Jedan kilogram menja četiri litra ulja: Svi traže svinjsku mast jer je zdravija, jeftinija i može nekoliko puta da se koristi
Foto: privatna arhiva

 

- Moji žive u Sjenici i gaje svinje, pa osim čvaraka, uvek imaju i viška domaće masti koju prodaju. Pakuju je u kante od pet kilograma i cena je 1.000 dinara. Kad sam je prvi put ponudila kolegama u kancelariji, uz sudžuk i pančetu, kupilo je njih desetak, a poslednjih meseci me jure po celoj firmi i traže da im donesem po 10 kilograma. Nije fora u pravljenju zaliha, nego su ljudi shvatili koliko je mast zdravija i sve češće je koriste za prženje jaja, pomfrita i pripremu gulaša i variva - rekla je za Alo! pedesetpetogodišnja Bojana T. i dodala da joj posao sa mašću obezbeđuje porodični odlazak na letovanje. 

Jedan kilogram menja četiri litra ulja: Svi traže svinjsku mast jer je zdravija, jeftinija i može nekoliko puta da se koristi

Foto: privatna arhiva

 

- Neki me nagovaraju i da podignem cenu, kažu da u prodavnici kilogram košta oko 240 dinara. Neću to da uradim, dovoljno mi je što za jednu sezonu, od oktobra do januara, zaradim po hiljadu evra - istakla je Bojana, koja je ipak želela da ostane anonimna „da zbog preprodaje ne bi izgubila posao u kancelariji“.
Čak i ako se mast kupuje u supermarketu gde se cene kreću od 259 do 320 dinara, prema rečima nutricionista, zdravije je kupiti nju nego litar ulja iako ono košta 200 dinara. 

Jedan kilogram menja četiri litra ulja: Svi traže svinjsku mast jer je zdravija, jeftinija i može nekoliko puta da se koristi

Foto: privatna arhiva

 

- Kada spremate na masti, zdravo je. Prženjem ulja nastaju loše masti za naš organizam, to su trigliceridi, koji se lepe za krvne sudove, nema dovoljno protoka kiseonika u krvi. To dovodi do niza oboljenja - rekla je nutricionistkinja Marija Rapajić. 
Uz to, nutricionisti su davno rekli, mast može i više puta da se koristi za pečenje ili prženje namirnica. Oni su i izračunali ono što su naše bake odvajkada znale: da jedan kilogram masti menja četiri litra ulja. 
A kako su nam rekli u jednom beogradskom marketu, mast sve češće kupuju i stranci. Da li zbog paprenih cena i nestašica ulja u njihovim zemljama ili zbog saveta nutricionistkinje Džo Travers iz Velike Britanije po kom je ona zdravija od putera, nije nam poznato. Ukoliko je namažu na hleb i pospu s malo aleve paprike, konačno će probati omiljenu poslasticu naših starijih generacija.

Jedan kilogram menja četiri litra ulja: Svi traže svinjsku mast jer je zdravija, jeftinija i može nekoliko puta da se koristi

Foto: privatna arhiva

 

 

Mast u dojpak ambalaži

Odnedavno mast pakuju i u plastičnoj ambalaži dosad rezervisanoj za majonez i senf. Ta bela, domaća mast od 500 grama košta 215 dinara.         

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading