PANIKA PA OLAKŠANJE Za Sberbanku u Srbiji nađeno rešenje
Alo

Zbog krize u Ukrajini i Rusiji među građanima koji račune imaju u Sberbanci nastala je panika. Uplašeni da će banka propasti, a sa njom i novac koji imaju na računima, krenuli su masovno da hrle prema ekspoziturama i da podižu svaki zaostali dinar, kunu, cent...

Sve se zakuvalo kada je Evropska centralna banka (ECB) iznela ocenu da Sberbank Europe AG i njene dve ekspoziture - Sberbank d. d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d. d. u Sloveniji propadaju ili će verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti, a izazvano krizom u Ukrajini.

Oni su naveli da je Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog deoničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski deoničar Ruska Federacija (50% plus jedna deonica). 

- U bliskoj budućnosti banka verovatno neće moći da plati svoje dugove ili druge obaveze. Sberbank Europe AG i njene ekspoziture doživele su značajan odliv depozita zbog krize u Ukrajini, koja je uticala na pogoršanje njene likvidnosti - navela je Evropska centralna banka. 

Zbog takvih navoda nikome nije bilo svejedno, osim pravim poznavaocima prilika, koji se, kako tvrde na društvenim mrežama, nisu uplašili.

Oglasila se Narodna banka Srbije 

Da su baš oni bili u pravu, potvrđuje Narodna banka Srbije (NBS).

- Sberbank Srbija visoko je likvidna i dobro kapitalizovana i ona posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji. Osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu i navedene odluke ni u kom slučaju se ne odnose na Sberbank Srbija - saopštila je NBS.

Kako ističe centralna banka, stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani, a uz to, i dinarski i devizni depoziti klijenata osigurani su do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Banka obavestila klijente

Klijenti Sberbanke juče ujutru dobili su obaveštenje o celom slučaju.

- Poštovani, obaveštavamo vas da je AIK banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije za preuzimanje i sticanje vlasništva nad Sberbank Srbije (...) koja nastavlja svoje poslovanje pružajući klijentima pun pristup svojim depozitima i kreditima - stoji u obaveštenju.

Evo rešenja!

Juče u toku dana, usred panike koja je nastala među građanima, stiglo je obaveštenje da je domaća AIK Banka dobila saglasnost NBS i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbanke Srbija.

PANIKA PA OLAKŠANJE Za Sberbanku u Srbiji nađeno rešenje

Alo

 

Kako je saopšteno iz AIK Banke, oni će posle sticanja povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji.

- Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra - navodi se u saopštenju.

I vuk sit, i ovce na broju

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja. 

PANIKA PA OLAKŠANJE Za Sberbanku u Srbiji nađeno rešenje

Alo

 

- Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati - rekao je on.

Susedi se nisu snašli

Sudeći po objavama u medijima, ali i komentarima građana, susedne zemlje još uvek nisu našle dobro rešenje za probleme sa Sberbankom. Naime, kako kažu, Slovenija je zatvorila poslovnice, u Hrvatskoj ograničena mogućnost podizanja gotovine, a i situacija u Bosni i Hercegovini je za sada neizvesna.  

- U BiH bukvalno nisu reči rekli o trenutnoj situaciji. Prvo su dopustili da se stvori panika kod naroda koji je pohitao da podigne gotovinu. Posle toga su izašli (banka) sa izjavom da će svi koji šire dezinformacije u vezi sa Sberbank biti prijavljeni nadležnim organima. I to je manje-više sve što se tiče informacija. Dakle, postoje dve verzije priče: 1) PR im je nula i užasno su nekompetentni; 2) Zaista imaju veze s ruskom Sberbank i mogli bi se naći u problemu - komentariše K. S. iz BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading