SAD DIŽU RUKE OD UKRAJINE! "Zaboravite i Krim i Bahmut, teško ćemo vam dostaviti oružje!"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Sa približavanjem prve godišnjice ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, američki zvaničnici poručili su Ukrajincima da im predstoji kritičan trenutak u sukobu i pojačali pritisak na Kijev da, ako može, ostvari dobitke na bojnom polju.

Uprkos obećanjima da će podržati Ukrajinu "koliko god bude potrebno", američki zvaničnici kažu da nedavni paketi pomoći iz Kongresa i od američkih saveznika predstavljaju najbolju šansu Kijeva da odlučno promeni tok sukoba. Mnogi konzervativci u Predstavničkom domu koji predvode republikanci, obećali su da će povući podršku, a dugoročni apetit Evrope za finansiranjem ratnih napora ostaje nejasan, piše "Vašington post".

"Nastavićemo da pokušavamo da im utisnemo da ne možemo zauvek ništa i sve", rekao je listu jedan visoki američki zvaničnik i dodao da je administracija "veoma čvrstog stava" da će biti teško zadržati isti nivo bezbednosne i ekonomske pomoći Kongresa.

SAD DIŽU RUKE OD UKRAJINE!

Aaron Chown

 

"'Koliko bude potrebno' odnosi se na količinu sukoba", dodao je zvaničnik i dodao: "To se ne odnosi na količinu pomoći".

Sukob u Ukrajini usporio je poslednjih meseci, a američki zvaničnici veruju da će kritični trenutak doći ovog proleća, kada se očekuje da Rusija pokrene ofanzivu, a Ukrajina krene u kontraofanzivu, piše "Vašington post".

Bajdenovih dodatnih 10 milijardi dolara

Bajdenova administracija radi sa Kongresom na odobravanju dodatnih 10 milijardi dolara direktne budžetske pomoći Kijevu i očekuje se da će objaviti još jedan veliki paket vojne pomoći sledeće nedelje i nametanje dodatnih sankcija Kremlju otprilike u isto vreme.

 

Ukrajinski zvaničnici već su obavešteni o "kritičnoj prirodi narednih nekoliko meseci" budući da su zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Finer, zamenica državnog sekretara Vendi Šerman i podsekretar odbrane Kolin Kal već posetili Kijev, kao i direktor CIA Vilijam Berns koji je preneo Vladimiru Zelenskom američka saznanja o planovima Moskve u narednim mesecima, navodi "Vašington post".

Istovremeno, Džozef Bajden i njegovi saradnici žele da izbegnu bilo kakve znake slabljenja rešenosti zapadnih saveznika uoči godišnjice 24. februara, nadajući se da će tako staviti do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da podrška Ukrajini ne jenjava, navodi list.

Bajden i njegovi glavni saradnici kažu da su odlučni da podrže Ukrajinu što je duže i potpunije moguće. Ali upozoravaju da će politički put postati teži kada Ukrajina iscrpi aktuelni kongresni paket, što bi se moglo dogoditi već ovog leta.

"Vašington post" piše da je cilj prošlomesečnih razgovora američkih i ukrajinskih zvaničnika bio da se ukrajinski ciljevi usklade sa onim što Zapad može da izdrži dok se sukob približava prvoj godišnjici. Taj cilj, kažu ljudi upoznati sa diskusijama, nije uvek bio ostvariv.

Ukrajina je mesecima trošila značajne resurse i trupe na odbranu Bahmuta u istočnom regionu Donbasa. Američki vojni analitičari i planeri tvrde da je nerealno istovremeno braniti Bahmut i pokrenuti prolećnu kontraofanzivu kako bi ponovo zauzeli ono što Sjedinjene Države vide kao kritičnu teritoriju.

Zelenski, međutim, pridaje simboličan značaj Bahmutu, rekla su dva visoka zvaničnika administracije i veruje da bi gubitak grada bio udarac za ukrajinski moral. Zelenski je u petak rekao da će se snage njegove zemlje "boriti dokle god budemo mogli" da zadrže grad.

Nesklad između ciljeva i mogućnosti

Iako američki zvaničnici, navodno, poštuju to što Zelenski zna kako najbolje da animira svoje ljude, oni su izrazili zabrinutost da će, ako Ukrajina nastavi da se bori svuda gde Rusija šalje trupe, to ići u korist Moskve. Umesto toga, oni su pozvali Ukrajinu da da prioritet prolećnoj kontraofanzivi, posebno pošto su Sjedinjene Države i Evropa poslali savremeno oružje Kijevu.

Američki zvaničnici isto tako su odbacili kao puste snove, obećanja Zelenskog da će zauzeti Krim. Zvaničnici američke obaveštajne službe smatraju da je zauzimanje snažno utvrđenog poluostrva trenutno van mogućnosti ukrajinske vojske.

Taj nesklad između ciljeva i mogućnosti Kijeva izazvao je zabrinutost u Evropi da će ukrajinski sukob trajati beskonačno, preopterećujući Zapad koji ima i svojih problema, uključujući tvrdoglavo visoku inflaciju i nestabilne cene energije.

U tom kontekstu, Bajdenovi saradnici kažu da slede najbolji pravac akcije: naoružati Ukrajinu da ponovo preuzme što je moguće više teritorije u narednim mesecima pre nego što sedne za pregovarački sto sa Rusijom.

Vreme nije na strani Ukrajine

Skeptici, piše "Vašington post", smatraju da vreme nije na strani Ukrajine, naročito jer Rusija već sada ima više od 300.000 vojnika u Ukrajini - prema procenama zapadnih zvaničnika. Sa pokretanjem ofanzive, imaće ih još više.

Čak i iskusni vojni stručnjaci vide širok spektar mogućih ishoda u narednim mesecima, naglašavajući koliko je situacija nestabilna, navodi "Vašington post".

"Nije jasno kako se ovo završava. Hoće li se završiti dogovorom? Hoće li se samo odugovlačiti i prerasti u neku verziju zamrznutih sukoba koje vidimo negde drugde", pita Set Džons, direktor Međunarodnog bezbednosnog programa u Centru za strateške i međunarodne studije.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading