Aleksandar Šapić
Foto: Alo/BeoInfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je Grad doneo odluku da sva vozila mlađa od dve godine budu plave boje, kako nova vozila koje Grad Beograd bude kupovao, tako i ona nabavljena u prethodne dve godine koja će biti prefarbana.

 On je na konferenciji za štampu, koju je sazvao u Starom dvoru kako bi govorio o promeni Odluke o boji vozila javnog gradskog prevoza, rekao da plava boja predstavlja Beograd i njegove reke.

"Plava boja je beogradska boja, beogradska plava. Simboliše reke i naš grad - Beograd. Smatrali smo da ova beogradska plava ili vizantijska plava, carska, je mnogo bolja, prikladinija i ima više simbolike za grad Beograd", ocenio je Šapić.

Vozila će biti plava, umesto, kako je istakao, da budu kao do sad "soc-crvena" u boji nekadašnjih "štandova za viršle". Šapić je dodatno precizirao da ova Odluka važi za sva vozila registrovana prvi put posle 7. oktobra 2022. godine, dok ona neće važiti za vozila registrovana pre tog datuma.

Starija vozila ostaju crvene boje

"Sva ona vozila koja su starija će ostati crvena, dok prirodno ne odu sa beogradskih ulica. Neće morati neko da prefarbava vozila koje je staro tri ili četiri godine, ono će ostati crveno i biće sastavni deo našeg javnog prevoza dok prirodno ne bude istisnuto sa novim vozilima", rekao je Šapić.

Naveo je da je i privatnim prevoznicima javljena Odluka da vozila budu plava. Kako je precizirao, sa privatnicima će biti napravljen aneks ugovora, tako da će od danas biti njihova obaveza da sva nova vozila budu plave boje, dok će vozila mlađa od dve godine morati da budu prefarbana.

Stiže 250 novih autobusa na gas

Najavio je sledeće godine veliku nabavku 250 autobusa na gas i oni će takođe biti u plavoj boji, kao i 150 autobusa koji su u procesu nabavke.

"Sa onih 100 koje smo prošle godine uveli, time bi imali svih 500 vozila GSP-a potpuno novih, naravno plavih", rekao je Šapić.

Dodao je da starija vozila od dve godine neće biti plave boje, ali očekuje da u narednim godinama ona polako izađu iz upotrebe, pa će, kako kaže, sva vozila biti plava.

Šapić je najavio sledeće godine nabavku trolejbusa, koja će takođe biti plave boje, kao i tramvaji koji budu nabavljani. On je na elektronskoj tabli predstavio izgled novih plavih autobusa.

Naveo je da Grad očekuje da u naredne dve godine sav gradski prevoz bude plave boje, jer je procena da u naredne dve godine neće biti gradskog vozila starijeg od tri i po godine.

"Sva starija vozila neće biti deo našeg javnog prevoza i mislim da ćemo i po tome biti, možda i jedinstven grad u Evropi. Veliko je pitanje da li danas uopšte postoji grad u Evropi koji nema vozila starijeg od tri i po godine", zaključio je gradonačelnik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Darko

08.10.2024 13:38

Dokon pop jariće krsti, tako i ovaj Šljapić. Plava odgovara zadimljenom BG tako da će autobusi postati manje vidni što je mnogo veći uzrok za nesreće. Njemu je važno da se nešto radi a tu je i provizija od farbanja autobusa.