ANA BRNABIĆ SE OBRATILA JAVNOSTI Mi smo prva Vlada u istoriji Srbije koja je to uradila! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo.rs

18:00 - Na samom početku, orkestar naših najboljih muzičara izvodi kompoziciju Betovena.

18:15 - Okupljenima se obratila Amanda Levit, kreatorka idejnog rešenja nove dvorane BG Filharmonije.

18:35 - Za govornicom je Darko Krstić, V.D. direktora Beogradske filharmonije. On je kratko pozdravio okupljene.

18:40 - Obraća se Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

ANA BRNABIĆ SE OBRATILA JAVNOSTI Mi smo prva Vlada u istoriji Srbije koja je to uradila! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

- Ovo je tako emotivan dan, nisam htela nešto da propustim. Hvala vam na milion stvari koje je previše da nabrajam i hvala vam što postojite takvi kakvi ste. Da pokažemo koliko značite gradu i zemlji je da vam konačno damo vaš dom, novu Filharmoniju. Zato sam posebno srećna. Nama je želja da 2023. kada bude 100 godina Filharmonije krenemo u izgradnju koncertne dvorane.

- Ova dvorana je najveća kulturna infrastruktuna investicija u regionu i naš najvažniji projekat u ovoj oblasti. U ovom trenutku ne moram da pričam šta smo sve uradili u kulturi. Ponosna sam što je kultura jedan od osnovnih prioriteta - i da završimo Narodni muzej, i muzej Bora Stanković u Vranju, i da Fakultet likovne umetnosti dobije svoju zgradu, između ostalog - navela je Brnabić.

Dok je premijerka govorila, prikazano je nekoliko grafičkih rešenja za buduću Filharmoniju:

Ona je naglasila da smo prva Vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za kulturu.

- Kultura nije trošak, već je par ekselans za sve naše ljude od investicija. Obrazovanje i kultura su primarni stubovi jakog modernog društva. Samo tako možemo da obezbedimo da se ono što danas radimo multiplicira u bubdućnosti - ocenila je Brnabić.

- Molim vas da se proces maksimalno ubrza, jer što pre završimo novu zgradu Filharmonije, to ćemo pre napredovati kao društvo - istakla je premijerka i dodala da je Vlada Srbije na raspolaganju 24/7, 365 dana u godini za svaku pomoć.

ANA BRNABIĆ SE OBRATILA JAVNOSTI Mi smo prva Vlada u istoriji Srbije koja je to uradila! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

Brnabić je zatim pričala o svojoj porodici.

- Neverovatan duh ovog magičnog prostora čine da se ja sa vama posećam kao u društvu prijatelja i proširene porodice. Hvala Ivanu tasovcu, čoveku koji nam svima nedostaje, svaki dan. Da njega nije bilo, ne bi bilo ni ovakve Filharmonije i mi ne bi danas bili ovde. Taso, završićemo mi ovo za tebe. Hvala vam mnogo - zaključila je Brnabić.

Program je zatim završen.

Nakon temeljnog i transparentnog procesa izbora najboljeg ponuđača, u velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13.

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, započeo je rad na ideji nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pre više od jedne decenije smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading