kontrola karata
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvprva

Početkom nove školske godine putnici u gradskom prevozu više ne mogu unapred znati kada će biti provereni, jer kontrolori više ne nose prepoznatljive uniforme već su u civilu.

Ova odluka doneta je u cilju sprečavanja izbegavanja plaćanja karata, budući da su mnogi putnici dosad čekali da vide kontrolora pre nego što bi poslali SMS za vremensku kartu.

Darko Dujović, načelnik Komunalne milicije, govorio je za "Blic TV" o tome zbog čega su se baš sada odlučili na to da kontrolori budu u civilu.

- Pre svega moram da kažem da su Beograđani zaista prihvatili nov sistem kupovine i naplate karata. Naplata je jeftinija, a i daleko jednostavnija nego što je ranije bilo. Međutim, iz prethodnog perioda ono što smo zaključili jeste da određen broj putnika čeka da vidi na stanici obeleženog, odnosno uniformisanog komunalnog milicionara, i tek onda pošalje vremensku kartu putem SMS poruke. Da bismo ovu pojavu predupredili, da nešto što je izuzetak ne bi postalo pravilo, rešili smo da iskoristimo svoju zakonom datu mogućnost da radimo u civilu - kaže on u uključenju za "Jutro na Blic".

Kako kaže, ova odluka stupila je na snagu sa početkom nove školske godine, i od tada su u civilnoj odeći kontrolori Javnog komunalnog preduzeća za naplatu prevozne usluge Beograd. Prema njegovim rečima, na taj način će se poštovati oni ljudi koji su fer i na vreme kupuju mesečne, nedeljne i vremenske karte, a oni koji to ne rade da počnu.

Kako znati ko je kontrolor

Dujović je objasnio i da će se prilikom kontrole kontrolor u civilu predstaviti putnicima, a svako ko u to posumnja kontrolor će pokazati službenu legitimaciju.

- Kontrolori iako u civilu imaju oznaku da su zapravo kontrolori, a komunalni milicionari, osim pisanog naloga načelnika komunalne milicije, kod sebe uvek imaju i službenu legitimaciju koju mogu da se legitimišu i predstave putniku. U svakom trenutku putnik može da, ukoliko posumnja da se ne radi o službenom licu, zatraži na uvid službenu legitimaciju koju je komunalni milicionar dužan da mu pokaže u tom trenutku - kaže on.

Možemo li da budemo privedeni

Načelnik komunalne milicije razjasnio je i dilemu o tome da li komunalna milicija ima pravo da privede nekoga ukoliko nema kupljenu kartu.

- Nikada niko zbog toga što ne poseduje kartu neće biti priveden, ali zakonom komunalnoj miliciji data su ovlašćenja da može da završi posao. To podrazumeva da komunalni milicionar upotrebi sredstvo prinude isključivo kada se ispune zakonski uslovi za to. To je sprečavanje protivpravnog napada, bekstva, i otpora. Dakle, ukoliko putnik ne želi da pokaže kartu, ne želi da sarađuje, ne želi da izađe iz autobusa, pokuša da pobegne ili napadne kontrolora, što se dešavalo u nekom ranijem periodu, komunalni milicionar ima pravo da iskoristi sredstva prinude - zaključio je Dujović za "Blic TV".

Kako su iz gradske uprave rekli "Blicu". komunalni milicionari su, i pre ove odluke, a shodno članu 3. stav 3. Zakona o komunalnoj miliciji, bili ovlašćeni da vrše kontrole i u civilu, odnosno bez službene uniforme sa oznakama, a po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading