OVA RUSKA TAKTIKA JE PRAVI KOŠMAR ZA UKRAJINCE "Prave nam zamke! Šalju jedan mlaznjak, zavaravajući pilota..."
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Jedan od najboljih ukrajinskih pilota, major Vadim Vorošilov , otkrio je da Rusija postavlja sofisticirane "zamke" za zasedu ukrajinskih borbenih aviona.

Vorošilov je rekao da je svakim danom sve teže držati Ruse na odstojanju jer su Ukrajinci koristili zastarele sovjetske avione dok su istovremeno molili Zapad da pošalje borbene avione F-16.

- Rusi stalno menjaju taktiku, tako da ratovanje nije stabilno. Prave zamke. Šalju jedan mlaznjak, zavaravajući ukrajinskog pilota da misli da postoji samo jedan avion. Zatim se još dva ili tri pojavljuju sa obe strane, efikasno napadaju ukrajinski avion - rekao je Vorošilov za Telegraf u retkim trenucima odmora sa linije fronta, prenosi Net.hr.

On je naglasio da sve dok ukrajinski piloti nastave da lete na MiG-ovima 29 iz sovjetske ere, oni ne mogu učiniti ništa više od „držanja bojnog polja“. Savladavanje Rusa, koji upravljaju savremenim borbenim avionima Suhoj Su-35 i bombarderima Su-34, pokazalo se kao težak zadatak.

- Trenutno možemo samo povremeno da zaustavimo neprijatelja, ali sa F-16 bismo mogli da kontrolišemo vazdušni prostor, kao i more i zemlju da zaštitimo pešadiju. Potrebna nam je modernija letelica da bismo bili jači od neprijatelja - rekao je Vorošilov.

Ukrajina je ranije apelovala da dobije američke F-16, kojih širom sveta ima više od 3000. Višenamenski avioni dokazani u borbi su unapređivani tokom godina, uključujući i neke sa tehnologijama pete generacije kao što je napredni radar.

Međutim, Džozef Bajden je nedavno rekao da za sada ne želi da isporučuje Ukrajini lovce F-16, što je navelo Vladimira Zelenskog da pozove britanskog premijera Rišija Sunaka da Ukrajini pokloni RAF tajfune. Premijer je u februaru naložio ministarstvu odbrane da ispita koji bi britanski avioni mogli da budu dati Ukrajini, iako je Sunak upozorio da bi obuka pilota mogla da potraje tri godine.

Međutim, major Vorošilov i njegov kolega, pukovnik Volodimir Lokačov, načelnik odeljenja za avijaciju komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, ne slažu se sa ovom procenom vremenskog okvira obuke.

- Za obuku na takvom mlaznjaku potrebno je manje od šest meseci. Dokle god čekamo, izgubićemo još pilota. Imali smo spisak najnaprednijih pilota koji bi mogli da se obuče na F-16 i nažalost neki od njih već su poginuli u akciji - rekao je Lohačov, a Vorošilov je zaključio:

ZAPADNI MEDIJI BRUJE "Ukrajina sprema najveću mobilizaciju od početka rata!"

- Ako želimo da ozbiljno ugrozimo ruske letelice, moramo da se približimo liniji fronta i da letimo na malom rastojanju, što je veoma opasno. Rusi imaju 40 vazdušnih baza i više od 700 aviona i helikoptera i moderniji su od naših aviona.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading