“Vučiću pederu” je homofobija!

J. Đondović | vesti 2017-03-15 16:11:37 2017-03-15 16:11:37

Udruženje “Da se zna” saopštilo je juče da je podnelo prijavu Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zbog uvredljive terminologije u predizbornom spotu Srpske napredne stranke (SNS), koja može podstaći dalju diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT populaciji.

Željko Šafar

To udruženje je u saopštenju podsetilo da Zakon o oglašavanju zabranjuje bilo koji sadržaj koji se može smatrati uvredljivim i može podstaći diskriminaciju. Precizirali su da misle na spot SNS-a u čijem se završetku čuju navijački pokliči “Vučiću, pederu” sa tribina.

- Ističemo da je reč "peder" uvredljva i da se koristi isključivo u negativnom kontekstu, te da kao takva nesumnjivo vređa pripadnike LGBT populacije. Emitovanjem navedenog spota se podstiče diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije - navodi se u prijavi.

Ta nevladina organizacija zatražila je da Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naloži SNS-u da sa zvaničnog kanala te stranke na Jutjubu ukloni sporni spot, odnosno da iz spota uklone uvredljive izjave “Vučiću pederu”, kao i da preduzme sve druge radnje na koje je zakonom ovlašćeno te da izrekne odgovarajuće mere.

Komentarišući ovu prijavu gej Aktivista Predrag Azdejković za “Alo!“ kaže da je ona problematična iz više razloga, a ponajviše jer je, kako kaže, podnesena protiv žrtve.

- Kada je jedan magazin na naslovnoj strani objavio “Srbijo, pederu” mi smo se žalili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i ona je žalbu odbila sa obrazloženjem da je to sloboda govora. Mnogi smatraju da je “Vučiću, pederu” sloboda govora, dok ja smatram da je to homofobija. Ono što je meni problematično sa “Da se zna” jeste da nisu podneli prijave protiv navijača i sportskih klubova, pokreta “Ne davimo Beograd”, Srpske radikalne stranke i drugih opozicionih koje koriste tu homofobičnu uvredu, već podnose protiv žrtve! Da, Vučić je u ovom kontekstu žrtva homofobične uvrede i on se od nje odbranio video sportom. Znate, ovo je izvrgavanju ruglu, jer oni ne tuže onog koji govori “Vučiću, pederu”, već Vučića koji ukazuju da ga tako nazivaju - objašnjava Azdejković.

Slično mišljenje deli i poslanik SNS Vladimir Đukanović koji dodaje i da veruje da iza organizacije koja je podnela prijavu stoje Vučićevi politički protivnici.

- Meni nije jasno da li podižu prijavu i protiv onih koji su to vikali, ili protiv nas koji smo označili te koji su to vikali da rade nešto što je nedolično. Potpuno mi je neverovatna ta prijava koja je toliko besmislena da me samo raduje iz dana u dan što naši protivkandidati kada izmišljaju takve organizacije i takve prijave zapravo govore više o sebi i svom licemerju. Ponavljam, ta organizacija ne postoji, ona je izmišljena, i pretpostavljam da je ili Jeremićeva ili Jankovićeva - kaže Đukanović za naš list.

Expand player
Pogledajte više