bdenje na Hilandaru
hilandar.org

Srbiju i ceo hrišćanski svet potresla je vest da su monasi Manastira Hilandara zaraženi koronavirusom.

O tome šta će se dalje dešavati sa monasima iz Hilandara u zadužbini ovog manastira u Srbiji još uvek nemaju dovoljno informacija, niti konkretan plan. Kako je Alo! nezvanično saznao od predstavnika Zadužbine, čim budu imali konkretnije podatke, o tome će obavestiti javnost.

- Zasad se još uvek ne može sa sigurnošću reći kako će teći situacija. Zahvalni smo svim ljudima koji brinu za monahe - rekli su iz Zadužbine za Alo!

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Alo! oko polovine hilandarskih monaha je zaraženo. Spekuliše se da li će se oni i kako izolovati, ili će biti premešteni u bolnice. Prema zvaničnoj proceduri, rekli su za Alo! iz jedne solunske bolnice, monasi se tretiraju isto kao i svi ostali građani, pa će u bolnicu biti prebačeni ako njihovo stanje to bude zahtevalo.

- Do tada će oni verovatno biti izolovani u manastiru - rekli su iz ove bolnice.

Podsetimo, u nedelju je objavljeno da u veliku srpsku svetinju, Manastir Hilandar, do daljeg ne može da se ide jer je deo monaha zaražen koronavirusom. To je javnosti saopštila Zadužbina Hilandara, koja je i zadužena za svetovna dešavanja vezana za ovaj svetogorski manastir.

U saopštenju Zadužbine, kao i na njenim nalozima na internet društvenim mrežama objašnjeno je:

„Zbog većeg broja slučajeva obolelih od kovida 19 u Hilandaru, do daljeg nisu moguće posete manastiru. O promenama režima poseta uprava manastira će blagovremeno obaveštavati javnost.“

Do te odluke u Hilandar je od izbijanja pandemije bilo moguće ući jedino ako se u priobalnom mestu Uranopolisu dobije negativan rezultat na brzom testiranju na koronavirus. Sada je i to onemogućeno.

Alarmantno stanje 

Ovo nije prvi prodor korone na Atos, ali zabrinjava više nego prethodni jer tada posete nisu bile dugo zabranjene. Naime, prošle godine u septembru otkriveno je desetak slučajeva u manastirima i isposnicama. Iako je uprava Svete zajednice na neko vreme zatvorila vrata Svete gore za hodočasnike, mere su vrlo brzo popuštene, kao i u svetovnom društvu Grčke, pa su posete nastavljene uz jednokratnu kontrolu telesne temperature, a monasi su do sada poslom svakodnevno ulazili i izlazili sa Svete gore.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading