Marko Popadić: Godina koju ostavljamo za nama za JKP „Gradska čistoća“ bila ja je veoma radna i produktivna
JKP Gradska čistoća

„Godina koju ostavljamo za nama za JKP „Gradska čistoća“ bila ja je veoma radna i produktivna. Vredno se radilo pa Beograd danas ima više od 5.000 novih kontejnera kojima su zamenjeni stari i dotrajali. Postavljane su nove kantice za sitni otpad, a uklonjene one koje su bile oštećene i nefunkcionalne. Ugrađeno je 300 novih podzemnioh kontejnera namenjenih reciklaži pa ih je sad ukupno 977 na ulicama Beograda. Svakodneno širimo projekat „Eko-kesa za čistiji grad“, a oko 11.000 novih domaćinstva u naseljima sa individualnom izgradnjom smo uključili u proces reciklaže podelom plavih PVC kanti namenjenih odlaganju mešovite vrste reciklabilnog otpada. Pored plavih, delili smo i zelena PVC kante za sakupljanje klasičnog komunalnog otpada, pa je oko 2.000 domaćinstava prešlo na ovu tehnologiju komunalnog sistema čime se sugrađanima poboljšava usluga odnošenja smeća koja je sada jednostavnija i komfornija, kaže Marko Popadić, direktor JKP “Gradska čistoća“.

On kaže da je jedan od fokusa preduzeća edukacija Beograđana, a da je najveća pažnja usmerena na najmlađe sugrađane.

„Učestvovali smo u različitim edukativnim projektima koji su imali za cilj razvoj i podsticaj na reciklažu i pravilno odlaganje otpada. Organizovali smo i učestvovali u humanitarno-edukativnim akcijama koje su samo doprinele ugledu preduzeća koje je još jednom pokazalo da je uvek tu za svoje sugrađane. „Dan otvorenih vrata“ smo organizovali ne samo krugu preduzeća, već smo najmlađe Beograđane posećivali i u predškolskim ustanovama, a osnovci su nam dolazili u posetu na pogone gde su imali priliku da nauče kako se pravilno odlaže otpad, ali i da se provozaju omiljenim kamionima i trotinetima. Izvodili smo i predstavu „Reciklosaurusi“ za namlađu publiku u 38 vrtića na teritoriji Beograda, a očekuju nas i sprovođenje edukativnh radionica. Zainteresovanost obrazovnih ustanova za saradnju sa „Gradskom čistoćom“ govori u prilog tome da smo prepoznati kao društveno odgovorno preduzeće u koje institucije imaju poverenje i to ne samo kada je u pitanju širenje znanja i svesti o važnosti očuvanja životne sredine i razvoja reciklaže, već i kao značajnog partnera na polju ekologije. Pored najmlađih sugrađana, trudimo se da i starijima skrenemo pažnju i podsetimo ih da je delovanje svakog pojedinca bitno na polju ekologije. Zato smo napravili i brendirali 21 kamion „Čistoće“ likovnim radovima najmlađih Beograđana koje smo kao autore nagradili za trud, jer zahvaljujući njihovom viđenju razlike između prljavog i čistog, Beograđanima svakodnevno šaljemo poruku koliko je čistoća važna i koliko je značajno da zajedno brinemo o higijeni Beograda. I u narednom periodu nastavićemo da radimo na edukaciji, jer prdstavlja važan korak u napredovanju zajednice“, objašnjava Popadić.

Ko jedan od razloga zašto JKP „Gradska čistoća“ važi za jedno od najefikasnijih i najboljih gradskih preduzeća kod sugrađana, Popadić navodi da je to svakodnevni predan rad ljudi na terenu.

„Sugrađani vide koliko radimo. Pored redovnog posla vrlo često izlazimo u susret Beograđanima pa smo tako rešili više od 200 žalbi, iako većina njih nije bila u našoj nadležnosti. Činjenica je da se sugrađani vrlo često obraćaju upravo nama jer znaju da ćemo, ukoliko smo u prilici, odreagovati na zahteve i mimo redovnih obaveza i nadležnosti. Pored svih problema sa kojima se zaposleni na ternu susreću JKP „Gradska čistoća“ je zahvaljujući vanrednom i predanom angažovanju zaposlenih preduzeće koje je najviše hvaljeno na društvenim mrežama kao najodgovornije i najbrže. Rešavali smo probleme i žalbe iz svojih nadležnosti za manje od sat vremena što nas je svrstalo među najbolje u Beogradu. Dobrom organizacijom smo pokazali da kada je posao u pitanju nema granica i nerešivih problema. Radili smo intezivno i na suzbijanju komaraca pa smo se uspešno izborili i sa pojavom virusa Zapadnog Nila. Iako je nekolicina sugrađana negodovala akcije suzbijanja insekata koji potencijalno mogu ugroziti zdravlje čoveka i životinja, uspeli smo da uradaimo veliki posao i sprečimo epidemiju virusa groznice Zapadnog Nila. Intezivno smo radili i na suzbijanju krpelja, a uveli smo i novu uslugu za treća lica, pa naša laboratorija, koja će uskoro biti i akreditovana, sada obavlja uslugu testiranja krpelja na bakteriju izazivača Lajmske bolesti po najsavremenijim metodama i sa najbržim rezultatima“, objašnjava direktor JKP „Gradska čistoća“.

Popadić ističe i da je praksa češćeg pranje sudova za odlaganje otpada novim namesnskim vozilima naišla na oduševljenje Beograđana.

„U želji da zaista vidimo učinkovitost prnja kontejnera, koje se ne ogleda samo u estetici, sproveli smo i zanimljivo istraživanje o tome koliko su kontejneri u Beogradu zaista prljavi. Rezultat mikrobiološkog nalaza na kontejnerima pokazao je da kontejneri ipak nisu napljaviji predmet sa kojim svakodnevno dolazimo u kontakt, već da je to kuhinjski sunđer. Pranjem kontejnera ostavarili smo odlične rezultate pa nas tokom 2022. godine očekuje više akcija pranja sudova, a sada se ova vrsta usluge na raspolaganju i trećim licima u skladu sa „Čistoćinom“ cenovnikom vanrednih usluga. Sugrađani vide koliko smo aktivni i radimo. Naši radnicu su oni koje Beograđani ujutro kad krenu za svojim obavezama vide među prvima na beogradsim ulicama. Za njih smo dostupni 24 časa dnevno 365 dana u godini, verujem da je i to jedan od razloga što ubiramo doista puno simpatija Beograđana, a ako računamo najmlađe onda sam gotovo siguran da su naša vozila i radnici u kategoriji najomiljenih što mi je izuzetno drago jer zbog njih se i najviše trudio da Beograd ostavimo generacijama koje dolaze u što čistijem i lepšem izdanju“ objašnjava Popadić.

JKP „Gradska čistoća“ će 2021. godinu završiti radno. Decembarske obilne snežne padavine zahtevale su pojačan tempo rada, pa su komunalni radnici i vozači koji nose veliki deo posla na terenu, radili bez predaha kako bi se sneg što brže uklonio sa površina koje su u nadležnosti preduzeća. Na očišćene površine radnici su posipali so, dok su se vozači borili da bezbedno kamionima stignu do svih sudova za sakupljnje otpada i isprazne ih.

„Iako je odnošenje smeća zbog vremenskih nepogoda i nepropisno parkiranih vozila, bilo otežano JKP „Gradska čistoća“ je još jednom pokazalo da je efikasno i dobro organizovano

preduzeće koje je na kraju sve obaveze uspelo da ispuni. Program koji Grad Beograd planira za doček Nove godine na gradskim trgovima biće atraktivan i očekuje se da će privući veliki broj gostiju pa će JKP „Gradska čistoća“ i Novu 2022. godinu početi radno na terenu. Za nas ne postoje vikendi i praznici, mi smo jedno od onih preduzeća koja uvek radi jer Beograd mora da funkcioniše. Zato naši radnici zaista treba da zavređuju veliko poštovanje, jer posao koji rade nije nimalo lak, ali je u korist svih stanovnika Beograda. I u Novoj godini bićemo tu za svoje sugrađane, a nadam se da ćemo svi zajedno manje prljati svoj grad i više voditi računa o životnoj sredini, pravilnije odlagati otpad i osvesti da svako od nas može dati doprinos čistoći prestonice Srbije“, zakljujučuje Marko Popadić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading