Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Foto: Alo/Foto: Aleksandar Jančević

Svečanom akademijom „Korak ispred svih“ Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio Dan fakulteta i dve važne godišnjice u svojoj istoriji – 76 godina kao nezavisne visokoškolske ustanove i 151 godinu od uvođenja visokoškolske nastave u oblasti mašinstva u Srbiji. Na svečanosti u prepunom Amfiteatru Mašinskog fakulteta istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnoj godini, nagrađeni su najbolji studenti, a zaslužnim pojedincima uručena su specijalna priznanja za doprinos razvoju i podizanju ugleda Mašinskog fakulteta.

Proteklu akademsku godinu obeležilo je izvanredno interesovanje mladih za studije mašinstva i upis najbrojnije generacije studenata u poslednjih 25 godina, intenzivna saradnja sa privredom, kao i bogata međunarodna saradnja sa vodećim institucijama iz velikog broja zemalja.

 

„Vreme u kome živimo je vreme promena. Očekuju nas mnogi izazovi, koji zahtevaju da im spremni krenemo u susret. Osnovni cilj kome težimo svakako je stalno podizanje kvaliteta procesa i ishoda obrazovanja, čime ćemo potvrditi vodeću nacionalnu poziciju i nastaviti put afirmacije naše ustanove kao regionalnog lidera u obrazovanju inženjera mašinstva.  Radićemo na unapređenju postojećih studijskih programa, ali i na razvoju novih, u skladu sa potrebama tržišta i razvojem novih tehnologija. Nastavićemo da jačamo laboratorijske i istraživačke kapacitete i intenzivirati aktivnosti na uspostavljanju strateškog partnerstva sa vodećim inostranim univerzitetima, baziranog na dvosmernoj saradnji, uključujući i otvaranje prema fondovima izvan Evropske Unije. Saradnja sa privredom kroz kvalitetnije uređenje te oblasti i zajedničko učestvovanje na što većem broju tendera ostaje jedan od ključnih prioriteta i u narednom periodu“, istakao je dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović.

Na svečanoj akademiji povodom Dana Mašinskog fakulteta u Beogradu govorili su: dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prof. dr Ivica Radović, državni sekretar ministarstva prosvete i prof. dr Vladan Đokić, rektor beogradskog univerziteta.

Mašinski fakultet je ove godine upisao rekordnih 698 studenata, što u aktuelnoj demografskoj situaciji predstavlja izvanredan uspeh. Povećanom interesovanju mladih za studije mašinstva u velikoj meri doprinelo je uvođenje atraktivnih studijskih programa, dolazak visokotehnoloških kompanija u našu zemlju i povećana ponuda kvalitetnih poslova. 

Tokom protekle akademske godine poseban akcenat je stavljen na aktivnosti koje imaju za cilj da studenti kroz različite projekte tokom studiranja što više sarađuju sa domaćom i međunarodnom naučnom i poslovnom zajednicom i tako steknu što više praktičnih znanja. Samo u proteklih godinu dana potpisano je više od 250 ugovora saradnje sa privredom, iz kojih su proistekli novi projekti i naučni radovi.

Na javnim pozivima Fonda za nauku Republike Srbije Mašinski fakultet, kao nosilac ili partner, učestvuje u realizaciji tri projekta u okviru programa „Zelena saradnja nauke i privrede, dva projekta u okviru programa „Prizma“, a nedavno je dobio i projekat koji se finansira u okviru programa „Saradnja srpske nauke sa dijasporom“. Pored toga, realizovano je i 43 projekta u okviru Programa inovacionih vaučera i jedan projekat u okviru Programa transfera tehnologije koje finansira Fond za inovacionu delatnosti. Istraživači Mašinskog fakultet učestvuju i u brojnim međunarodnim projektima.

Važan korak u razvoju inovativnih i preduzetničkih ideja među studentima i istraživačima Mašinskog fakulteta predstavlja osnivanje Inovacionog inkubatora. Ovaj projekat se realizuje u  okviru programa „Srbija zemlja nauke – zemlja inovacija“ Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Proteklu godinu obeležila je impresivna međunarodna saradnja. Posebno se izdvaja poseta visoke delegacije Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine, predvođene zamenikom ministra, gospodinom Chen Jiachangom. Ovaj događaj svakako je jedan  od najvažnijih u dugoj i bogatoj istoriji fakulteta. 

Pored toga, u prethodnoj godini Mašinski fakultet je uspostavio saradnju i sa vodećim univerzitetima iz Austrije, Rusije, Nemačke i Kine.

Aktivnosti Mašinskog fakulteta bile su usmerene i na opremanje i jačanje laboratorijskih kapaciteta. Radilo se i na povećanju vidljivosti naučno-istraživačkog rada, uspostavljanjem digitalnog repozitorijuma naučnih rezultata i publikacija pod nazivom Machinery, koji broji više od 7.799 referenci 235 aktivnih istraživača.

Nakon akademskog dela svečanosti dodeljene su nagrade najboljim studentima osnovnih i master akademskih studija. Plaketa za doprinos razvoju i jačanju ugleda Mašinskog fakulteta uručena je prof. dr Vojkanu Lučaninu, prof. dr Srđanu Bošnjaku i prof. dr Marku Milošu, redovnim profesorima Mašinskog fakulteta u penziji. Nagradu „Akademik Vladan Đorđević“, za najbolji naučni rad autora sa Mašinskog fakulteta objavljen u najbolje rangiranom međunarodnom časopisu izuzetnih vrednosti za 2023. godinu,  ove godine je dobio prof. dr Dušan Đukić sa Katedre za matematiku.

U okviru obeležavanja Dana fakulteta, kao prateći događaj priređena je foto-izložba koja na najbolji način oslikava aktivnosti i uspehe studenata Mašinskog fakulteta u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading