EKIPA ALO! POSETILA KASARNU „MIJA STANIMIROVIĆ“ U NIŠU Zbog ovoga je srpski tenk strah i trepet na Balkanu (FOTO)
Tenk - Alo! - A. Nalbantjan
EKIPA ALO! POSETILA KASARNU „MIJA STANIMIROVIĆ“ U NIŠU Zbog ovoga je srpski tenk strah i trepet na Balkanu (FOTO)

Potpukovnik Aleksandar Zdravković - Alo! - A. Nalbantjan

 

Tamo nas je dočekao potpukovnik Aleksandar Zdravković, komandant tenkovskog bataljona T72M, čovek impresivne karijere i prava osoba da nas upozna s neverovatnim mogućnostima ovog silovitog oružja.

- Za ovo vreme koliko su tenkovi kod nas, mi smo izuzetno zadovoljni njima. Tenk je usavršena verzija tenka T72. Po mnogim karakteristikama je bolji od svih tenkova koji se nalaze u okruženju, odnosno ovde kod nas na Zapadnom Balkanu, što smo i pokazali učešćem na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“ - rekao nam je Zdravković, i otkrio šta ovaj tenk čini tako moćnim.

Težak 44,5 tona

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno-remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas.

- Prilikom izrade tenkova vodi se računa o tri bitne karakteristike: manevar, vatrena moć i oklopna zaštita. To je taj takozvani tenkovski trougao, i sva tri elementa su poboljšana na ovom tenku. Po pitanju oklopne zaštite ugrađen je eksplozivno-reaktivni oklop koji štiti posadu od većih kalibara (tenkovskih topova i protivoklopnih raketa), a eksplozivno punjenje je zaštićeno i ne aktivira se na projektile do kalibra 12,7 milimetara. Po pitanju manevra povećane su manevarske sposobnosti tenka, ugrađen je motor s boljim karakteristikama, a kao vatrena komponenta tu je top kalibra 125 milimetara sa borbenim kompletom od 42 projektila. Zatim imamo mitraljez (KORD) postavljen na daljinsko upravljivoj borbenoj stanici sa kojim se nišani i gađa iz kupole tenka, što do sada nije bio slučaj na ostalim tenkovima. Drugi mitraljez PKT 7,62 milimetara je spregnut s topom - naveo je potpukovnik, a nas je posebno zanimalo šta je to eksplozivno-reaktivni oklop.

-  Eksplozivno-reaktivni oklop je postavljen na korpusu i kupoli tenka. Sastoji se od metalnih kutija s eksplozivom, koje pored oklopnog tela tenka dodatno štite posadu od direktnog udarca projektila u tenk. Prilikom udarca projektila u eksplozivno-reaktivni oklop dolazi do aktiviranja eksplozivnog punjenja koje istovremeno aktivira projektil i uništava ga. Na taj način štiti posadu i ne dozvoljava projektilu da dođe do oklopnog tela tenka - objasnio nam je Zdravković, i istakao da su vojnici izuzetno zadovoljni ovim moćnim oružjem.

EKIPA ALO! POSETILA KASARNU „MIJA STANIMIROVIĆ“ U NIŠU Zbog ovoga je srpski tenk strah i trepet na Balkanu (FOTO)

Tenk - Alo! - A. Nalbantjan

 

- Komandiri i nišandžije s nestrpljenjem očekuju svaki novi dan, neku novu temu šta ćemo i kako ćemo da probamo, šta sve ovaj tenk može. Još uvek ga isprobavamo, ali smo izuzetno zadovoljni - naveo je on.

Potpukovnik naglašava da je operativna sposobnost Kopnene vojske, a i Vojske Srbije u celini umnogome povećana s oklopno izviđačkim vozilima BRDM-2MS i tenkovima T72MS.

- Zadovoljan je bio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije. On je prisustvovao prikazu i bio je zadovoljan karakteristikama tenka - otkrio nam je potpukovnik.

Vojska Srbije sada ima bataljon sa trideset tenkova T-72 MS i bataljon sa trideset oklopnih vozila BRDM-2 MS.

U bataljonu preko
95 odsto vakcinisanih

Potpukovnik Aleksandar Zdravković nam je kazao da u njegovom bataljonu nema zaraženih koronavirusom.

- Preko 95 odsto mog sastava je vakcinisano. Naravno, to je sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Imali smo par slučajeva zaražavanja, a to je bilo za vreme godišnjih odmora - otkrio nam je on.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading