PARKIRANJE STROGO ZABRANJENO NA OVIM MESTIMA U GRADU Vozači ne znaju da se zbog ovoga plaća kazna!
Alo

Stručnjaci upozoravaju građane da parkirajući ispred svojih ulaza ili svoje zgrade, često vrše prekršaj, kao i da je veoma komplikovano dobiti dozvolu za tu vrstu parkiranja.

Društvene mreže obišla je zanimljiva fotografija. Na kapiji jednog beogradskog dvorišta osvanuo je natpis: "Ne parkiraj zvaću ženu i kćerku". Grad je put upozorenja ispred kapija i ulaza, ponekad čak ispisanih sprejevima i farbom, da je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje vozila. Stručnjaci otkrivaju da li zaista te poruke imaju težinu i može li zbog takvog parkiranja da vam pauk pokupi auto.

"Svi ti natpisi, zabranjeno parkiranje ili čuvaj se psa ništa ne znače, to je možda simpatično da vidite, ali nema zakonsko značenje i ništa ne znači. Da bi vaša oznaka bila zaista i zabrana, morate da dobijete dozvolu za parkiranje od Sekretarijata za saobraćaj. Tako to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu", objasnio je Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

 Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja upravitelja zgrada rekao je da čak i kada postavite lanac "zabranjeno parkiranje", to vas neće zaštiti ukoliko to mesto nije predviđeno za parking. Procedura za dobijanje dozvole da tu parkirate nije jednostavna. Kako navodi, ako želite parking mesto, prvo morate da se obratite Sekretarijatu za saobraćaj kako bi dobili dozvolu i određenu dokumentaciju, dok u protivnom možete da platite kaznu ili da vam čak i pauk odnese vozilo. Čak iako ste ispred svoje kapije.

PARKIRANJE STROGO ZABRANJENO NA OVIM MESTIMA U GRADU Vozači ne znaju da se zbog ovoga plaća kazna!

Alo

 

"Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje da stanete, da zagradite ulaz jer ste time prekršili zakon bez obzira što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže", dodaje Vujanić.

Kako kaže, isto važi i za stanare zgrada. Ne mogu sami da određuju gde je parking dozvoljen i ne mogu svojevoljno da ograđuju prostor, jer time krše zakon. Dodaje primer da je vlasnik mehaničarske radnje dobio dozvolu da postavi žutu traku, kako mu automobili ne bi blokirali ulazak u servis, ali da u tom slučaju ni on ne sme tu da parkira vozilo, jer je parking za sve zabranjen na tom mestu.

"Ako bi kontrolor koji kontroliše saobraćaj prošao ovuda i video vozilo, piše da je ono parkirano na zabranjenom mestu, ne ulazeći u to o kome se radi", kaže Vujanić.

Zvuči konfuzno, ali je jedno jasno. Niko ne sme ni da ograniči parking, niti da ga prisvoji bez posebne dozvole Grada. Ovi znakovi i parkinzi su veoma česti, a i dalje nije poznato koliko često nadležni kontrolišu da li su parking mesta po zakonu obeležena i ograđena, ili ne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading