OZNAKA STROGO POVERLJIVO Isplivao poverljiv izveštaj o Arkanu
EPA

 

O vezama paravojnih formacija i države nema mnogo tragova u dokumentima Službe državne bezbednosti (SDB), ali su zato vojne službe ove relacije dosta pratile i o njima hvatale beleške.

Posebno su bile zainteresovane za delovanje komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, koga u svojim izveštajima apostrofiraju u kontekstu saradnje sa službom DB.

Ovome svedoče dokumenta u arhivi Haškog tribunala do kojih je došao Nedeljnik, a koja su isplivala tokom suđenja funkcionerima SDB Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju. Među njima je nađeno nekoliko spisa o Arkanu još sa početka devedesetih.

MELEM NA LJUTU RANU

Tako se u jednom dokumentu Kontraobaveštajne službe (KOS), koji nosi naziv „Neka razmatranja u vezi delovanja Arkana”, navodi da njegovo delovanje „nema značajnije vojničke domete” i da je „postao medijska zvezda naprosto zato što je narodu bio potreban narodni melem na ljutu ranu”.

‒ On je to iskoristio tako što je vlastite ciljeve vešto uklopio u ciljeve narodnog srpskog ustanka ‒ navodi KOS u jednom od dokumenata.

Dalje kažu da je „višeslojna pojava to što se njegova jedinica pojavljuje samo u odabranim mestima”.

Prvo, takvo ponašanje može biti plod rata kao ekonomskog interesa, i drugo, Arkan je prisutan tek onoliko koliko je potrebno za jačanje njegove medijske pozicije u društvu. Iz ove teze je moguće izvući logičan zaključak – da je Arkanova vojna jedinica temelj šireg projekta nasilne borbe za vlast ‒ procenjuje KOS.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading