RUSI ZAUZELI CENTAR BAHMUTA Vatreni pakao za Oružane snage Ukrajine (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Tursku kako bi razgovarao o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ukrajina ne odustaje od kontraofanzive na celoj teritoriji zemlje. Kako tvrde vojni zvaničnici biće pokrenuta tokom proleća od Krima do Donbasa.

Sergej Lavrov se u Ankari sastao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom na večeri kojom je obeležen kraj ramazanskog posta. Ruski ministar spoljnih poslova sastaće se i i sa predsednikom Turske Redzepom Tajipom Erdoganom. Očekuje se da će Turska pokušati da ubedi Rusiju i Ukrajinu da nastave mirovne pregovore, nadajući se da će iskoristiti diplomatske napore koje je uložila prošle godine.

Blog uživo:

Rusi zauzeli centar Bahmuta?

22:55 - Britanska obaveštajna služba je saopštila da su Rusi "najverovatnije" zauzeli centar Bahmuta i da su sada rute snadbevanja ukrajinskih snaga na zapadu ugrožene.

"Vagner" napreduje u Bahmutu

22:19 -  Borci Vagnerove grupe napreduju iz centra Artemovska ka zapadnim delovima grada, dok ukrajinske trupe koje se povlače dižu u vazduh zgrade.

 

 

Očišćen položaj, lokacija nije objavljena

21:50 -  Grupa "D" Bars-14 na očišćenom položaju militanata.ㅤ

 

 

Bitka za Belogorovku: ruska vojska udara neprijatelja

20:37 - Artiljerci uništavaju položaje i militante Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Vatreni pakao za Oružane snage Ukrajine kod Bahmuta 

19:51 - PVK „Vagner“ napada, pokušavajući da ode iza linija Oružanih snaga Ukrajine i zatvori kotao.

 

 

"Crna garda" tuče po Lugansku

19:05 - Udari artiljerijskog voda „Crna garda“ u LNR.

 

 

Pažljivo pratimo saopštenja Vašingtona o kontraofanzivi

18:32 - Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona o tome da će ukrajinska vojska uskoro krenuti u kontraofanzivu i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Bivši komandant Vagnera uhapšen u Švedskoj

17:50 - Bivši komandant Vagnera koji je pobegao u Norvešku uhapšen je u Švedskoj, rekao je ruski aktivista za ljudska prava. Andrej Medvedev je prebegao nakon što se pridružio plaćeničkoj grupi kao dobrovoljac u julu i poslat je u Ukrajinu 10 dana nakon potpisivanja ugovora.

Podoljak "Curenje informacija izgleda kao ruska operacija dezinformisanja"

17.08 - Curenje poverljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD i NATO-a da pomognu Ukrajini izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi se podrila ukrajinska planirana kontraofanziva, ocenio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Podoljak je za Rojters rekao da tajni podaci koji su objavljeni u "Njujork tajmsu" u četvrtak sadrže, kako je naveo, "veoma veliku količinu fiktivnih informacija".

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obaveštajne službe. I ništa više", napisao je Podoljak u pisanoj izjavi.

Pripadnici specijalne medicinske jedinice izbavili su ranjene ruske vojnike (VIDEO)

16.43 - Pripadnici specijalne medicinske jedinice za evakuaciju Vazdušno-desantnih snaga izbavili su ranjene vojnike Oružanih snaga Rusije, i to pod direktnim udarom neprijateljske artiljerije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak sa drona, koji je ispratio celu akciju spašavanja.

 Medicinske jedinice za evakuaciju Vazdušno-desantnih snaga deluju na prvoj liniji fronta. Lekari se kreću kolima hitne pomoći BTR-MDM „Rakuška“. Svakodnevno su izloženi intenzivnim neprijateljskim artiljerijskim udarima.

 

 

Rusi oslobodili pravoslavnu crkvu Svih Svetih u Bahmutu

16.12 -  Pravoslavnu crkvu Svih Svetih u Bahmutu oslobodile su Vagnerove trupe, prenose kanali na Telegramu pozivajuči se na ukrajinske izvore.

 

 

Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona

15.48 - Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona o tome da će ukrajinska vojska uskoro krenuti u kontraofanzivu i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Granatiran centar Donjecka (VIDEO)

15.24 - Ukrajinci osuli žestoku paljbu.

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

Oboren jurišni avion Su-25 (VIDEO)

15.15 -  U borbama za Mariinku oboren je jurišni avion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, podržavajući ofanzivu ruskih trupa.

Ruska avijacija nastavlja da napada neprijatelja, spašavajući živote svoje pešadije i oklopnih vozila koja napreduju.

U rejonu Marinka kod Donjecka, prilikom napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine, neprijateljski protivvazdušni top oborio je ruski Su-25.

Vidi se da je pilot uspeo da se katapultira, nadamo se da je živ i zdrav.

 

 

1454. puk uništava zatvorene vatrene položaje neprijatelja (VIDEO)

15.00 -  Artiljerci 1454. puka, koji su delovali u sastavu 1. Donjeckog armijskog korpusa, zadali su tačan udarac zatvorenom minobacačkom položaju između dve kuće u kojima su se nalazile PVD militanata. Od pogotka je detonirala municija, a minobacački položaj je potpuno uništen.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

14.27 - Ruska vojska je tokom proteklog dana u donjeckom pravcu likvidirala oko 260 ukrajinskih vojnika i tri tenka.

- U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Кijev je izgubio oko 80 vojnika.

- Ruske snage su u Donbasu uništile i dva ukrajinska skladišta municije.

- U blizini naselja Novoberislav u Hersonskoj oblasti pogođen je komandno-osmatrački punkt odreda 126. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine.

- Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 11 ukrajinskih bespilotnih letelica i dva projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.

- Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 406 aviona i 228 helikoptera, 3.695 bespilotnih letelica, 415 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.563 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.078 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.525 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.334 jedinice specijalne vojne tehnike.

Rad artiljerije po položajima OSU na desnoj obali Dnjepra u Hersonskom pravcu (VIDEO)

13.51-  

 

 

Lavrov: Samo uz poštovanje ruskih interesa! (VIDEO)

13.16 -  Razgovori o regulisanju ukrajinske krize mogući su samo uz poštovanje ruskih interesa, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Ankari.

Ruski deo prehrambenog sporazuma se uopšte ne sprovodi, prepreke ostaju i čak postaju i teže, rekao je Lavrov i dodao da je „Rusija dala saglasnost da se sporazum produži za 60 dana, ali da će nakon isteka tog perioda razmisliti da li je on uopšte svrsishodan."

 

 

USVOJENO "Ukrajina da uđe u NATO"

13.00 - U dokumentu se navodi da je "potrebno pozvati" Ukrajinu "da se pridruži NATO-u kao država članica" na samitu Alijanse u Viljnusu u julu ove godine, "da potpiše pristupne protokole i pokrene proces ratifikacije kada uslovi to dozvole".

Celu vest pročitajte OVDE.

Pogođena baza ukrajinskih marinaca

12.38 - Ruska avijacija gađala je bazu ukrajinskih marinaca koja je iz Odese prebačena u Hersonsku oblast i tom prilikom likvidirala preko 50 ukrajinskih vojnika, izjavio je portparol ruske grupacije „Dnjepar“ Andrej Ruljev.

Takođe je rekao i da je ruska artiljerija uništila i dve ukrajinske minobacačke jedinice koje su se nalazile u naseljima Beregovo i Nikoljsko.

Granatiran centar Donjecka (VIDEO)

12.28 - 

 

 

Raskolnici PCU odslužili službu u Кijevo-pečerskoj lavri (VIDEO)

11.53 - Prisustvovao je i bivši predsednik Ukrajine Porošenko.

 

 

RAT SE ZAVRŠAVA KRAJEM LETA? "Ukrajina kreće u samoubilačku ofanzivu"

11.48 - Sukob u Ukrajini će se završiti u leto 2023. porazom Kijeva nakon neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, rekao je penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter u intervjuu za YouTube kanal ThisDaiPedia .

Celu vest pročitajte OVDE.

"UKRAJINA KREĆE U KONTRAOFANZIVU" Blinken otkrio plan Kijeva, pa pomenuo vojnu podršku SAD

11.22 - Američki državni sekretar Entoni Blinken je u intervjuu francuskom izdanju Ouest-France najavio moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama.

Celu vest pročitajte OVDE.

FSB uhapsio osumnjičene za špijunažu u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

11.15 - Prema navodima odeljenja, agenti su prikupljali podatke o razmeštanju i kretanju ruskih trupa za naknadne udare na položaje ruskih vojnika.

Obojica pritvorenika procesuirani su po članu „Špijunaža“. Preti im kazna do 20 godina zatvora.

 

 

Čerevatji "Rusi postigli taktičke uspehe"

10.37 - Ukrajina je danas saopštila da ruske snage sve svoje napore koncentrišu na zauzimanje Bahmuta, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti koji napadaju od jula prošle godine. Ukrajinci situaciju opisuju kao "tešku", ali ističu da se grad i dalje brani uprkos ruskoj brojčanoj nadmoći.

Serhij Čerevatji, portparol Istočne vojne komande Istok, rekao je da "Ukrajina kontroliše situaciju u Bahmutu i ​​razume ruske namere". On je dodao da su ruske snage "postigle taktičke uspehe na nekoliko lokacija", dodajući da za taj uspeh "plaćaju visoku cenu".

Dejstvo jurišnog bataljona "Barnaul" u borbama za Marjinku (VIDEO)

10.26 -

 

 

Ukrajinske snege u velikom problemu: ugrožena ključna ruta ka zapadu Bahmuta!

09.53 - Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska vojska osvojila zapadnu obalu reke Bahmutka, ugrožavajući ključnu ukrajinsku rutu za nabavku, u pokušaju da povrati kontrolu razorenog istočnog grada Bahmuta.

"Rusija je nastavila da napreduje i do sada je vrlo verovatno napredovala do centra grada. Ukrajinska glavna ruta za nabavku 0506 ka zapadu grada je verovatno ozbiljno ugrožena. Ruska redovna vojska, u kojoj su i jedinice vazduhoplovstva, verovatno je utvrdila oblast i Rusija ponovo efikasno koristi artiljeriju u tom sektoru.

Realno je da su Vagner i rusko Ministarstvo odbrane pojačali saradnju", navelo je britansko ministarstvo na Tviteru. Osnivač ruske vojne privatne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin je u 3. aprila rekao da se vijori ruska zastava nad upravnom zgradom Bahmuta, navodeći da je u pravnom smislu grad pod kontrolom ruskih snaga.

"Кaskad" uništio vatrenu tačku OSU (VIDEO)

09.47 -

 

 

Generalštab OSU: Odbijeni masovni napadi

09.13 - Generalštab ukrajinske vojske saopštio je jutros da je odbio više od 40 ruskih napada u poslednja 24 sata. Kako se navodi u saopštenju za javnost, Rusija je ispalila 53 rakete i 5 projektila i izvela 18 vazdušnih udara širom Ukrajine.

Moskva nastavlja da fokusira svoje napade na Liman, Bahmut, Avdijevku i Marinku - četiri grada u istočnoj Donjeckoj oblasti, tvrdi ukrajinska vojska.

"Tokom dana, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo izvelo je šest vazdušnih udara na koncentracije ruskih snaga i vojne opreme“, navodi se u izveštaju i dodaje da su ukrajinske odbrambene snage u protekla 24 sata oborile tri ruske bespilotne letelice i tri navođene bombe.

Uzbuna! Sprema se napad

08.27 - Uzbuna za vazdušnu opasnost tokom noći proglašena je u Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju. Prvi put su se sirene oglasile još u 23.25 po lokalnom vremenu u obe oblasti praktično istovremeno, navodi se u saopštenju. Lokalne vlasti za sada se nisu oglašavale o tome šta su bile mete gađanja ruske vojske.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata:

07.35 - Ruske snage  rasporedile jurišne jedinice duž linije fronta Avdijevka-Donjeck.

- Кina nastavlja da retorički umanjuje svoju podršku Rusiji i pokazuje da postoje ograničenja rusko-kineskog partnerstva „bez granica“.

- Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade na liniju Кupjansk-Svatovo-Кremennaja.

- Ruska vojska nastavlja kopnene napade u Bahmutu i okolini, kao i duž linije Avdijevka-Donjeck.

- Ukrajinske vlasti su izvestile da ruske snage mogu da održavaju odgovarajuću brzinu artiljerijske vatre u prioritetnim sektorima fronta na račun drugih pravaca.

- Ruske snage su povukle opremu sa Кrima za preraspoređivanje na druga mesta na jugu Ukrajine, strahujući od kontraofanzive OSU.

 

 

Priprema za ofanzivu

07.05 - Američki oklopni transporteri Stryker sa minolovcima u Ukrajini - prvi snimak iz Ukrajine 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Goran NP

07.04.2023 22:17

Ramazan je tacno na polovini. Bajram je 21. 04. Toliko.