CUGAJU KAO MATORI Stručnjaci otkrili koliko su opasne navike tinejdžera: Naši klinci piju duplo više nego deca u EU
Alo

Da Bora Đorđević ovih dana piše „Kad sam bio mlad“, morao bi malo da koriguje brojke. Jer njegov junak iz pesme počeo je da pije sa 14 godina, a statistika, nažalost, kaže da mladi u Srbiji u proseku prvo alkoholno piće popiju u 13. godini. I opet nažalost, ukupno gledano, piju dvostruko više nego njihovi vršnjaci u većini evropskih zemalja (istraživanje Instituta „Batut“). 

Proteklih dana, negde od završetka školske godine, neprestano se beleže crni rekordi u broju poziva i intervencija Hitne pomoći zbog maloletnika obeznanjenih od alkohola. Pre nekoliko dana njih čak 14 je prevezeno na toksikologiju iz jednog lokala na Adi Ciganliji. I noć između utorka i srede bila je burna. 

RAZGOVOR VAŽAN

Prim. dr Jasna Daragan Saveljić, neuropsihijatar i bivša direktorka Bolnice za specijalne bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, za Alo! objašnjava da se mladi prvi put sa alkoholom sreću u kući. 

- Nažalost, u Srbiji je to tako, svaka porodica obeležava svaki bitniji dan u životu alkoholom. Rođenje, smrt, slava, rođendani, gosti... Mnogi imaju stalno alkohol u kući za posluženje. Deca iz porodica u kojima se ne konzumira alkohol definitivno ređe posežu za njim - naglašava ona, i dodaje:

Kombinuju drogu i alkohol

Alkoholizam nije naivna stvar, ali neće ni oni svi postati alkoholičari, objašnjava prim. dr Jasna Daragan Saveljić. 

- Mladi mogu da se dovedu u izuzetno opasnu situaciju konzumirajući alkohol u ovom uzrastu. Mogu da se otruju, upadnu u komu. Posebno je opasno kad kombinuju psihoaktivne supstance, drogu s alkoholom.

- Međutim, u tom uzrastu je mnogo veći uticaj društva nego porodice. Tu dolazi do izražaja koliko se zaista bavimo svojom decom. Koliko i na koji način pričamo sa njima. 

Naša sagovornica konstatuje da se mladi retko javljaju na lečenje:

- Da bi se razvio alkoholizam, potreban je određen period, nekoliko godina kontinuiranog pijenja. Narkomanija se mnogo brže razvija. Mladi uglavnom incidentno piju, povremeno, kad odu na žurku, raspust, kad nema para za neke druge aktivnosti, evo sad mnogi ne idu na more zbog PCR testa - ističe doktorka i napominje da roditelji ponekad dolaze da se raspitaju, traže savet, uglavnom kad im dete završi u Hitnoj pomoći, ali retko baš dovode dete na lečenje. 

Moguće posledice

* Mamurluk

* Povrede od pada

* Nekontrolisano povraćanje

* Agresivno (impulsivno) ponašanje

* Nezaštićeni seksualni odnos

* Ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju (kao pešak ili vozač)

* Teško trovanje

* Koma 

Dragoljub Jovanović, specijalni pedagog u Drajzerovoj, kaže za Alo! da im se sada javlja više mladih nego ranije zbog problema sa alkoholizmom:

- Mi primamo pacijente od 17 godina, imamo mlade osobe od 18 ili 19 godina koje nisu bile na hospitalu, nego u centru za mlade. Do nas dolaze na razne načine. Imamo savetovalište koje radi svaki dan, čak i subotom i nedeljom, imamo hitnu službu koja radi 24 sata. Naši lekari procenjuju situaciju i daju savet u startu šta je neophodno za lečenje.

DVE KRAJNOSTI

Jovanović priča da ga je šokiralo nekoliko slučajeva:

- Jedan od njih je pacijent koji je uslovljavao dete da mu kupi pivo, pa će dobiti lizalicu. Bio je jedan pacijent od tridesetak godina koji mi je rekao da je on sve to gledao kod svog oca, a da sad to ponavlja svom detetu. Ako dete potiče iz porodice u kojoj je roditelj bio alkoholičar, može da ode u dve krajnosti - ili da ne podnosi alkohol ili krene istim stopama.

Mladi i alkohol 

* Prvo piće u proseku popiju sa 13 godina

* Svaki deseti lečeni alkoholičar ima manje od 30 godina

* 89 odsto srednjoškolaca probalo jedno ili više alkoholnih pića

* 37 odsto mladića i 14 odsto devojaka redovno pije alkohol, a 42 odsto se bar jednom napilo

* 84 odsto studenata posle jednog ili dva pića poželelo i treće

* 68 odsto mladih koji su pili izjavilo da je doživelo prekid filma

* 59 odsto studenata koristi alkohol u stresnim situacijama

* 48 odsto studenata koristi alkohol za razbijanje treme

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading