NA BIROU IMA I DOKTORA NAUKA Poslodavci traže zanatlije, samo četiri fakultetske diplome vode lako do posla
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Na listi od 23 profila za koje su poslodavci iskazali mnogo veće interesovanje od broja prijavljenih na birou, samo su četiri za koja se traži diploma fakulteta.

Sudeći po ovim podacima, firme u Beogradu najčešće traže programere, ekonomiste, čistače prostorija, šnajdere, putare i građevinske tehničare.

Na spisku kadrova koji nedostaju su i prodavaci, tesari, magacioneri, zidari, kuvari, mašisnki inženjeri, armirači, vozači, bravari, gerontodomaćice, pekari, krojači, čuvari, kuriri, medicinske sestre, inženjeri elektrothenike za energetiku.

NA BIROU IMA I DOKTORA NAUKA Poslodavci traže zanatlije, samo četiri fakultetske diplome vode lako do posla

shutterstock

 

Zanimanja za kojima su poslodavci iskazali mnogo manje potrebe u odnosu na broj nezaposlenih koja su na evidenciji beogradske filijale NSZ su turizmolog, dizajner, bibliotekar, prevodilac, istoričar, reklamni agent, radiolog, filozof, arhitekta, filmski kritičar, frizer, logoped, socijalni radnik, komercijalista, vaspitač.

U prestonici je, prema podacima NSZ, bez posla bilo 49.733 građana, prosečne starosti oko 46 godina. Oni na radnu knjižicu čekaju, u proseku, 55 meseci ili 4,5 godine. Iako poslodavci traže srednjoškolce i među nezaposlenima je najviše onih sa srednjom školom, a najmanje je doktora nauka. Na evidenciji je znatno više pripadnica lepšeg pola - oko 31.000.

Među onima koji traže posao i nalaze se na listi biroa su ljudi sa srednjom stručnom spremom, 17.675.

Na radno mesto čekaju nešto više od pet godina i imaju oko 48 godina.

Najviše je maturanata gimnazija opšteg smera - 1.363, slede njihove kolege sa prirodno-matematičkog - 534 i jezičkog - 531.

Na spisku je i 463 prodavaca, 359 knjigovođa, 371 komercijalni tehničar. Ima i nezaposlenih kuvara - 124, dok studentski i đački domovi, kao i predškolske ustanove, muku muče sa manjkom kuvara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading