Rat u Ukrajini
Foto: Alo/Alo! Ilustracija /J.V. & A.V.

Predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da do Božića povuče svoje trupe, prenosi Rojters.

"Ako Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine, to će takođe obezbediti pouzdan završetak neprijateljstava. Ne vidim razlog zašto Rusija to ne bi učinila sada - u vreme Božića", rekao je Zelenski u video-obraćanju na sastanku G7.

Inače, države Grupe 7 dogovorile su da nastavljaju sa jačanjem vojnih kapaciteta u Ukrajini, sa neposrednim fokusom na sisteme protivvazdušne odbrane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 293. dan specijane ruske vojne operacije u Ukrajini

Poljanski: Rusija prinuđena da nastavi vojnu operaciju u Ukrajini

23.40 - Rusija bi pozdravila priliku da se konflikt u Ukrajini reši mirnim putem, za pregovaračkim stolom, ali prinuđena je da nastavi svoju specijalnu vojnu operaciju, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Sada znamo, pouzdano znamo da je Zapad zahvaljujući bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je bila i garant sporazuma iz Minska, samo kupovao vreme pokušavajući da naoruža Ukrajinu i pripremi je za ovakvu situaciju", rekao je ruski diplomata u intervjuu američkoj blogerki Tari Rid, prenosi TASS.

Borbe u oblasti Harkov

23.10 - U pravcu Кupjanska ruske trupe nastavljaju da nanose značajnu štetu Oružanim snagama Ukrajine. Tako su nedavno uspeli da odbiju 5 pokušaja proboja neprijateljskih snaga.

 

 

Peskov: U nuklearki nema teškog naoružanja

22.40 - U nuklearnoj elektrani Zaporožje nema i nikada nije bilo teškog naoružanja, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u tamošnjoj misiji to mogu da potvrde, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući opasku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da postoji dogovor o uklanjanju teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju, Peskov je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da nikada nije bilo i nema teškog naoružanja u nuklearki. Peskov je istakao da to mogu da potvrde i zaposleni u IAEA koji su tamo danonoćno.

Dejstvo ruske artiljerije u Donjecku

22.15

 

 

Ako je lider Čečena u pravu, Kijev čeka pakao!

21.50 - Dolazi najteži period za Oružane snage Ukrajine - ocenio je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Britanski general: Kraljevski marinci izveli su operacije visokog rizika!

21.45 - Britanski kraljevski marinci izveli su operacije visokog rizika u Ukrajini u aprilu, napisao je general-potpukovnik Robert Magovan u zvaničnom časopisu snaga. Pre Magovanovog priznanja, zapadni analitičari i mediji odbacili su ruske tvrdnje da su NATO trupe aktivne u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Velika ofanziva

21.36 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da bi ruski kapaciteti za pokretanje velike ofanzive mogli biti postignuti do kraja januara ili u februaru, prenosi CNN. Obraćajući se stranim novinarima u skloništu u Kijevu, šef ukrajinske diplomatije je rekao:

"Oni se i dalje nadaju da će uspeti da probiju naše odbrambene linije i uđu dublje u Ukrajinu“.

BIVŠI ANALITIČAR CIA "PROČITAO" ZELENSKOG "Uskoro će morati da shvati da to neće dugo trajati!"

21.22 - Bivši analitičar CIA Rej Mekgavern razotkrio je kakvu ulogu ima ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa poručio da to neće dugo trajati.

Celu vest pročitajte OVDE.

Marjinka u obruču Oružanih snaga Rusije (VIDEO)

21.00 - Marjinka (DNR) je u gustom obruču Oružanih snaga Rusije, borbe se vode u centru grada.

 

 

"Dolaze sa svih strana" (VIDEO)

20.35 - „Dolaze sa svih strana. Кao da ih ima 100 hiljada”, borac Oružanih snaga Ukrajine žali se na situaciju u Bahmutu/Artjomovsku.

 

 

Kijev ponovo potonuo u mrak (FOTO)

20.10

 

 

"NE DAMO NAŠE HEROJE" Putin poslao moćnu poruku: Naše glavno oružje protiv laži će biti...

19.45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da Rusija mora ići napred i rešavati savremene probleme, oslanjajući se pritom na svoju tradiciju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Trenutna vojna situacija u Ukrajini

19.25 - Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 293. dan

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

Borbe kod Pervomajskog

18.59 - Borci 11. puka DNR vode žestoke borbe u okolini naselja.

 

 

Ukrajinski premijer "Opstaćemo"

18.37 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da će njegova zemlja "opstati" uz pomoć i podršku saveznika.

Ofanzivna linija grupe "Vagner" (VIDEO)

18.15 - Maj-decembar 2022: Od Popasne do Artemovska.

 

 

"GRAD JE OPKOLJEN"

18.05 - U toku su velike borbe u centru strateškog ukrajinskog uporišta. Obe strane ulažu ogromne napore.

Celu vest pročitajte OVDE.

Jaka eksplozija u Melitopolju

17.49 - U okupiranom strateški ključnom gradu Melitopolju odjeknula je danas jaka eksplozija, saopštio je ukrajinski gradonačelnik tog grada Ivan Fedorov. Eksplozija se čula popodne u centru grada, nedaleko od škole šaha. Ruske vlasti su blokirale okolne ceste, a stanovnici su na ulici videli kako prekrivaju telo, objavio je Fedorov.

Tri dana borbe bez sna (VIDEO)

17.38 - “Tri dana smo se borili, nismo spavali, hodamo 7 kilometara” - žale se ukrajinski vojnici.

Ukrajinski vojnici iz 24. brigade žale se da njihovu braću po oružju iz 93. brigade izvode kolima iz Artemovska, a oni moraju da pešače. Evo njihove rotacije.

 

 

Ruska artiljerija snažno deluje u Marjinki (VIDEO)

17.25 - 100 mm protivtenkovski top MT-12 "Rapira" radi po ukrajinskim snagama u Marjinki.

Кako se navodi, ruske snage su uspele da blokiraju puteve snabdevanja ukajinskim snagama u gradu, koji se nalazi u gustom polukrugu Oružanih snaga RF.

U centru naselja se vode borbe.

 

 

Snimak žestoke borbe u pravcu Avdijevke (VIDEO)

17.05 - Vojnici 1. bataljona  1. armijskog korpusa NM DNR identifikovali su i pogodili nekoliko vatrenih tačaka nacionalista Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdijevke.

Borbeni rad se odvija i danju i noću.

 

 

16.50 -Nemačka donela važnu odluku

16.50 - "Ruski predsednik (Vladimir Putin) želi da slomi narod Ukrajine i mi to nećemo dozvoliti" istakla je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Celu vest pročitajte OVDE.

BELORUSIJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST!

16.40 - Beloruska vojska podigla je borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom u okviru nenajavljene inspekcije borbene gotovosti trupa koja je počela danas.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uzbuna u celoj Ukrajini: Počeli napadi

16.16 - Vazdušna uzbuna proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, uključujući i Kijev, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Portali prenose da su zabeleženi napadi na Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, ali i na Herson u Herosonskoj oblasti i Kramatorsku u Donjeckoj.

Kremlj: Putin neće održati tradicionalnu konferenciju

15.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put posle 10 godina neće održati tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godinu, saopštio je Kremlj.

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

14:51 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u celoj Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije, sirene za opasnost možda su izazvali borbeni avioni MiG koji su poleteli iz Rjazanja, grada blizu granice Rusije sa Ukrajinom i uputili se ka Belorusiji.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

 

 

14:35 - Oko 40 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika likvidirano je u području Kupjanska;

- Ruska vojska je uništila sedam komandnih centara ukrajinske vojske u DNR, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti;

- Ruska vojska je sprečila pokušaj kontranapada ukrajinskih snaga južno od Donjecka. Tom prilikom likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika;

- Ruska vojska je odbila tri napada ukrajinskih snaga u području Donjecka, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;

U Makijevki su odlučili da postave jelku, a onda su se predomislili

13:57 - 

 

 

BERBOK: Od Berlina još 50 miliona evra pomoći Ukrajini

13:52 - Berbok je rekla da Nemačka radi na isporuci generatora, ćebadi i goriva za grejanje Ukrajini tokom Božića, s obzirom na to da ruski napadi na energetske objekte izazivaju nestašice struje u mnogim delovima zemlje.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu

13:03 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

PUTIN GRADI NOVI GRAD! Po nalogu predsednika već se pravi projekat izgradnje

12:58 - Na Arabatskoj prevlaci u Geničeskom regionu Hersonske oblasti biće izgrađen novi grad, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Postoji prodor: ruski Lancet diže u vazduh borbena vozila pešadije

12:42 - 

 

 

PESKOV SLUČAJNO OTKRIO DATUM POVLAČENJA?

12:00 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne može biti razgovora o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Grosi i Šmigal u Parizu o uspostavljanju bezbednosne zone u NE Zaporožje

11:00 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas na sastanku u Parizu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom o uspostavljanju bezbednosne zone u nuklearnoj elektrani Zaporožje i o novim misijama IAEA.

- Dogovorili smo se da rasporedimo bezbednosne misije IAEA u svim ukrajinskim nuklearnim elektranama. Rad na uspostavljanju zaštitne zone NE Zaporožje se nastavlja - napisao je Grosi na Tviteru.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i najveća je nuklearka u Evropi.

93. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine napušta Artemovsk

10:19 - 

 

 

Lovac Su-35S uništio vazdušnog neprijatelja

09:39 - Savremena vazdušna borba se odvija na udaljenosti od desetine kilometara zahvaljujući najmoćnijim radarima i raketama dugog dometa. Na dužnosti, posada našeg lovca je otkrila vazdušni cilj, uhvatila ga, lansirala i pogodila ga.

 


 

 

U Parizu danas donatorska konferencija za pomoć Ukrajini

09:15 - Saveznici Kijeva sastaće se danas u Parizu kako bi obezbedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, u okolnostima kada je civilna infrastruktura ugrožena ratnim dejstvima širom zemlje.

Oružane snage Rusije uz pomoć novih višecevnih raketnih sistema "Tornado G", uspešno su uništile bunkere  ukrajinskih snaga kod Marinke

08:17 - 

 

 

Pušulin: Kontrolišemo više od polovine Donjecka,ali je situacija teška

08:00 -  Napredovanje u nekim oblastima Donjecke oblasti u Ukrajini se otežano odvija, ali više od polovine teritorije je pod ruskom kontrolom, izjavio je danas lider proruske administracije Denis Pušulin, prenosi Rojters. "Nešto više od 50 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR) je oslobođeno“, rekao je Pušulin ruskoj novinskoj agenciji RIA. „Situacija je i dalje teška, neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad, ali naše jedinice u ovom trenutku drže sve položaje. Nije moguće u svakom trenutku ostvariti napredak“, rekao je Pušilin, a prenosi RIA.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata:

07:44 - 

 

 

SAD poslale prvi paket energetske opreme u okviru pomoći Ukrajini

07:35 - Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile prvi deo pomoći u elektroenergetskoj opremi, vredan oko 13 miliona dolara, saopštili su američki zvaničnici. Cilj pomoći je jačanje i obnova energetske infrastrukture Ukrajine, koja je teško oštećena u ruskim raketnim napadima, navodi Rrojters.

Zelenski ponovo zatražio od Zapada isporuke naprednog naoružanja

07:00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je izvršio pritisak na zapadne lidere da obezbede naprednije naoružanje za njegovu zemlju kako bi pomogli u ratu sa Rusijom, a ruskim snagama uputio je poziv da se povuku iz okupiranih oblasti Ukrajine sugerišući Božić kao datum povlačenja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading