KAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ Tajni recept otkrivaju šabački pekari
Foto: Shutterstock

I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkog pekara.

Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva.

Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva.

- Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače - navodi šabački pekar.

Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji.

- Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača - dodaje Obradović.

Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina.

- Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje - navodi Obradović.

Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli.

- Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji - napominje šabački pekar. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading