PRAVOSLAVNI VERNICI OBNAVLJAJU MANASTIR NA SKADRSKOM JEZERU Godinama prokišnjava i propada, evo kako možete da pomognete
Privatna arhiva

Njegovo osnivanje vezuje se za početak XV veka, a njegovim ktitorom se smatra Balša III Đurđević. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1417. godine u povelji Balše III.

Manastirski kompleks sastoji se od crkve posvećene Bogorodici Trojeručici, zgrade konaka, trpezarije i četvorospatne kule, koja je na poslednjem spratu imala i malu kapelu. Celi kompleks bio je ograđen velikim kamenim zidom. Crkva je bila živopisana, o čemu svedoče fragmenti fresko-maltera, sačuvani oko prozorskih otvora.

Nažalost, poslednjih godina crkva prokišnjava i samim tim ubrzano propada. Uprkos velikim naporima Oca Nikolaja (Igumana manastira) prikupljanje sredstava za sanaciju ide sporo. Zbog toga na ovaj način apelujemo na ljude dobre volje da pomognu koliko ko može i ako to želi.

Donacije se mogu uplatiti direktno na manastirski račun:

Podgorička Banka AD

Žiro račun: 550-6110-86

Bogorodična crkva je izrazito je malih dimenzija, 7,5, a široka 4 m. Osnova trikonhosa je sažeta, sa skoro jednakim oltarskim i zapadnim travejem, čime je potencirana simetričnost zdanja. Od svih balšićkih manastira, jedino Moračnik ima kulu.

Danas je na Moračniku povremeno u funkciji saborni hram posvećen Bogorodici Trojeručici, sa paraklisom Svetog Jovana Damaskina i crkvom Preobraženja Gospodnjeg na vrhu ostrva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading