Prave od Srbije sabirni centar!

D. Zlojutro | vesti 2016-07-09 20:43:57 2016-07-09 20:43:57

Migrantska kriza ponovo preti da zapali Balkan!

Oliver Bunić

Hrvati podižu bodljikavu ogradu na granici sa Srbijom, Mađari na severu podižu vojsku, dronove, a njihovi helikopteri redovno nadleću pograničnu zonu, dok su, kako „Alo!“ saznaje, sve bezbednosne službe podigle borbenu gotovost, a prvi odred vojne policije već je upućen na sever Srbije!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da će premijer Aleksandar Vučić vrlo brzo sazvati sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zbog situacije sa migrantima i dodao da je premijer već izdao nalog svim službama da rade na pripremi odgovarajućeg odgovora na situacije koje se mogu desiti. Prema saznanjima našeg lista, sve službe bezbednosti dobile su uputstva da borbenu gotovost podignu na najviši stepen.

Od 1.000 do 9.000 evra po migrantu!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je nakon sastanka u Preševu da je od kada su granice zatvorene krijumčarenje ljudi „postalo isplativ posao“ i da se cena po čoveku, u zavisnosti od teritorije, kreće od 1.000 do 9.000 evra. On je istakao da Srbija razmatra konkretne poteze kako bi se smanjile štetne posledice migrantske krize.

Ministar za rad kaže da Srbija neće dozvoliti da se na njenu teritoriju nekontrolisano ulazi i izlazi i izneo alarmantan podatak da se čak 1.500 migranata nalazi na severu Srbije, a oko 500 njih je na jugu, kao i da 800 migranata dnevno ulazi u Srbiju.

- Alarmantno je da se neke zemlje povode za primerom Mađarske, koja na silu vraća migrante. To je apsolutno neprihvatljivo za nas. Ne treba da čekamo hiljade ljudi, već da, kad vidimo da je balkanska ruta ponovo proradila, upozorimo Evropu da migrantska kriza traje - rekao je Vulin i naglasio da „ako zatvorite granice, otvarate rute krijumčarima“.

- Migranti se vraćaju u Srbiju i to nije rešen problem. Za jedan dan uđe 500 migranata, a za 10 dana biće ih 5.000 - naglašava on.

- Nije moguće da neke zemlje EU otvaraju granice, druge zatvaraju, a da Srbija bude u sredini neka vrsta prihvatnog centra za sve migrante - rekao je Vulin.

Prema zvaničnim podacima, u prihvatnom centru za migrante u Preševu od početka godine registrovano je 102.000 izbeglica iz bliskoistočnih država, a Aleksandar Vulin je rekao da je kroz taj centar, od kada je otvoren pre oko godinu dana, prošlo 600.000 izbeglica.

Alarmantno na severu!

Situacija je, kako kaže ministar Vulin, na severnoj granici i dalje zabrinjavajuća jer se pušta mali, simboličan broj migranata. - To je čisto kršenje međunarodnog prava, sa čim se mi ne možemo složiti. Tražimo intervenciju EU, da svojim članicama objasni da se međunarodno pravo mora poštovati - kaže on.

 

Save

Expand player
Pogledajte više