POZIVAO NA UBIJANJE "ŠTO VIŠE" RUSA Zelenski smenio kontroverznog ukrajinskog diplomatu
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Ukrajinski diplomata koji je u intervjuu izneo argumente za ubistvo „što više Rusa” smenjen je sa mesta ambasadora u Kazahstanu.

Predsednik Vladimir Zelenski naredio je u utorak smenu Petra Vrublevskog, prema ukazu objavljenom na njegovom sajtu. Nije odmah imenovao zamenu. Vrublevski je izazvao kontroverzu u avgustu kada je dao intervju kazahstanskom video blogeru.

Na pitanje o tadašnjoj situaciji u Ukrajini, rekao je: "Šta mogu da kažem? … Pokušavamo da ubijemo što više [Rusa]. Što više Rusa sada ubijamo, manje će morati naše dece. To je to."

Ove izjave su razbesnele zvaničnike u Kazahstanu, koji ima veliku etničku rusku manjinu. Kritičari su ukrajinskog izaslanika optužili za podsticanje mržnje u zemlji.

On se navodno izvinio zbog svojih reči nakon što je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a kasnije je otišao na odmor. Ranije ovog meseca, Moskva je izrazila zabrinutost zbog prisustva Vrublevskog u Kazahstanu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je taj čovek nastavio da obavlja funkciju šefa ukrajinske ambasade u Astani, i napomenulo da je to protivno uveravanjima Kazahstana da će diplomata biti zbačen.

Kijevu će možda biti potrebni meseci da zameni diplomatu, pokazuje nedavni primer bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu. Andrej Melnik je postao poznat po tome što je govorio o nemačkim zvaničnicima i drugim javnim ličnostima, abrazivnim jezikom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading