Srbija objavljuje rat špijunima!

D. Ramadani - V. Papović | vesti 2016-10-23 21:08:28 2016-10-23 21:08:28

Raznorazni agenti koji vršljaju našom zemljom i postupanje naših državnih organa u sprečavanju njihovog delovanja, navodna umešanost građana Srbije u dešavanja u Crnoj Gori i pretnje Srbiji biće teme današnje sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Oliver Bunić

- Primećeno je da strane zemlje, pa i neke susedne, pokušavaju da vrbuju ljude koji su na važnim pozicijama, osobito u Vojsci i policiji, ali i u nekim političkim strukturama, a koji bi mogli da destabilizuju zemlju ukoliko na to pristanu. Za dva meseca imali smo dva vrlo očigledna slučaja, kao što je hapšenje hrvatskog špijuna penzionisanog oficira Čeda Čolovića i visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije (UKP) Veljka Popare, za koga se sumnja da je važne dokumente o radu MUP-a davao agentima CIA. Ne sumnjamo da je drugim zemljama i sa Zapada i sa Istoka Srbija trenutno u fokusu zbog toga što želi da sačuva dobre odnose sa svima i ostane vojno neutralna, ali naša obaveza je da sve takve pokušaje efikasno sprečimo - kaže izvor „Alo!” blizak Vladi Srbije.

Prema oceni naših stručnjaka, Srbija je odlučila da se uhvati u koštac sa špijunima i neće tolerisati da bude poligon za delovanje stranih službi.

Stefanović: Moramo biti efikasni

Na sednici Biroa će, kaže ministar policije Nebojša Stefanović, osim o Crnoj Gori i špijunaži, biti reči i o borbi protiv korupcije i kriminala. - Očekujem da će brzo i pravovremeno reagovanje svih službi bezbednosti dati rezultate, a premijeru ćemo izneti sve važne informacije - istakao je Stefanović.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ističe da delovanje stranih službi na teritoriji Srbije nije novost.

- Posao obaveštajnih službi je upravo da prikupljaju obaveštajne podatke u tuđoj zemlji i da za to prave i razvijaju adekvatnu agenturnu mrežu i mrežu saradnika, a posao naših službi, posebno bezbednosnih, odnosno kontraobaveštajnih službi jeste upravo da otkrivaju i sprečavaju takve aktivnosti stranih obaveštajaca.

Simptomatično je da mi pritom uvek mislimo na velike službe kao što su CIA, MI6, FSB, BND... kad govorimo o obaveštajnom radu na našoj teritoriji, a zapravo smo izuzetno atraktivni kao zemlja i za regionalne službe, kao što je crnogorski ANB, hrvatska obaveštajna sluzba, albanska, pa na kraju i bosanka i kosovska - objašanjava Dragaš i podseća da smo skoro imali slučaj prisluškivanja premijera Srbije od strane bosanske službe.

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić ističe za „Alo!” da subverzivno delovanje stranih službi može biti vrlo opasno za našu zemlju.

Vučić: Najvažnija je stabilnost

Biro za koordinaciju službi bezbednosti razmatraće večeras pre svega unutrašnja državna pitanja, izjavio je premijer Aleksandar Vučić. On je poručio da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, i da govorimo istinu, što u zemlji, kaže, nije lako. "Nije lako, jer imate unapred 'podeljene karte'. Ako jedni ne dobiju odgovor kakav očekuju, uvek su unapred nezadovoljni, ako drugi ne dobiju odgovor kakav očekuju, tim gore po istinu. Šta god da uradite, nikad niko nije naročito srećan, ali baš me briga za to", rekao Vučić. On je istakao da je na vladi da napravi dobar posao za državu, kaže šta je istina i da sačuva zemlju od spoljnih problema, jer za unutrašnje stvari, navodi, nema velike bojazni.

 

- Tu vidim dve opasnosti: delovanje stranih službi sa ciljem da se utiče na politički život u Srbiji i organizovani kriminal - kazao je on i podsetio da su se u Srbiji u poslednje vreme dešavala ubistva koja su imala pečat organizovanih kriminalnih grupa. On dodaje da se može očekivati „da budu pozvani na odgovornost neki ljudi koji u poslednje vreme nisu radili svoj posao kako treba”.

Da će delovanje špijuna biti na dnevnom redu sednice očekuje i politički analitičar Dragomir Anđelković.
- Očekujem da će, generalno, biti reči o delovanju raznih službi, mada se takve stvari ne kažu do kraja. Verovatno će se načelno reći da Srbija neće tolerisati da bude poligon za neograničeno delovanje stranih službi. Nadam se da će država svima poslati poruku da se takve stvari neće tolerisati - naveo je on za „Alo!”.

Poslanik SNS-a i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović ističe za „Alo!” da očekuje da sve naše službe, od vojnih pa do BIA, pruže adekvatne podatke.

- Očekujem da vidimo kakva je procena bezbednosnog stanja u našoj zemlji. Nema dileme da ovde vršljaju raznorazne službe, to svi znamo, ali u kojoj meri one ugrožovaju Srbiju, to bi naše službe trebalo da isprate i da pruže informacije - kazao je Đukanović.

Crna Gora na tapetu Biroa

Sastanak Biroa sa pažnjom prate i vlast i opozicija u Crnoj Gori: - Rečeno je čak i od strane Crne Gore da su oni taj strahoviti plan pripremali na teritoriji Srbije, što znači da je na neki način sama Srbija time ne mogu da kažem napadnuta, ali da smo mi ti na čijoj teritoriji se pripremaju teroristički akti, što je katastrofa. To ne smemo da dozvolimo nikada i verujem da će se sutra pružiti sve moguće informacije - kaže Vladimir Đukanović.

Expand player
Pogledajte više