Druže Tito, još ti se kunemo!

Jelena Đondović | vesti 2017-05-05 16:01:08 2017-05-05 16:01:08

Ministri žale za drugom Titom i svojim mladim godinama!

RAS

Samo dan posle navršenih 37 godina od smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita ministri u Vladi Srbije za „Alo!“ priznaju da su za vreme maršala živeli veoma dobro i da bi se rado vratili u doba stare Juge.

Tito je, prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbije i šefa srpske diplomatije Ivice Dačiča, bio čovek zahvaljujući kome Srbiju i dan-danas svi poštuju i cene.

- Tito je i dalje ime koje otvara Srbiji vrata svuda u svetu - kaže Dačić za „Alo!”.

I ministar prosvete Mladen Šarčević rado se seća Titovog vremena, kada se, kako kaže, živelo zaista lepo.

- Ja sam veoma zahvalan na periodu u kojem sam živeo kada je on rukovodio zemljom, iz više razloga. Tada sam mogao da se školujem veoma povoljno, mogao da putujem, da živim u miru i uživam u svim drugim privilegijama razvijenog društa. Sa druge strane, nisam se ni onda slagao sa ideologijom komunizma i mislim da nije rešavano dobro ni nacionalno pitanje, što se kasnije i pokazalo, ali sa aspekta socijane jednakosti, pravde i brige o ljudima, bilo je vrlo uređeno društvo - kaže Šarčević i nastavlja:

- Kada se priča o bilo kojoj istorijskoj ličnosti, mora se reći i jedna i druga strana, nikada ništa nije crno ili bilo. Ja lično, ponavljam, nisam nezahvalan, a mnogi ljudi jesu. Kada pričam mojoj deci da sam mogao toliko da putujem, da spavam maltene u svakom gradu Jugoslavije, da se živelo drugim životom, toga se prisećam sa ugodnim pijetetom.

Ministar privrede Goran Knežević sa nostalgijom se seća SFRJ, ali ne zbog Tita.

- Na to vreme gledam kao na najlepši period svog života, ali ne zbog Tita ili političkog sistema, već zbog godina koje sam tada imao i svega što nose te mlade godine - rekao nam je on.

Ministar energetike Aleksandar Antić podelio je na društvenoj mreži Tviter fotografije sa sahrane Broza, uz emotivan komentar:

- Bez obzira na ideologije, sahrana Tita je pokazala koliko smo bili ozbiljna i poštovana zemlja - napisao je ministar Antić.

Broz u „Areni“ gledao sastanak OEBS-a

Koliko je Tito zaista značajan za Balkan najbolje ilustruje dvodnevni ministarski sastanak OEBS-a 2015. godine u Beogradu, kada je sve učesnike u „Areni“ dočekala velika slika Josipa Broza Tita.

Glavni grad Srbije tada je ugostio više od 40 ministara spoljnih poslova, među njima i šefove diplomatije SAD, Rusije i EU - Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federiku Mogerini, i generalnog sekretara Saveta Evrope Tjoborna Jaglanda.

 

Expand player
Pogledajte više