Izložba EXPO 2027
Foto: Alo/Belgrade Expo 2027

U danima kada se u Beogradu brojnim aktivnostima obeležava važan jubilej – 80 godina od oslobođenja, jedna se izdvojila kao posebno interesantna, jer je namenjena prvenstveno deci i mladima. Naime, prostor kod Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, kroz izložbu koju je organizovao EXPO 2027 Beograd, postao je mesto koje spaja prošlost i budućnost. Najmlađi posetioci kroz ovu izložbu imaju priliku da dožive kako se Beograd menjao kroz vreme, ali i da zavire u budućnosti koju donosi EXPO 2027, sa naglaskom na inovacije i nove mogućnosti.

Izložba EXPO 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Kako bi se mladi zainteresovali za istoriju grada u kojem žive, kroz interaktivne sadržaje ova izložba im pruža mogućnost da istraže ključne događaje iz istorije grada – u oblastima muzike, sporta, umetnosti, arhitekture i tehnologije. Spajajući kreativnost i inovacije ova postavka na jedinstven način podseća na slavne trenutke iz beogradske prošlosti, a istovremeno podstiče na maštanje o njegovoj budućnosti.

Tako, recimo, deca mogu da nauče da je studio Radio Beograda 3 bio jedno od prvih mesta na svetu gde su se 1970-ih godina radili eksperimenti sa elektronskom muzikom i sintisajzerima, što je značajno doprinelo razvoju srpske elektronske i elektroakustične muzičke scene.

Izložba EXPO 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Izložba obuhvata i spektakularna dostignuća u oblasti arhitekture, kao što je Avalski toranj, izgrađen 1965. godine, koji sa svoja tri stuba predstavlja jedinstveno arhitektonsko delo na svetskom nivou. Pored toga, tu je i fascinantna priča o izgradnji betonske kupole hrama Svetog Save, teške čak 4.000 tona, koja je 1989. godine uz pomoć posebnih dizalica postavljena na svoje mesto, što je bio pionirski poduhvat u građevinskom svetu.

Deci su predstavljene i dve značajne sportske manifestacije nastale u Beogradu - Sportske igre mladih, pokrenute 1996. godine, koje su u međuvremenu postale najpopularnije sportsko takmičenje za mlade u regionu, te Beogradski maraton koji je od svog prvog izdanja 1988. godine, sa nekoliko stotina takmičara, prerastao u međunarodnu manifestaciju na kojoj je 2024. godine učestvovalo više od 13.000 trkača iz više od 70 zemalja.

U domenu umetnosti organizatori su se kroz izložbu osvrnuli na nastanak FEST-a i BELEF-a, kultnih kulturnih manifestacija koje su od svog osnivanja 1971. odnosno 1993. postale široko prepoznatljive i transformisale kulturni život Beograda.

Posetioci izložbe mogu da zavire u svet tehnologije i nauke i uče o istraživanjima koja su se sprovodila na Institutu za nuklearne nauke Vinča, osnovanom 1948. godine, dok je posebno atraktivna tema edukativni robot „Marko“ stvoren na Mašinskom fakultetu u Beogradu, dizajniran da deci pruži interaktivne lekcije iz robotike, programiranja i inženjeringa.

Svaka od tema obuhvaćenih izložbom propraćena je i uvidom u to kako će datu oblast promeniti EXPO 2027, a cilj je da se bogata kulturna i tehnološka baštinu našeg grada približi mladima na interaktivan i zabavan način, ali i da ih inspiriše da istraže svet oko sebe i prepoznaju značaj kreativnosti, nauke i sporta u svakodnevnom životu. Izložba je otvorena za sve posetioce do kraja oktobra.

Detaljnije informacije o EXPO2027 mogu se pronaći na https://expobelgrade2027.org/mediaCorner.php?lng=srb 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading