ŠPAJZ KRIZA Ajvar i preko 1.000 dinara!
Ovih dana oni koji su zimnicu na vreme naručili od malih proizvođača neretko dobijaju obaveštenja da će zbog zaražavanja majstora pune tegle morati da potraže na drugom mestu.
BOLESNI OTKAZUJU PORUDŽBINE
„Molim sve koji su od mene naručili ajvar da mi oproste jer neću biti u mogućnosti da isporučim porudžbine. Deca su se razbolela od korone, tako da ne smemo više da proizvodimo, a i sve proizvedeno ove nedelje moramo da zadržimo, jer smo verovatno već bili zaraženi. Hvala na razumevanju“, samo je jedno od obaveštenja koje se ovih dana može pročitati na grupi Mali proizvođači koja okuplja prodavce i kupce domaćih proizvoda.
Gotovo iz sata u sat izlaze slične objave, a razočarani ljudi traže alternativu i nove domaćice koje će im obezbediti omiljeni proizvod.
Povećanu potražnju drugi proizvođači su očigledno iskoristili, pa će cena ajvara naručenog u poslednji čas ići i do 1.200 dinara!
PREKOVREMENI RAD
- Znate kako, ja sam velikom broju svojih mušterija obećala ajvar po ceni od 800 dinara za teglu pre dve ili tri nedelje i oni će to i dobiti. Sada, kako se kolege nažalost razbolevaju, ja sam dobila molbe da napravim i drugima. Prvo sam odbijala, ali ljudi su počeli da nude velike sume novca i rešila sam da se pomučim. To i oni i ja shvatamo kao prekovremeni rad koji se dodatno plaća. Tako ću ovima koji su mi u poslednjem času naručili naplaćivati više - objašnjava za Alo! svoju računicu domaćica Mileva iz Rušnja, koja će ove godine verovatno obraditi, kako kaže, oko dve tone paprika!
Da bi se dobila tegla ajvara, potrebno je pre svega dovoljno dobre i kvalitetne paprike, za čiji uzgoj je potrebno da se spoje dobri vremenski uslovi, agrotehničke mere i ručni rad.
ZA KILO AJVARA DVA KILA PAPRIKE
- Za jedan kilogram ajvara treba oko dva kilograma paprike. Branje, pečenje, ljuštenje, seckanje, ili mlevenje, pa onda prženje i prženje i prženje uz mešanje, mešanje i mešanje - ovako proces pripreme ajvara objašnjava domaćica Zorica iz Raške.
U ovom kraju, kao i u većini krajeva Srbije, priprema ajvara je ove godine krenula nešto kasnije nego inače. Domaćice su se, kažu, uglavnom nadale padu cena, pa su zbog toga odlagale, a drugi razlog je bila manja ponuda zbog slabog roda.
- Bila je suša, s naletima grada, sve voće i povrće je oštećeno, a na paprici se to kod nas možda najbolje vidi. Zato je bio relativno slab rod, pa je i skuplja. Cena je uglavnom na pijaci oko 130 dinara za kilogram, pa ju je čak i po toj ceni teško naći - kaže naša sagovornica.
Upravo iz tih razloga cena ajvara će ove godine da ići i do 1.000 dinara, veruju stručnjaci.
ZA ULOŽEN TRUD I 1.000 DINARA MALO
Naša sagovornica kaže da, ako se sabere sve uloženo u tu jednu teglu, cena od 1.000 dinara i nije toliko velika. Mada, ono kupljeno, kaže, nikada nije isto kao domaće, osim ako je visoka cena.
- Pravljenje ajvara je jedan od retkih poslova na koji se žali svaka domaćica koju poznajem, a opet ga svake godine ponavljaju. To valjda isto govori o tome koliko je on dobar i koliko ga svi vole. Oni koji znaju i kvalitet i ukus pravog domaćeg ajvara znaju da onaj kupljeni u marketima nikada nisu isti, pa im za domaći nije žao da daju novac - kaže Zorica.
50.000 tegli – prava sitnica
Iz udruženja „Leskovački ajvar” planirali su da proizvedu 50.000 tegli brendiranog specijaliteta, a brine ih kako svima izaći u susret jer paprika nema dovoljno.
- Da li ćemo planirane količine da proizvedemo, to ja ne znam, trudimo se da izvučemo maksimalni kvalitet kao i do sada, papriku teško nalazimo u tipu kurtove paprike, a industrijsku i neke druge sorte ne koristimo - navodi Gordana Petrović iz ovog udruženja.
Iz ovog udruženja navode i da paprike ima na stablu, ali je problem što zbog vremenskih uslova neće da sazri, pa smatraju da će na kraju to uticati na cenu ajvara koja će ići od 700 do 1.000 dinara.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)