UPOZORENJE ZA VOZAČE, O OVOME VODITE RAČUNA Krenuli preko Hrvatske kolima ka Austriji, sačekale ih kazne od 1.200 evra
Rina

Auto-moto udruženje u Austriji upozorio je sve one koji na odmor idu kolima da pažljivo odaberu granični prelaz jer na granici između Hrvatske i Slovenije mogu upasti u pravi zamku, koja je pretnja za sve one koji se iz Hrvatske u Austriju vraćaju preko Slovenije. Loš izbor bi, kako navode, mogao da košta čak 1.200 evra i to po osobi koja se nađe u automobilu.

Nekoliko Austrijanaca već je platilo kaznu, prenosi lokalni medij.

Da bi izbegao gužvu na internacionalnim graničnim prelazima na putu ka kući, jedan čovek krenuo je seoskim putem kroz Sloveniju, posle granice sa Hrvatskom. Međutim, tamo ga je zaustavila policija koja ga je obavestila da je ilegalno ušao u državu.

Kako je naglasio put nije bio ni blokiran ni obeležen, ali mu je rečeno da je prešao spoljnu Šengensku granicu, čime je načinio prekršaj.

Kazne su veoma visoke, a ovaj čovek je platio cenu od 400 evra po putniku u automobilu, ali samo zato što se dobro snašao, i očigledno ispregovarao, budući da zakon predviđa novčanu kaznu od 1.200 evra po putniku u autu.

Advokatica Verena Pronebner objasnila je zbog čega se plaćaju ove kazne.

- Da bi izbegli saobraćajne gužve i međunarodne granične prelaze, putnici koriste alternativne pravce, pa i onaj koji je odobren samo za Slovence - rekla je ona.

Inače radi se o graničnom prelazu "Goričak 1" koji svi koji nisu državljani Slovenije koriste da ilegalno uđu u državu, kršeći time zakon.

- U svakom slučaju, ništa ne možete da preduzmete povodom toga. Čak i ako želite da izbegnete granične prelaze zbog velikih gužvi, koristite internacionalne prelaze iz Hrvatske u Sloveniju - objasnila je advokatica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading