TRADICIJA! ŠUMADIJSKI ČAJ DIŽE IZ MRTVIH Dragan iz Zagorice kod Topole otkrio svoj recept kako se pravi čuvena kuvana rakija
Alo/RINA

Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije imaju jedno prosto rešenje: čuveni šumadijski čaj.

Ovaj mirisni napitak koji Šumadinci prave od samo tri sastojka  na licu mesta podiže temperaturu i, kako kažu, „diže i iz mrtvih“.

- To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice, mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko više zaslađenu. Ipak, najbolja „vruća“ se priprema od kvalitetne rakije, a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.

Kako prenosi Agencija RINA, ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkrio je proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

- U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka da šećer počne da se karamelizuje. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno od toga koju količinu želite da pripremite. Ložim vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem sa pola litre hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri. Nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju - otkrio je domaćin iz Zagorice.

TRADICIJA! ŠUMADIJSKI ČAJ DIŽE IZ MRTVIH Dragan iz Zagorice kod Topole otkrio svoj recept kako se pravi čuvena kuvana rakija

Alo/RINA

 

Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima, pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.

- Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišćava disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije našte pre obroka - kaže Jovanović.

On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice, i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading