teritorije.

*Ruske krstareće rakete napale su infrastrukturne objekte u Zaporoškoj i Mikolajevskoj oblasti.

Američke rakete AGM-88 HARM oborene iznad Rusije

23.11 - Prvi put su Oružane snage Ukrajine napale Belgorodsku oblast američkim raketama AGM-88 HARM, napisao je Vladimir Solovjov na svom telegram kanalu.

Meštani objavljuju fotografije prikupljenih ostataka, od kojih se na jednoj jasno vidi oznaka BSU-59/B, karakteristična za pokretni stabilizator trupa antiradarske rakete AGM-88 HARM.


Satelit snimio defanzivnu „Vagnerovu liniju“ u LNR

21:41 - Strani analitički resursi pokazali su pripremu odbrambene linije uz pomoć specijalnih vozila koja kopaju rovove. Snimak od 6. oktobra.

 

 

Zelenski je blokirao imovinu Janukoviča i Deripaske

21.20 - Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o blokiranju imovine bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog biznismena Olega Deripaske.

Celu vest pročitajte OVDE.

MMF: Ukrajini je potrebno eksterno finansiranje

20.53 - Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje da je Ukrajini potrebno eksterno finansiranje u 2023. godini u iznosu 3-4 milijarde dolara mesečno, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

Zelenski traži 5 milijardi dolara

20.52 - Vladimir Zelenski tražio je dodatne kredite od međunarodnih partnera da obnovi energetsku infrastrukturu, kao i kupovinu gasa i uglja pre nadolazeće zime.

Celu vest pročitajte OVDE.

Stiglo pojačanje iz Velike Britanije

20.26 - 10.000 vojnika VSU danas je završilo vojnu obuku u Britaniji i vratilo se u Ukrajinu da bude raspoređeno na frontu, saopštila je Višegrad 24 Informativna grupa.

Teško je proceniti pouzdanost podataka o broju vojnika. Izveštava se da je ovo druga grupa ljudi, koja je obuku završila u Velikoj Britaniji.

 

Trenutna situacija na frontu

20.11

 

 

 

Kanada najavila vojnu pomoć Ukrajini

20.00 - Kanadska ministarka odbrane Anita Anand izjavila je danas, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznjikovim, da će ta zemlja donirati vojnu pomoć Ukrajini koja će uključivati municiju, komunikacionu opremu, zimsku odeću, oklopna vozila i artiljeriju.

-Danas sam se sastala sa svojim prijateljem Aleksijem Reznjikovim da pošaljem jasnu poruku: stojimo uz vas, napisala je Anand u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Vazdušna opasnost u Kijevu

19.45 - Vazdušna opasnot je ponovo objavljena u Kijevu, saopštile su gradske vlasti.

-Vazdušna opasnost je najavljen u Kijevu, saopštila je gradska uprava Kijeva u poruci u telegrama kanalu.

Jutros je ukrajinski mediji izvestio da su u južnim i centralnim regionima zemlje najavili anksioznost. Pored toga, u Nikolauvu i regionu su se čuli eksplozije.

Rusi izgubili najmanje 23 vojnika

19.30 - Kijev Indipendent javio je da je ruska vojska izgubila najmanje 23 vojnika na južnom frontu, kao i jedno oklopno vozilo i jedan dron Šahed. Ukrajinci su, objavio je isti medij na Tviteru, uništili skladište municije u jednom selu u Hersonu i kontrolni punkt i komunikacioni čvor u okrugu Suhanovo u istom regionu.

Ukrajinska vojska je izvestila da je izvršila više od 300 misija na jugu u kojima je gađala i oštetila dve ruske samohodne haubice Gvozdika i oklopni transporter.

Šmigalj: Smanjite potrošnju za 25 odsto

19.00 - Premijer Ukrajine Denis Šmigalj ponovo je pozvao Ukrajince da uveče smanje potrošnju električne energije za 25 odsto kako bi se izbegla isljučenja struje i upozorio na mogućnost privremenih prekida u snabdevanju električnom energijom.

Situacija na Starobeljskom pravcu

18.00 - Na Kupjanskom pravcu Oružane snage Ukrajine razvijaju ofanzivna dejstva na ruske pozicije u oblasti sela Oljšana, gde je 14. mehanizovane brigade uspela da se učvrsti u periferiji sela.

Istovremeno, 1. bataljon veze udario je na liniju Perhotravnevoi - Orlianka, sa zadatkom da se učvršćuje u ruske odbrambene linije i pristupi Oljšanu sa boka.

Formirana jedinica, od 2. bataljona 14 OMBR Oružanih snaga Ukrajine i nacionalističkog bataljona Kraken, uspela je da privremeno istisne ruske trupe iz okorine Kislovki i uđu u zapadnu periferiju sela. Međutim, pod udarom tenkova i artiljerije oružanih snaga Ruske Federacije, VSU je izbačen iz Kislovke sa velikim gubicima.

 

Rusko Ministarstvo odbrane: Odbijeni svi napadi u Harkovskoj oblasti i LNR

17.00 - Ukrajinske snage pokušale su da izvedu ofanzivu u Harkovskoj oblasti i LNR, ali je ruska vojska uspešno odbila sve napade, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U oblasti oko grada Zaporožja uništen je štab „Desnog sektora“ (organizacija zabranjena u Rusiji), centar veze nacističke jedinice „Azov“ (zabranjena u Rusiji) i dva uporišta stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su uništene četiri ukrajinska prelaza preko reke Ingulec i onemogućeno prebacivanje rezervnih ukrajinskih snaga u sektor borbenih dejstava.

Pored toga, ruska vojska je izvela udar na ukrajinske snage koje su se spremale za napad na Kostromku i Iščenku u Hersonskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano 90 vojnika.

U pravcu ka Krivom Rogu likvidirano je 70 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, 16 oklopnih vozila i svi napadi odbijeni.

Ruska avijacija je uništila skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku nedaleko od Nikolajeva, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Kod mesta Hristoforovka u Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski avion Su-24 i helikopter Mi-8.

Još sedam ukrajinskih vojnika likvidirano je u pravcu ka Zaporožju, a pored toga ruske PVO snage su presrele 12 projektila „himars“ u Hersonskoj oblasti, dok su u Hersonskoj, Nikolajevskoj oblasti i DNR uništena četiri ukrajinska drona.

 

Putin izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most 

16.00 - Putin izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

Kako je naveo FSB u saopštenju, služba je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada.

FSB je naveo da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, "uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", navodi Interfaks.

Pokušan atentat na predstavnika administracije u Hersonskoj oblasti

14.53 Pres-služba administracije Belozerke u Hersonskoj oblasti saopštila je da je pokušan atentat na zamenika šefa gradske administracije Andreja Košeljova.

 - Teroristički napad je izveden uz pomoć eksplozije - naveo je predstavnik administracije i dodao da je zdravstveno stanje Košeljova stabilno i da mu život nije ugrožen.

 

 

U Moskvi počele da se prodaju karte Rusije s novim teritorijama

 

 

 

Putin izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most 

13.53 Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

Kako je naveo FSB u saopštenju, služba je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada.

 

 

Napad na pijacu u Donjeckoj oblasti, sedam žrtava

13.31 Najmanje sedam osoba je danas ubijeno, a osam povređeno u ruskom napadu na pijacu u gradu Avdijivka u Donjeckoj oblasti, izjavio je lokalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je rekao da su Rusi gađali pijacu u trenutku kada se tamo nalazio veliki broj ljudi, prenosi Rojters.

 

Eksplozije iznad Belgoroda, deluje ruski PVO 

 

 

 

 

 

Peskov: U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije

12.38 U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije građana za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na taj način prokomentarisao izjave pojedinih načelnika da su dobili nove mobilizacione zadatke, prenele su RIA novosti.

Peskov je rekao da je potrebno sa svakim načelnikom pojedinačno razjasniti šta podrazumevaju pod mobilizacijom.

Načelnik Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je juče da je region dobio novi mobilizacioni zadatak, a da su opštinske radne komisije već počele da ga sprovode.
 

 

12.16 U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije građana za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na taj način prokomentarisao izjave pojedinih načelnika da su dobili nove mobilizacione zadatke, prenele su RIA novosti.

Peskov je rekao da je potrebno sa svakim načelnikom pojedinačno razjasniti šta podrazumevaju pod mobilizacijom.

Načelnik Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je juče da je region dobio novi mobilizacioni zadatak, a da su opštinske radne komisije već počele da ga sprovode.
 

 

Ukrajina: Ruska istraga o eksploziji na mostu je besmislica

11.11 Visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jusov nazvao je danas besmislicom rusku istragu o eksploziji prošlog vikenda, koja je oštetila most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim, preneo je "Gardijan".

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je za eksploziju ukrajinske specijalne službe, a ranije danas, ruska Savezna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je privela pet ruskih državljana, kao i tri državljana Ukrajine i Jermenije zbog eksplozije.

 

U Ukrajini 105 naselja bez struje

10.24 U Ukrajini je 105 naselja ostalo bez struje, saopštio je predstavnik kabineta Zelenskog. Kao rezultat udara visokopreciznim oružjem, onesposobljeni su mnogi objekti energetske infrastrukture, uključujući i termoelektrane

 

 

Snimak kamiona koji je digao u vazduh deo Krimskom mosta

09.52 FSB je objavio snimak pregleda kamiona koji je prevozio teret sa eksplozivnom napravom korišćenom u terorističkom napadu na Krimski most i fotografiju sadržaja kamiona na carinskoj ispostavi. Na snimku se vidi kako policajac samo na trenutak zaviruje u prikolicu kamiona i posle svega par sekundi, odmahuje rukom vozaču, u znak da može da nastavi put. Nedaleko od njih stoje dvojica uniformaisanih muškaraca, koji samo posmatraju ovu, kako se vidi, rutinsku kontrolu.

 

 

 

FSB je zaustavio terorističke napade koje je planirala Ukrajina u Moskvi

09.00 Federalna služba bezbednosti Rusije zaustavila je sabotažne i terorističke akte koje su ukrajinske specijalne službe pripremale u Podmoskovlju koristeći prenosne protivvazdušne odbrambene sisteme Igla (MANPADS), saopštio je u sredu ruski FSB.

 - Zaustavljena je priprema specijalnih službi Ukrajine diverzantskih i terorističkih akata upotrebom visokopreciznog oružja u Podmoskovlju. Priveden je državljanin Ukrajine rođen 1972. godine - navodi se u saopštenju.

 

 

FSB uhapsio osam osoba u okviru istrage eksplozije na Krimu

 

08.39 Teroristički napad na Krimski most organizovala je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Interfaks.

FSB je saopštio da je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada, prenosi Interfaks.

 

 

Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma

 

08.10 U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je visoki stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

„Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazi", napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

 

Kadirov: Ako bude potrebno, pružićemo snažan otpor i snagama NATO

08.03 Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren je da će se specijalna operacija ruske vojske, pod komandom generala Sergeja Surovikina, završiti uspešno.

 - Nikada nisam doveo u pitanje njegovu odlučnost, profesionalizam, patriotizam. Potpuno sam uveren da će se pod njegovom komandom operacija završiti uspešno, a ako bude potrebno, pružićemo snažan otpor i snagama NATO - napisao je Kadirov na Telegramu.

Američke rakete AGM-88 HARM oborene iznad Rusije; Zelenski traži još 5 milijardi dolara - evo i za šta (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

 

Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti, vazdušna opasnost u Kijevu

08.00 Ukrajinska državna televizija javila je da su se danas u ranim jutarnjim satima čule eksplozije u gradovima Nikolajev i Zaporožje, dok su se sirene za vazdušni napad oglasile u Kijevu.

Izveštaji o eksplozijama u Nikolajevu i sirenama za vazdušni napad u Kijevu stižu od dopisnika ukrajinske televizije u tim oblastima.

Uzbuna od vazdušnog udara proglašena je u Kijevskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, navodi TAS S.

U Nikolajevskoj oblasti, na teritoriji Ukrajine, odjekuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

 

 

 

 

U Hersonu odjeknulo pet eksplozija

07.31 U Hersonu je odjeknula serija od pet eksplozija, pretpostavlja se da je radio ruski PVO sistem, javlja dopisnik RIA Novosti.

Na nebu nije bilo tragova protivvazdušnih projektila.

Zvaničnih informacija još nema, piše RIA

 

Ukrajinske trupe ispalile devet granata kalibra „NATO“ na Donjeck

 

06.55 Ukrajinske trupe su jutros ispalile devet granata kalibra 155 milimetara na dva okruga Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Kako je predstavništvo saopštilo na svom Telegram kanalu, šest granata je ispaljeno na Kijevski okrug u Donjecku i tri na Kirovski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading