SREĆNI BILI SVI PUTEVI KOJI VODE U KRAGUJEVAC Na svečanoj sednici u Staroj skupštini uručene Đurđevdanske nagrade (FOTO)
Foto: Alo.rs

Ja pred vama, a vi za mnom, svi složno, stazom mira i tišine, pa se nebojmo, dokučićemo ono što želimo, poručio je knez sa ovog mesta na Đurđevskoj skupštini 14. maja 1828. godine. Mi danas, kao i knez, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić, želimo samo jedno – Kragujevac koji prija svačijem oku. Srećni bili svi putevi koji vode u Kragujevac!

POTPISAN UGOVOR O PROIZVODNJI ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA U KRAGUJEVCU Dašić: Za nas je to strašno značajno, zbog Kragujevca, zbog cele Šumadije

Uz uverenje da uvek može i više i bolje, ponosan sam na urađeno. Na svaki metar puteva i nove kanalizacione mreže, na gasifikaciju daljinskog grejanja, na Palatu pravde, severnu obilaznicu, novi model električnog automobila, nove pogone Janfenga i Vakernojsona, na uspehe ovdašnjih privrednika, Majnd Park, na uspehe talenatovanih učenika i studenata, umetnika, sportista… Na projekat novog stadiona Čika Dača, rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra. Menjamo budućnost svakog čoveka, kako u gradu tako i na selu, radimo za dobrobit svih nas. Posebno sam ponosan na naše zdravstvene radnike koji su između dva Đurđevdana tokom pandemije brinuli o našem zdravlju – kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Ovogodišnji laureati Đurđevdanske nagrade su  Lazar Đorđević, za oblast umetnosti, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”. Nenad Karamijalković predložen je za nagradu u oblasti nauke, za monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama”.U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada je dodeljena Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i postignute uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana Kragujevca u 2021. godini.

Kseniji Živanić dodeljena je Đurđevdanska nagrada u oblasti obrazovanja za osvojene nagrade na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima učenika osnovnih škola iz predmeta matematike, fizike i hemije, kao i prvu nagradu na 42. Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, drugu nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovne škole i bronzanu medalju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Dubaiju.U oblasti sporta nagrađeni su Kragujevački vaterpolo klub „Radnički”, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vatrepolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U oblasti humanitarnog karaktera nagrađeni  su Nenad Milanović – Pegi, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom.

Odlukom gradonačelnika grada Kragujevca, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je Univerzitetskom kliničkom centru, Domu zdravlja Kragujevac i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava doo Kragujevac. U ime dobitnika, Skupštini se obratio  Dragan Ristić, zlatni srpski paraolimpijac.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu danas da vam se obratim sa ovog mesta. Sportisti na međunarodnim takmičenjima ne promovišu samo sebe, oni promovišu grad i državu koju predstavljaju. Pomoć klubovima koja dolazi sa lokalnog nivoa je od velikog značaja kako u ekipnim tako i pojedinačnim sportovima. Kragujevački strelci iz Kluba „Čika Mata“ imaju odlične uslove za treniranje u Kragujevcu – kazao je Ristić koji se posebno zahvalio gradonačelniku Kragujevca, Nikoli Dašiću koji pruža veliku podršku streljačkom klubu „Čika Mata“ koja ovaj klub stavlja u rang najboljih svetskih klubova što rezultati i pokazuju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading